• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Srbija danas

28.07.2020

12:27

ERDOGAN PROVOCIRA: Verujemo da ovakvo korišćenje Aja Sofije čini srećnim ljude svih vera (VIDEO)

Vesti

ERDOGAN PROVOCIRA: Verujemo da ovakvo korišćenje Aja Sofije čini srećnim ljude svih vera (VIDEO)

Podeli vest

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan u ponedeljak je izjavio kako veruje da je prelazak Aje Sofije iz muzeja u džamiju zadovoljio vernike bilo koje religije

- Verujemo da korišćenje Aje Sofije kao mesta obožavanja, umesto običnog muzeja, srećnim čini ljude svih vera - poručio je Erdogan.

Nakon sastanka kabineta u glavnom gradu Ankari koji je trajao više od 2,5 sata, Erdogan je, pozivajući se na kritike koje su određene zemlje uputile Turskoj zbog odluke u vezi s Ajom Sofijom, rekao da turska vlada neće dozvoliti da se iko meša u unutrašnje stvari i vrednosti zemlje.

- Danas se ponovno zaklinjemo da nećemo dozvoliti da bilo ko dira naš ezan, zastavu i našu domovinu - izjavio je turski predsednik.

Dodao je i da će tim od 500 ljudi kontinuirano voditi računa o sigurnosti ovog arhitektonskog dragulja.

ERDOGAN POKAZAO ZUBE: Neko još uvek ne shvata da je Carigrad u rukama muslimana!
SKLANJAJU HRIŠĆANSKE MOZAIKE! Otkriveno kako će izgledati Aja Sofija tokom muslimanske molitve!

Foto: AP/Photo

U istanbulskoj Aji Sofiji u petak je klanjan prvi džuma-namaz nakon 86 godina, a namazu u i ispred džamije prisustvovalo je oko 350.000 vernika.

Aja Sofija je kao crkva bila u funkciji 916 godina, do osvajanja Istanbula, dok je status džamije imala od 1453. do 1934., kada je dobila status muzeja.

Turski sud je 10. jula poništio odluku nekadašnje vlade te zemlje kojom je 24. novembra 1934. godine Aji Sofiji dodeljen status muzeja. Činom poništenja pomenute odluke, Aji Sofiji je vraćen status džamije.

Kao jedna od najposećenijih turističkih destinacija u gradu na Bosforu, Aja Sofija je od 1985. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svetske kulturne baštine.

Turske vlasti su najavile da će i dalje čuvati kulturno-historijske vrednosti Aje Sofije i to na način da će za verske obrede u njoj biti nadležna Uprava za verske poslove Turske, a o restauraciji, konzervaciji i zaštiti će brinuti Ministarstvo kuture i turizma te zemlje.

Turisti će i dalje moći da posećuju Aju Sofiju, i to besplatno, a freske na zidovima će zavesama biti prekrivane samo za vreme namaza.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija