• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

29.07.2020

15:08

AMERIKANCI PROTERUJU SRPSKOG SVEŠTENIKA! Srbi se žale Beloj kući! (VIDEO)

Vesti

AMERIKANCI PROTERUJU SRPSKOG SVEŠTENIKA! Srbi se žale Beloj kući! (VIDEO)

Podeli vest

Sveštenik Srpske pravoslavne crkve iz Nešvila Aleksandar Vujković biće proteran iz Amerike, iako već godinama živi tamo, imao je vizu i poštuje sve zakone

Vujković je prvi put došao u SAD 2009. godine kao student teologije u Ilinoju, objavio je "Njuz4 Nešvil".

Posle četiri godine studija, završio je fakultet 2013. godine i vratio se u Srbiju. U otadžbini se oženio i vratio se u Ameriku da preuzme parohiju i osnuje porodicu.

Od 2014. godine živi u Nešvilu, gde je postao prvi sveštenik SPC sa stalnim boravkom, a učestvovao je i u izgradnji crkve Svete Petke. Kako je rekao, sve vreme boravka u Americi poštuje lokalne zakone i imigraciona pravila, međutim, sada mora da napusti SAD.

- Sve sam radio po zakonu, prijavljen sam kao poreski obveznik, radim... - kaže Vujković.

Međutim, sada mora da ode iz SAD do 16. avgusta, kako kaže, zbog greške njegovog advokata.

- Teško mi je da to prihvatim, ali to je realnost i ne želim da budem ilegalno u SAD. Želeo sam da sve bude po zakonu, pa ću morati da se vratim u Srbiju, a onda ću se prijaviti za zelenu kartu - rekao je Vujković.

Sveštenik kaže kako je njegov advokat u prijavi za zelenu kartu zaboravio da dostavi njegovu radnu vizu odobrenu za sveštenike. Zbog toga je u februaru odbijen za produžetak vize, pa je počeo da teče šestomesečni rok za deportaciju.

Vujković je naknadno podneo žalbu i novi zahtev za vizu, ali je odbijen.

Robert Blagojević, predsednik crkvenog odbora crkve Svete Petke, kaže kako su mu imigracioni advokati rekli da će sveštenik morati da se vrati u Srbiju.

- Kada pogledate na naš imigracioni sistem, može se reći da je on neispravan. Imamo čoveka u našoj zajednici koji je odgovoran, koji je poštovao zakon, verovao u njega, uradaio sve kako treba... Advokat je pogrešio, i sada je taj čovek kažnjen - kaže Blagojević.

On dodaje kako je pokušao da dođe i do predsednika Donalda Trampa da bi video može li on nešto da uradi, jer su mu lideri Kongresa rekli kako ne mogu da utiču na imigracioni sistem.

Blagojević objašnjava da su vernici koji dolaze u crkvu uglavnom izbeglice iz Bosne i ljudi koji su pobegli iz Srbije tokom ratova devedesetih. Dodaje da će i pored proterivanja sveštenika, nastaviti da drže liturgije i nadaju se da će neki od sveštenika SPC privremeno preuzeti parohiju.

U međuvremenu, sa njegovim problemom su upoznati dva senatora i guverner Tenesija, a nekadašnji ugledni političar Robert Blagojević, brat bivšeg guvernera Ilinoisa Roda Blagojevića i predsednik parohijskog odbora njegove crkve Svete Petke, uložio je sav svoj ugled da pomogne Vujkoviću, ali za sada bez uspeha.

- Ponosan sam na Roberta i zahvalan našem vladici Longinu, mojim parohijanima i svim drugim dobrim ljudima, koji su za sada napisali preko 120 pisama i poslali ih u Belu kuću, predsedniku Trampu, pokušavajući na taj način da utiču da se moj slučaj pozitivno reši. Razumem da je Amerika sada u velikim previranjima, tu su epidemija, protesti, u toku je i predsednička kampanja, ali se nadam da će neko čuti naš glas. Možda ne sad, ali bar za nekoliko meseci - veruje otac Aleksandar.

- Uradili smo sve što smo mogli prethodnih meseci i u jednom trenutku smo shvatili da se borimo protiv vlade Sjedinjenih Američkih Država - kaže Blagojević.

Otac Vujković navodi da će sa suprugom i troje dece iz Amerike otići pre zacrtanog roka 16. avgusta, kako bi mogao da nađe letove do Srbije, jer ih je mnogo otkazano zbog pandemije.

- Veoma je teško da objasnim deci kako neće moći da ponesu sve igračke u Srbiju - kaže Vujković i dodaje kako mu je posebno teško da napusti crkvenu zajednicu u Nešvilu.

- Ta crkva je deo mene. I ta parohija je deo mene, moja deca su rođena u Nešvilu. Naša parohija, to je jedna velika porodica, dobro se znamo, provodimo vreme jedni s drugima... - kaže Vujković.

Kako je rečeno iz imigracione službe, sveštenik je do 16. avgusta zakonito u zemlji, ali nisu mogli da preciziraju šta bi se dogodilo ako bi ostau SAD posle tog roka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija