• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

31.08.2020

10:41

MILA UDAR NA CRKVU KOŠTAO VLASTI! Analitičari saglasni SPC zaslužna za pobedu opozicije

Vesti

MILA UDAR NA CRKVU KOŠTAO VLASTI! Analitičari saglasni SPC zaslužna za pobedu opozicije

Podeli vest

Opozicija izborni rezultat "duguje" Srpskoj pravoslavnoj crkvi, ocenjuju danas analitičari u Crnoj Gori

Predsednik Upravnog odbora CEMI Zlatko Vujović kaže da je rezultat jučerašnjih izbora izraz nezadovoljstva građana onim što se dešavalo u Crnoj Gori u poslednje četiri godine.

PRVI KORAK NOVE VLADE U CRNOJ GORI! POVLAČENJE ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE SPC! Oglasio se nosilac liste "Za budućnost Crne Gore!

POBEDA NAD DPS JE BILA PRVO POLUVREME, ONO ŠTO SLEDI JE TEŽE: Neophodan je SISTEM koji će raditi na dobrobit SVIH GRAĐANA CRNE GORE!

ON JE POBEDIO MILA! Ko je Zdravko Krivokapić, lider opozicije u Crnoj Gori koji je podržao litije i SPC, a u istorijskom trijumfu ostao hladne glave?

Lista koju je predvodio Zdravko Krivokapić rezultat je SPC. Nije se desilo nešto dramatično. Ukupan broj partija u opoziciji koje su bliske i podržavale litije je nekoliko procenata veći. Bila je snažna homogenizacija. SPC je uspela da nekih dva, tri posto dodatno da izvede na izbore, kad govorimo bilo o apstentima ili onima koji su glasali za DPS - rekao je Vujović.

Zakon o slobodi veroispovesti je uticao na to da, kako je kazao, SPC uloži svoje resurse i da "prosrpsko biračko telo ima svog lidera, što oni inače nisu imali".

To je uticalo na nekolika procenata, ali je pre svega uticalo socijalno i ekonomsko nezadovljstvo u zemlji. Mislim da je to skuplje koštalo DPS nego Zakon o slobodi veroispovesti - istakao je Vujović.

Foto: printscreen

Kad je reč o identitetskim pitanjima, smatra Vujović, desila su se pomeranja unutar blokova.

- Kad govorimo o čisto suverenističkim strankama imamo nekih oko 54 posto, pri tome kad bi se uslovno uzela, to ne bi bila tačna procena da stavimo Demokrate u partiju koju glasaju isključivo prosrpski igrači. Tamo je značajan broj suverenističkih glasova. Tako da vi imate sa aspekta tog pitanja jasno da se nije desila promena u odnosu prema državi, ali jeste prema onima koji su vršili vlast - rekao je Vujović.

Njegov kolega, politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da jučerašnje izbore ne bi trebalo doživljavati kao nešto traumatično, jer se dogodila tranzicija vlasti koja je, kako je rekao, obeležje zrelih društava.

- Od tog ključnog matematičkog proračuna teško da se šta može promeniti, jer koalicija okupljena oko DF-a, zajedno sa ove druge dve koalicije ima 41 poslanika i to je ta većina - rekao je Vukadinović u Jutarnjem programu TVCG, preneo je portal RTCG.

Sve to se, pojašnjava, dešava nakon "skoro tri decenije vladavine jedne partije i jednog režima", pored svih najava da može doći do incidentnih situacija.

Sve ovo što se događa ne bi, kaže on, trebalo shvatiti kao smak sveta, "nego kao mirnu tranziciju vlasti, jer sad tek nastaju problemi".

- Ove tri koalicije koje najavljuju da će praviti vlast su imale zajednički cilj - smena DPS-a. To su uradili, ali sad ide teži period. Treba da pokažu koalicioni kapacitet. Crnoj Gori treba efikasna vlast i vlada. Videli smo sinoć neke disonantne tonove, jedni predlažu ekspertsku vlade, drugi su lidera svoje partije za premijera nominovali, a sumnjam da i ovi treći, koji su lideri, da neće imati kandidat za premijera i uzmu deo kolača - rekao je Vukadinović.

DF je, smatra on, pobednik izbora, pa će teško dozvoliti da budu žrtva postizbornog dogovaranja, "jer su lavovski deo posla obavili".

- DPS je relativni pobednik izbora. Oni su najjača partija, ali je očigledno da će neko drugi formirati vlast, da DPS sada neće moći da ima koalicioni kapacitet, jer je glas od HGI izgubljen. Podela u hrvatskom korpusu je uticala na to - rekao je Vukadinović.

Pravoslavna zajednica, uveren je Vukadinović, izvukla je nosioca liste DF-a.

- Zakon o slobodi veroispovesti je bila inicijalna kapisla - smatra Vukadinović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OBRAĐENO 95 ODSTO UZORKA, OVO SU REZULTATI!
Balkan

OBRAĐENO 95 ODSTO UZORKA, OVO SU REZULTATI!

Prema preliminarnim podacima Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), na jučerašnjim parlamentarnim izborima, Demokratska partija socijalista (DPS), na osnovu 95 odsto obrađenog uzorka, osvojila je 30 mandata (35 odsto), dok koalicija Za budućnost Crne Gore ima 27 mandata (32,6 odsto)

31.08.2020

09:09

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija