• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/drive.com

12.08.2020

10:18

KINESKI "MRAČNI ZMAJEVI"! Ovako izgleda najelitnija jedinica ronioca obučena za borbu pod vodom! (FOTO/VIDEO)

Vesti

KINESKI "MRAČNI ZMAJEVI"! Ovako izgleda najelitnija jedinica ronioca obučena za borbu pod vodom! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Video objavljen na kineskom sajtu Pipls Dejli, prikazuje vežbu mornaričkih specijalaca iz Narodne oslobodilačke mornaričke vojske - Điaolong komandose

Sa imenom koje znači "Mračni zmaj", ova elitna jedinica ima zadatak da sprovodi razne podvodne operacije - i opremljena je specijalnom opremom za obavljanje zadataka, uključujući neobično naoružanje.

Prema državnim medijima, komanda im se nalaze se u Sani, najjužnijem gradu na ostrvu Hajnan, u Južnom kineskom moru. Kažu da su eksperti za obalnu infiltraciju, patrolu u džungli i urbani antiterorizam.

Iako je borba ispod talasa uvek bila deo repertoara vojnih ronilaca, samo je nekolicina oružanih snaga usvojila specijalno vatreno oružje u protiv-ronilačke svrhe ili ronilačku samoodbranu. Komandosi se moraju približiti svojim ciljevima da nadoknade strogo ograničen domet svog vatrenog oružja.

Među dotičnim oružjem su i podvodne jurišne puške KBS-06, široko govoreći kineski ekvivalent pušaka APS koji su koristili ruski mornarički komandosi.

APS datira iz Sovjetskog Saveza, gde je očigledno bio napravljenn za borbu protiv napada američkih žaba. APS - ruski akronim koji stoji za "Specijalna podvodna jurišna puška" - usvojio je istu veličinu i konfiguraciju kao isprobana jurišna puška AK-47, sa ogromnim šaržerom koji sadrži 26 metaka 5,66 k 120 mm.

Originalni APS je 1990-ih pratio APS-DM, koji se razlikovao po tome što se mogao koristiti i pod vodom i iznad površine, pružajući borcu mnogo veću korisnost. Njegovi dvostruki okviri su smeštali i 26 metaka od 5,4 mm i standardne patrone 5,45 k 39. Još savremeniji ruski predlog je ADS koji ima raspored slika i ponovo je sposoban za upotrebu iznad ili ispod površine vode; njegova glavna inovacija je upotreba municije 5,45 k 39 za obe domene, što celokupni dizajn čini jednostavnijim i kompaktnijim.

Prema zapadnim izveštajima, KBS-06 viđen u rukama komandosa ispalio je specijalnu municiju DBS-06 od 5,8 mm, svaka runda nosi dugačak iglast projektil. Uočljivi su u odvojivim plastičnim okvirima kojih svaki ima kapacitet od 25 metaka. Navodno njegova ciklična brzina paljbe iznosi oko 600 metaka u minuti.

Takođe se u videu pojavljuje i podvodni pištolj KSS-05. Ovo oružje - sa okvirom za 8 mm municije - očigledno je inspirisano podvodnim pištoljem SPP-1 od 4,5 mm za podmetanje proboja, koji takođe sadrži municiju i strelice. Dok je sovjetsko vatreno oružje ima četiri cevi, KSS-05 ima tri cevi.

Vredno je napomenuti da izgleda da ovi elitni kineski komandosi koriste ono što izgleda kao komercijalna oprema za ronjenje, a ne specijalizovani uređaji za disanje koji koriste roniloci širom sveta.

Kako tenzije raste u Južnom kineskom moru i Pekingu razvijaju svoje pomorske sposobnosti zadivljujućim tempom, kineski ronioci će očigledno biti sve potrebniji u budućem ratu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija