• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Bog rata

19.09.2020

23:20

SPEKTAKULARAN SNIMAK! Pogledajte redak video sletanja moćnog lovca MiG-29K na nosač aviona! (VIDEO)

Vesti

SPEKTAKULARAN SNIMAK! Pogledajte redak video sletanja moćnog lovca MiG-29K na nosač aviona! (VIDEO)

Podeli vest

Ovu letelicu krasi izuzetno savremena avionika, napredni napadno-navigacijski sistem, smanjena radarska uočljivost, uvećani ubojni arsenal, i značajno veći akcioni radijus. Dobar deo MiG-29K je napravljen od kompozitnih materijala, a u cilju smanjenje njegove vidljivosti je primenjena tehnologija tzv. "hlađenog krila“. Poseduju ga vazduhoplovstva Rusije i Indije

MiG-29K (po označavanju NATO Fulcrum-D) predstavlja sovjetski/ruski palubni višenamenski borbeni avioni četvrte generacije, koji je nastao daljom evolucijom bazičnog lovca MiG-29.

LOŠE VESTI ZA AMERE! Ruski supersonični bombarderi Tu-160 oborili svetski rekord u dužini leta!

PRVI PUT U ISTORIJI RUSI IMAJU ORUŽJE KOJE NEMA NIKO NA SVETU! Putin je sada pozvao konstruktora, ono što je rekao PAMTIĆE GENERACIJE!

Zahvaljujući velikoj narudžbi RV Indije ova specifična modifikacija letelice je modernizovana do generacije koja se označava kao „4+(+)“¹. Prema mišljenju zapadnih vojnih eksperata modernizovana verzija ovog aviona poseduje sve elemente koju treba da ima jedna višenamenska palubna borbena letelica.

U njega je ugrađena poslednja generacija avonike, napredni infracrveni pelengator za precizno označavanja ciljeva, ubojni arsenal koji se sastoji od raketa klase vazduh-vazduh kratkog dometa koje se mogu navoditi preko nišanskog uređaja koji je integrisan sa kacigom pilota, smanjena radarska reflektivnost. i ono što je najvažnije – nova radarska stanica „Žuk-ME“ pomoću kojeg se mogu otkriti ciljevi na daljinama i do 200km. Ovo otvara mogućnost upotrebe raketa klase vazduh-vazduh srednjeg dometa (do 110km) RVV-AE, kao i navođenih vazduhoplovnih bombi KAB-500. Tu se nalaze i protivbrodske rakete H-31 i H-35, od kojih poslednja može da pogodi površinsko plovilo na daljinama 200+km.

U odnosu na palubnu verziju teškog lovca Su-33 ova letelice ima manju akcioni radijus ali i nosivost korisnog tereta. Međutim, on je daleko kompaktiniji kada je u pitanju njegova letna figura što obezbeđuje racionalniji smeštajni kapacitet na pomorskim platformama kao što su nosači aviona. Modernizovane verzija aviona koje su rađene za Indiju imaju mogućnost da nose veću tonažu ubojnog tereta (do 5,500kg). Takođe, njegova površina je tretirana različitim vrstama specijalnih premaza, uključujući i ugradnju nemetalnih kompozitnih delova, koji značajno smanjuju radarsku vidljivost letelice. Za smanjenje vidljivosti u infracrvenom spektru upotrebljena je tehnologija "ohlađenog krila". Takođe, pošto ova letelica uglavnom operiše iznad morske pučine, na nju je ugrađen sistem za dopunu gorivom u vazduhu, što obezbeđuje značajno veći borbeni radijus.

MiG-29K predstavlja verziju sa kojom upravlja jedan pilot. Pored ove verzije razvijena je takođe palubna verzija aviona koja nosi oznaku MiG-29KUB sa kojom upravljaju dva člana posade (dvosed).

Pored ruske armije, ove letelice upotrebljava i indijska armija. Ratna mornarica ove države poseduje 45 aparata MiG-29K/KUB.

NOVITETI IZ KORPORACIJE MIG

Nedavno je korporacija MiG obavestila javnost da radi na projektu novih pilotskih kaciga namenjenih pilotima na MiG-29K/KUB koje će biti opremljene sistemom dopunske realnosti.

Novi sistem će biti u stanju da prikazuje informacije letne i taktičke prirode (kao i trajektoriju samog leta), na viziru pilotskog šlema. Naime, pilot će imati specijalni monokular koji je integrisan na kacigom, preko koga će očitavati informacije o visini, brzini i smeru leta, a takođe i o trenutnom opterećenju. Pilot će biti u stanju da u isto vreme vidi stvarnu sliku, ali i virtuelnu sliku koju je napravio kompjuter koji je specijalno projektovan za njenu izradu.

U kritičnim situacijama koje se javljaju za vreme vazdušnog boja, ili prilikom vanrednog sletanja, pažnju pilota neće više da odvlače brojni instrumenti u kokpitu aviona, ili indikatori koji se nalaze na vetrobranskom staklu letelice.

Takođe, ova ruska korporacija je saopštila da u ovom času intenzivno radi i na projektima razvoja kompleksa automatskog upravljanja avionom, kao i na sistemu automatske kontrole preopterećenja koje se javlja prilikom naglih promena brzine i trajektorije leta.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija