• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.09.2020

17:11

POLA EU NA NEMAČKOJ "CRVENOJ LISTI"! Nemilosrdne zabrane za zemlje i gradove koji pšredstavljaju pretnju!

Vesti

POLA EU NA NEMAČKOJ "CRVENOJ LISTI"! Nemilosrdne zabrane za zemlje i gradove koji pšredstavljaju pretnju!

Podeli vest

Nemačka vlada stavila je još 11 regiona u Evropskoj uniji na listu rizičnih zbog širenja korona virusa, a na takozvanoj "crvenoj listi" tako se našla i Budimpešta - gde se večeras igra utakmica Superkupa između Bajerna i Sevilje

Zbog osetnog rasta broja novih infekcija korona-virusom, savezna vlada u Berlinu je u sredu uveče proglasila više regiona u 11 članica EU rizičnim i preporučila nemačkim građanima da odustanu od putovanja koja nisu zaista nužna, piše Dojče vele.

Na spisku su se našli regioni i gradovi iz susednih zemalja: Danske, Francuske, Austrije, Češke i Holandije, a Nemci su na "crvenu listu" stavili i hrvatsku Ličko-senjsku županiju, čime je broj hrvatskih županija koje je Nemačka proglasila za rizične porastao na osam.

U ovom trenutku, na nemačkoj listi regiona u kojima preti pojačana opasnost od zaraze nalazi se ukupno 14 od 27 zemalja Evropske unije - kod nekih država su na spisku samo određeni regioni, a kod nekih kompletna teritorija.

Od srede na listu su stavljeni prvi regioni u Danskoj, Portugaliji, Irskoj i Sloveniji, a u slučaju Francuske, Češke, Holandije, Hrvatske, Rumunije, Austrije i Mađarske, dosadašnja lista rizičnih regiona je proširena.

Nemačke vlasti preporučile su svojim građanima da ne putuju u spomenute regione - ali im to nisu izričito ni zabranile, a ljudi koji se iz rizičnih regiona vraćaju u Nemačku moraju, ukoliko ne poseduju aktuelan negativan test, obavezno da se testiraju na koronu, i to u roku od 48 sati pre ili nakon povratka u Nemačku.

Iako se ne radi o zabrani putovanja, izrečena upozorenja trebalo bi da odvrate nemačke građane od putovanja u one krajeve u kojima je registrovan porast broja novih infekcija.

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu na svojim internet-stranicama i putem društvenih mreža preporučilo je građanima da odustanu od onih putovanja koja nisu neophodna, a pogotovo turističkih aranžmana u pogođenim regionima.

Samo upozorenje u praksi znači da turisti mogu besplatno da storniraju uplaćena paušalna putovanja, a ukoliko su avionske karte, hoteli ili drugi smeštajni kapaciteti rezervisani i plaćeni po nemačkom pravu, i u tom slučaju turisti imaju pravo na povraćaj uplaćenog novca.

Glavni kriterijum za stavljanje nekog regiona na listu rizičnih destinacija jeste porast broja novih korona-slučajeva na više od 50 infekcije na 100.000 stanovnika u poslednjih sedam dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija