• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/livescience.com

28.07.2020

16:47

MAĐARI OD RUSKE I AMERIČKE UGROŽENE VRSTE STVORILI HIBRID RIBU! Napravljene su slučajno i sada su u problemu! (VIDEO)

Vesti

MAĐARI OD RUSKE I AMERIČKE UGROŽENE VRSTE STVORILI HIBRID RIBU! Napravljene su slučajno i sada su u problemu! (VIDEO)

Podeli vest

Činilo se nemoguće, ali se ipak desilo: Rođenje hibrida ruskih jesetra i američkog veslonosa

Mađarski naučnici objavili su u maju u časopisu Džins da su slučajno stvorili hibrid dve ugrožene vrste, koji su nazvali "riba". Sada je oko 100 hibrida u zatočeništvu, ali naučnici ne planiraju da stvaraju više.

- Nikada se nismo želeli igrati sa hibridizacijom. Bilo je apsolutno nenamerno - rekao je za Njujork Tajms Atila Mosar, stariji istraživač na Institutu za ribarstvo i akvakulturu u Mađarskoj.

Ruske jesetre (Acipenser gueldenstaedtii) kritično su ugrožene i takođe ekonomski važne: one su izvor većine svetskog kavijara. Ove ribe mogu narasti do 2 metra dužine (2,1 metar), živeći na dijeti mekušaca i rakova. Američki veslonos(Poliodon spathula) filtrira zooplankton u vodama odvodnog bazena reke Misisipi, gde se ispušta voda iz Mississippija i njenih pritoka. I one su velike, narastu do 2,5 metra dužine. Kao i jesetra, slaba stopa rasta i razvoja dovodi ih u rizik od prevelikog ribolova.

Dve vrste su poslednji put delile zajedničkog pretka pre 184 miliona godina, piše Tajms.

Većina hibridnih vrsta, poput ligera (mešavina lava i tigra) i mula (mešavina konja i magaraca), ne mogu da imaju svoje potomstvo, ali je ovo možda izizetak. Mosar i njegove kolege planiraju da se brinu za hibride, ali ih neće više stvarati, jer bi hibrid mogao da nadmaši domaće jesetre u divljini i pogorša šanse jesetra za opstanak.

Međutim, činjenica da su ribe razdvojene 184 miliona godina evolucije mogle da se ukrste, ukazuje da ipak nisu toliko različite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija