• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug/blic

07.08.2020

12:59

LJUBAVNICE, KORUPCIJA, RASKALAŠNI ŽIVOT! Kako je nekada cenjeni vladar postao OMRAŽENI STARAC koji mora da beži iz rođene zemlje!

Vesti

LJUBAVNICE, KORUPCIJA, RASKALAŠNI ŽIVOT! Kako je nekada cenjeni vladar postao OMRAŽENI STARAC koji mora da beži iz rođene zemlje!

Podeli vest

Bivši španski kralj Huan Karlos (82) odseo je u ekskluzivnom hotelu Emirat palas u Abu Dabiju, u kome se nalazi od ponedeljka, kada je napustio Španiju


To je preneo španski ABC, a zvaničnici Ujedinjenih Arapskih Emirata niti menadžment hotela nisu bili dostupni za komentar, prenosi Rojters.


Portal ABC navodi da je bivši kralj privatnim avionom sa četiri telohranitelja i još jednom osobom preko Pariza stigao u Abu Dabi u ponedeljak ujutru, odakle je sa aerodroma helikopterom prebačen u državni hotel Emirat palas.

Portparol španske kraljevske palate rekao je da ne zna gde se trenutno nalazi bivši španski kralj, a njegov advokat nije bio dostupan za komentar. Pojedini španski mediji preneli su da je bivši kralj otišao u Dominikansku republiku, dok su drugi navodi da je u Portugalu gde je proveo veći deo mladosti.
 

Foto: Reuters

Vrhovni španski sud pokrenuo je u junu istragu o umešanosti Huana Karlosa u malverzacije sa ugovorom o brzoj železnici sa Saudijskom Arabijom, a švajcarski Tribjun preneo je da je Huan Karlos primio 100 miliona dolara od pokojnog saudijskog kralja.

Nekada popularni, a sada bivši kralj, odlučio je da napusti zemlju kako bi omogućio da njegov sin Felipe vlada bez problema, navodi se u izjavi kraljevske palate. Do samonametnutog izgnanstva došlo je nakon niza skandala monarha, koji je abdicirao u junu 2014. nakon četiri decenije na prestolu.

Huan Karlos (82) smatra se zaslužnim za obnavljanje demokratije u zemlji, nakon diktature Franciska Franka. Bio je i jedan od najcenjenijih vladara u modernoj istoriji.

Foto: Reuters

Huan Karlos sa suprugom Sofijom, bivšom kraljicom Španije

Njegova reputacija se, međutim, strmoglavila nakon abdiciranja usled raznih glasina o mnogobrojnim ljubavnicama, korupciji i švajcarskim bankovnim računima.

Abdikacijom je izgubio imunitet koji se ustavom Španije garantuje šefu države, pa se pretpostavlja da sada pokušava da izbegne moguće suđenje.

Bivši kralj je u pismu svom sinu, koji je sada javno objavljeno, rekao:

„Vođen svojim uverenjem da mogu da ponudim najbolju uslugu Španiji, njenim institucijama i Vama kao kralju, prenosim svoju odluku da se odselim iz Španije. To je odluka koju donosim sa dubokim osećajem, ali s velikom vedrinom. Ja sam bi kralj Španije skoro 40 godina i za to vreme sam uvek želeo najbolje za Španiju i za Krunu."

Potpisao je pismo: "Sa ljubavlju kao i uvek, Vaš otac."

On u pismu nije naveo gde ide, ali su španski mediji otkrili da je najpre otišao u Portugal, odakle se uputio ka Dominikanskoj Republici gde ga je ugostio kubanski milioner "šećerni baron" Pepe Fanhul, dugogodišnji prijatelj bivšeg kralja. Ispostavilo se, na kraju da je otišao u Abu Dabi.

Foto: Reuters

Španski kralj Felipe VI

U martu je kralj Felipe oduzeo Huan Karlosu njegov godišnji prihod, na koji je ima pravo kao bivši vladar, i odrekao se svog ličnog nasleđa od oca nakon izveštaja da Huan Karlos ima milione evra na tajnom ofšor računu povezanom sa Saudijskom Arabijom, piše "Gardijan".

Vrhovni sud Španije otvorio je u junu istragu o umešanosti Huana Karlosa u ugovor o železnici velike brzine u Saudijskoj Arabiji, nakon što je švajcarski list "La Tribune de Geneve" objavio da je španski kralj od pokojnog saudijskog kralja dobio 100 miliona dolara.

Istraga je pokrenuta nakon što je jedna navodno bivša ljubavnica Huana Karlosa te optužbe iznela privatno.

Huan Karlos je navodno tada prebacio veliku svotu jednom bivšem prijatelju, što istražitelji smatraju mogućim pokušajem da novac sakrije od vlasti. Preko svog advokata, Huan Karlos, više puta je odbio da komentariše navode.

Španski premijer Pedro Sančes nedavno je rekao da su dešavanja u vezi sa Huanom Karlosom - uključujući istrage u Španiji i Švajcarskoj - „uznemirujuća“.

Foto: Reuters

Bivši kralj Huan Karlos sa suprugom Sofijom, sinom Felipeom VI, snajom Leticijom i unukama

Njegovi skandali su počeli da se otkrivaju poslednjih godina njegove vladavine, što je i dovelo do abdikacije. U aprilu 2012. godine Karlose se suočio sa kritikama zbog lova na slonove u Bocvani u vreme finansijske krize u Španiji.

Javnost je za putovanje saznala tek nakon što se kralj povredio i poslata je posebna letelica koja ga je dovela kući. Španski zvaničnici su izjavili da troškove putovanja nisu platili poreski obveznici ili palata, već biznismen Mohamed Ejad Kajali. Međutim, činjenica da je lovio slonove mu nije išla u prilog.

Huan Karlos ima troje dece sa suprugom Sofijom - Elenu, Kristinu i Felipea.

Godine 2012. su počele da kruže priče o korupciji, pa je njegova ćerka Kristina optužena za poresku prevaru u slučaju u koji je bio umešan njen suprug Inaki Urdangarin, bivši rukometaš i njihova zajednička kompanija.

Foto: Reuters

Princeze Kristina i Elena, ćerke Huana Karlosa

Tako je Kristina postala prvi član španske kraljevske porodice koji je ikad dospeo na sud.

Međutim, optužbe protiv nje su odbačene, ona je tvrdila da nije bila upućena u poslovanje kompanije, a njen suprug je osuđen najpre na šest godina i tri meseca zatvora, a zatim mu je smanjena kazna na pet godina i 10 meseci.

Otkako je abdicirao, Huan Karlos i Sofija praktično nemaju nikakvu vezu. Španski mediji su pisali da su se oni davno otuđili, a razlog tome bi moglo da bude njegovo neverstvo.

Huan Karlos i kraljica Sofija 2012. trebalo je da proslave 50 godina braka, ali nisu nakon što je otkriveno da je on bez nje otišao na safari u organizaciji nemačke aristokratkinje Korine zu Sajn-Vitgenštajn, tada 46-godišnjakinje, pa se pretpostavlja da je ona bila jedna od njegovih ljubavnica.

Štaviše, knjiga “Huan Karlos: kralj sa 5.000 ljubavi”, kao što se vidi iz naslova, tvrdi da je on imao na hiljade ljubavnica.

U knjizi iz 2017. se navode detalji njegovog burnog vanbračnog života, a među ostalima tu su ponovo i nagađanja da je imao aferu s britanskom princezom Dajanom. Navodno se on udvarao princezi Dajani kada je pozvao nju i princa Čarlsa u goste u letnjikovac na Majorki 1986.

Foto: AP/Photo

Dajana je negirala da se išta desilo, ali je navodno rekla da je kralj bio šarmantan ali i navalentan,

U knjizi penzionisani zvaničnik Amadeo Martines Ingles tvrdi kako je Huan Karlos komplusivno menjao ljubavnice pa je spavao s gotovo 5.000 žena. Prethodno je u jednoj drugoj knjizi "Tajne i laži španske kraljevske porodice" novinarka Pilar Ejre tvrdila da je španski kraljevski Don Žuan imao 1.500 ljubavnica.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59