• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

08.08.2020

11:43

DOLAR JEDNOM NOGOM U GROBU, DIL OVE DVE ZEMLJE ĆE GA DOKUSURITI! Stvara se novi FINANSIJSKI SAVEZ, to će biti poslednji udarac napumpanoj američkoj valuti!

Vesti

DOLAR JEDNOM NOGOM U GROBU, DIL OVE DVE ZEMLJE ĆE GA DOKUSURITI! Stvara se novi FINANSIJSKI SAVEZ, to će biti poslednji udarac napumpanoj američkoj valuti!

Podeli vest

Rusija i Kina sve više izbacuju dolar u bilateralnim ugovorima, a u poređenju sa 2015. godinom zastupljenost američke valute u transakcijama je skoro duplo manja, prenosi japanski list „Nikei ejžn rivju“

Prema mišljenju autora članka, američkog politikologa Dmitrija Sajmsa, uporedo sa smanjenjem upotrebe dolara porasla je upotreba evra i do za 30 posto, dok je upotreba nacionalnih valuta Kine i Rusije trenutno na maksimalnom nivou ikada i iznosi 24 procenta.

Japanski list navodi da je sve to počelo još 2014. godine kada je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, a Amerika Kini objavila trgovinski rat.

Proces je dodatno intenziviran nakon što je američka administracija uvela tarife na uvoz kineskih proizvoda i to u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara.

 

 

To je ponukalo i Rusiju i Kinu da se dogovore o korišćenju nacionalnih valuta u bilateralnim transakcijama, nakon čega su Centralne banke i jedne i druge zemlje maltene duplo umanjile aktivu u dolarima, dok su drastično povećale aktive u juanu, odnosno u rublji.

Kao rezultat svega toga, dodaje japanski list, trgovinska razmena Rusije i Kine je prošle godine porasla za 3,4 odsto, i iznosila rekordnih 110,75 milijardi dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija