• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

25.09.2020

19:25

OPASNO U PERSIJSKOM ZALIVU! Iranski dronovi iznad američkog nosača aviona! (FOTO)

Vesti

OPASNO U PERSIJSKOM ZALIVU! Iranski dronovi iznad američkog nosača aviona! (FOTO)

Podeli vest

Iranski Korpus čuvara Islamske revolucije objavio je nekoliko fotografija nosača aviona američke mornarice „Ju-Es-Es nimic“ i brodova iz njegove udarne grupe, koji su prošle nedelje ušli u Persijski zaliv, rekavši da sva kretanja američke flote nadgledaj mornarica Korpusa

Prema iranskoj novinskoj agenciji Tasnim, koja je u sredu objavila fotografije, prelet se dogodio pre nego što je „nimic“ prošao Ormuski moreuz. Prema navodima američke mornarice, ratni brod težak 100.000 tona, zajedno sa dva kruzera sa navođenim raketama i razaračem sa navođenom raketom, prošao je plovnim putem i 18. septembra ušao u Persijski zaliv.

Fotografije prikazuju uvećane slike letačke palube „nimica“ koji je prepun borbenih aviona „F/A-18 hornet“, i ima najmanje jedan avion za rano upozorenje „E-2 hokaj“ i jedan helikopter „SH-60 sihok“, koji se može koristiti za bilo šta, od lova na podmornice do operacija traganja i spasavanja. „Ju-Es-Es nimic“ je najstariji nosač mornarice koji je još uvek u službi, pušten u rad 1975. godine kao prvi od brodova klase „nimic“.

Prema agenciji Tasnim, komandant mornarice Korpusa čuvara Islamske revolucije kontraadmiral Ali Reza Tangsiri rekao je da je da su njihove snage otkrile udarnu grupu „nimica“ koristeći bespilotne letelice domaće proizvodnje „Mohajer 6“. On je to izjavio na ceremoniji uvođenja 188 malih novih bespilotnih letelica sa fiksnim krilima u službu.

S druge strane, kontraadmiral Rebeka Rebarih, portparolka Centralne komande američkih mornaričkih snaga rekla je: "Od 15. aprila nije bilo nebezbednih ili neprofesionalnih interakcija sa Irancima".

Pomenutog dana gotovo desetak glisera Korpusa išlo je u uskim krugovima oko nekoliko američkih ratnih brodova na severnom kraju Persijskog zaliva, praveći video-snimke i fotografije incidenta koje su objavili nakon toga. Američki predsednik Donald Tramp tada je naredio američkim ratnim brodovima da „obore i unište sve iranska ratna plovila ako uznemiravaju američke brodove na moru“.

Teheran ulaže sve napore da se američki ratni brodovi osećaju nepoželjno u Persijskom zalivu, uključujući ne samo uznemiravanje gliserima, već i prelete dronovima. U januaru 2016, avgustu 2017. i aprilu 2019. godine, iranski dronovi su ili primećeni kako lete blizu američkih nosača aviona ili su pušteni njihovi snimci. Korpus čuvara Islamske revolucije je otišao čak toliko daleko da je stvorio repliku „Ju-Es-Es nimica“, koju povremeno koristi za vežbanje borbenih aktivnosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija