• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/telegraf.rs

30.08.2020

09:40

PREŽALI STE KORONU A NISTE ZNALI! Ovo je jasan znak tvrde izraelski naučnici

Vesti

PREŽALI STE KORONU A NISTE ZNALI! Ovo je jasan znak tvrde izraelski naučnici

Podeli vest

Dok se zemlje širom sveta suočavaju naglim skokom broja obolelih od korona virusa, mnogi medicinski eksperti već mesecima proučavaju pacijente koji su preležali bolest Covid-19 kako bi otkrili kako ona napada telo

Istraživanje iz Jerusalima otkrilo je nešto što bi svi trebali da znamo: 50 odsto pacijenata obolelih od kovida doživljava opštu slabost nakon borbe sa virusom, bez obzira da li je reč o težoj ili lakšoj kliničkoj slici.

POLAZAK U ŠKOLU U VREME KORONE! Evo kako će izgledati prijem prvaka i petaka, a kako će u klupe ostali đaci!

APEL, MOLBA, PA I PREKLINJANJE... PREDRAG KON NA FEJSBUKU OBJAVIO UPOZORENJE: Moramo sprečiti PONOVNO PUNJENJE BOLNICA, MOŽEMO MI TO!

- Najmanje polovina kovid pacijenata i dalje pati od opšte slabosti i poteškoća sa disanjem nedeljama i, možda, mesecima nakon oporavka, pokazuju preliminarni rezultati izraelskog istraživanja. 

Pulmološki institut u Medicinskom centru „Šare Zedek" u Jerusalimu objavio je u nedelju svoje nalaze, koji se odnose na desetine pacijenata obolelih od Covid-19 bolesti, od blagih do umerenih i ozbiljnih stanja.

Foto: Tanjug/AP

Oko 50 odsto njih je imalo isti simptom - opštu slabost nakon oporavka, koja nije povezana sa težinom bolesti.

Štaviše, istraživanje je otkrilo da pacijenti s lakšom kliničkom sliku mogu imati dugotrajno oštećenje pluća, dok oni koji su u ozbiljnom stanju ne moraju nužno da prijavljuju slične poteškoće.

- Među simptomima koje smo ispitivali pronašli smo opštu slabost kod većine ispitanika, kašalj i/ili kratkoću daha, pojavu fibroze /plućne embolije, opstrukcije i sumnju na plućnu hipertenziju -  kazao je profesor Gebrijel Izbiki, direktor Pulmološkog instituta koji je pokrenuo ovo istraživanje.

Istraživanje se i dalje nastavlja.

- Zahvalni smo svim kovid pacijentima sa sedištem u Izraelu, koji su lečeni i pušteni ili u bolnici ili su bili u "korona virus hotelu" da bi učestvovali u studiji - napomenuo je Izbicki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija