• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

26.09.2020

16:55

REVOLUCIONARNO! Nauka potvrdila slučajeve "bezgrešnog" začeća!

Vesti

REVOLUCIONARNO! Nauka potvrdila slučajeve "bezgrešnog" začeća!

Podeli vest

U prirodi jednopolno razmnožavanje, to jest, partenogeneza, kada se ženke razmnožavaju bez učešća mužjaka, nije retkost

Tipično je za sitne beskičmenjake, insekte i paukove. To se dešava samo kod 70 vrsta kičmenjaka, odnosno kod 0,1 odsto, uključujući i sisare.

Neočekivani poklon za Božić

U decembru 2001. godine u zoološkom vrtu u Nebraski (SAD) rođena je beba ajkule čekićarke (Sphyrna tiburo). Ove ribe koje rađaju žive mladunce donose potomstvo jednom godišnje i, po pravilu, odmah od 12 do 15 ajkula. Međutim, tog dana je bilo samo jedno mladunče. Radnici zoološkog vrta, koji nisu očekivali prinovu, nisu uspeli da ga izvade iz akvarijuma, odmah su je ubile druge proždrljive ribe.

Ova priča se ne bi mnogo razlikovala od ostalih slučajeva uzgoja riba u zatvorenom prostranstvu, da nije bilo jednog detalja: tokom protekle tri godine u akvarijumu su živele samo ženke ajkule čekićarke.

Foto: Printscreen You Tube/The Dodo

Stručnjaci koji se brinu o životinjama zaključili su da je majka imala odnose sa mužjakom još u divljini i da je držala njegovu spermu u rezervi. U divljini se to ponekad događa. Međutim, nije bilo dokaza da sperma tako dugo zadržava plodnost.

Telo mrtvog mladunčeta je poslato u Institut za okeanologiju, koji je deo Univerziteta u Majamiju. Tamo su istraživači, nakon sprovođenja niza genetskih testova, otkrili da ajkula uopšte nije imala oca, a mladunčetova majka je očigledno začela putem partenogeneze.

Ovo je naziv za metodu razmnožavanja, u kojoj se embrion razvija iz ženske reproduktivne ćelije bez oplodnje. Obično je to svojstveno beskičmenjacima, ali postoje i izuzeci: na primer, ljuškasti gmizavci (gušteri, zmije). A za ajkulu čekićarku, partenogeneza bi mogla biti poslednji način koji bi spasao njenu vrstu od izumiranja, smatraju biolozi.

Ženka devica je predugo čekala da mužjak produži rod, a telo je smatralo da je ovo pretnja za čitavu populaciju. Kao rezultat, aktiviran je mehanizam očuvanja minimalnog broja samostalnih organizama.

Kada su sva sredstva dobra

Petnaest godina kasnije, australijski naučnici su zabeležili drugi slučaj partenogeneze kod riba, i to opet u zatvorenom staništu. Zebra ajkula (Stegostoma fasciatum) Leoni, koja četiri godine nije bila u kontaktu sa mužjacima, izlegla je 41 jaje. Iz tri jajeta su se izlegla zdrava mladunčad.

Prvo na šta su istraživači pomislili bila je neverovatna vitalnost sperme. Leoni je do 2012. godine živela u istom akvarijumu sa mužjakom, od koga je nekoliko puta donosila potomstvo. I u ovom slučaju, biolozi su sugerisali da je ona čuvala njegovu spermu četiri godine i čim se ukazala prilika, iskoristila je za oplodnju jajnih ćelija.

Foto: Pixabay

Međutim, genetska analiza je pokazala da su svi mladunci nosili samo DNK majke. Dakle, Leoni je zbog odsustva mužjaka, prešla na jednopolno razmnožavanje. Naučnici ističu da su u procesu sazrevanja polnih ćelija u organizmu ribe nastali polociti, to jest, polarna tela. Ove ćelije sadrže kopiju DNK, ali obično nisu u stanju za oplodnju. Ponekad se iz nepoznatih razloga počnu ponašati poput spermatozoida: oplođuju jajnu ćeliju i pretvaraju je u embrion.

Prema nekim radovima, ovaj način razmnožavanja ribe mogu koristiti u divljoj prirodi. Biolozi sa Univerziteta u Njujorku u Stoni Bruku (SAD), koji su proučavali genetsku raznolikost testerača (poznate kao stolarske ajkule) u blizini jugozapadne obale Floride, pronašli su sedam jedinki koje su rođene kao rezultat partenogeneze.

Istraživači veruju da su životinje koristile ovaj metod razmnožavanja zbog jako male populacije. Poslednjih godina, broj jedinki se neprestano smanjuje i ženkama je sve teže da pronađu mužjake za parenje. To znači da je partenogeneza sasvim moguća među vrstama koje su blizu izumiranja, istakli su naučnici.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mozgalica

pre 3 godine

Bezgrešno nije ! ono je samo odloženo, veoma velika razlika u tumačenju pa kasnije u značenju,kontate li neke stvari vi živuljke grešne.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija