• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

03.08.2020

23:02

BRITANSKI PSI RATA! Jeziva svedočenja o SAS specijalcima koji su ubijali nenaoružane ljude! (VIDEO)

Vesti

BRITANSKI PSI RATA! Jeziva svedočenja o SAS specijalcima koji su ubijali nenaoružane ljude! (VIDEO)

Podeli vest

Strahovi pripadnika britanskih Specijalnih vazduhoplovnih službi (SAS) da će se zbog ubistva nedužnih civila u Avganistanu biti procesuirani, obajvljeni su u mejlovima koje je visokom sudu dostavio jedan avganistanski civil, Saifulah Jar, koji zahteva istragu ubistva članova njegove porodice u napadu SAS-a

Stariji oficiri britanske Specijalne vazduhoplovne službe (SAS) izrazili su veliku zabrinutost u mejlovima zbog jedinice SAS-a nazvane "skitnica", koja je pogubila nenaoružane civile u Avganistanu 2011. godine, objavio je "Tajms".

Navodni mejlovi otkrili su da su u periodu od tri meseca najmanje 33 osobe ubijene tok noćnih racija njihovih kuća i to nakon što su se predali.

U jednoj od poruka komandant SAS-a je rekao da "uznemirujući" navodi podižu verovatnoću da su "pripadnici jedinice sprovodili politiku ubijanja muškaraca čak i kad oni nisu predstavljali nikakvu pretnju".

Deklasifikovani dokumenti sugerišu da postoji "jeziv obrazac" ponašanja jedinice tokom smrtonosnih noćnih racija.

Majlovi su navodno deklasifikovani nakon što je državljanin Avganistana Saifulah Jar tražio pravdu za četvoro njegovih rođaka ubijenih u jednoj od noćnih racija. Prema izveštaju, kad je sudija pitao ministra odbrane Bena Valasa zašto su ti dokazi ranije odbijeni, on je odgovorio da "nisu novi".

- To nisu novi dokazi i ovaj istorijski slučaj je već nezavisno istražen. Ovi dokumenti smatrani su delom nezavisne istrage koja je zaključila da nema dovoljno dokaza da se slučaj procesuira - navodno je rekao ministar.

Istrage protiv jedinice SAS nazvane "skitnica" pokrenute su 2017. nakon što su se pojavile informacije da su ove trupe navodno počinile "ratne zločine", ubijajući nevine civile u Avganistanu i falsifikujući izveštaje misija kako bi prikrili ubistva. Vlada, međutim, nije bila voljna da nastavi istragu, čime je izazvala optužbe za zataškavanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djovani

pre 3 godine

Oni Englezi cine zlocin a druge lazno osudjuju ,Za Nato Zlocince nema HAG I Tribunal.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija