• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rts.rs/Informer.rs

04.10.2020

11:46

(VIDEO) OVO NE MOŽE SAMO DA SE ZAUSTAVI! Lazanski o novom ratu: AZERBEJDŽAN JE DVA PUTA JAČI OD JERMENIJE!

Vesti

(VIDEO) OVO NE MOŽE SAMO DA SE ZAUSTAVI! Lazanski o novom ratu: AZERBEJDŽAN JE DVA PUTA JAČI OD JERMENIJE!

Podeli vest

Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski navodi da je zamrznuti konflikt inicijalna kapisla za sukob Jermenije i Azerbejdžana oko regiona Nagorno-Karabah. Ističe da međunarodna zajednica može da interveniše i arbitrira samo ako obe strane - Jermenija i Azerbejdžan pristanu na to

Miroslav Lazanski je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a naveo da je zamrznuti konflikt vrlo komplikovana vojno-politička situacija, koja ne može da se kontroliše i za koju se nikada ne zna kada može da eskalira.

- Zamrznutih konflikata imate još na nekoliko mesta u svetu - Indija, Pakistan, Palestina, Izrael i sve to bukti jednim manjim intezitetom da bi preraslo u pravi rat, što se desilo u Nagorno-Karabahu između Jermenije i Azerbejdžana - objašnjava Lazanski.

Dodaje da napetosti između Azerbejdžanaca i Jermena datira još od 1988.

- Ta situacija datira još od 1988. godine u predvečerje raspada Sovjetskog Saveza kada je Nagorno-Karabah proglasio samostalnost, a onda 1992. godine kada se SSSR već raspao Jermenije iskoristila priliku da osvoji, odnosno uzme nekih sedam oblasti Azerbejdžana koji su joj omogućili direktnu fizičku kopnenu vezu sa enklavom Nagorno-Karabah. Sada naravno ovi u Azerbejdžanu tvrde da je to 20 odsto njihove teritorije i da oni žele to da vrate - objašnjava ambasador Srbije u Rusiji.

 

 

Zamrznute konflikte ne možete kontrolisati Ocenjuje da je to sudbina svih zamrznutih konflikata.

- Ne možete ih kontrolisati, oni u jednom trenutku, kad se jedna strana oseti vojnički i politički jačom, prerastu u pravi rat. To je uvek jedna neizvesna situacija koja crpi resurse, vreme i materijalna sredstva - objašnjava gost Jutarnjeg dnevnika.

Na pitanje zašto Minska grupa tako dugo ništa nije uradila odgovara da međunarodna zajednica može da interveniše i arbitrira samo ako obe strane - Jermenija i Azerbejdžan pristanu na to.

- Da bi Minska grupa nešto uradila, moraju se obe strane u sukobu sa tim saglasiti, a očito u Azerbejdžanu koji je u međuvremenu osnažio i ojačao, nije u interesu da se ta situacija zamrznutog konflikta nastavi nekom vrstom diplomatije nego su išli na vojno rešenje sukoba. Tako da međunarodna zajednica može da interveniše i arbitrira samo ako obe strane pristanu na to. Ovde obe strane nisu pristale na to - objašnjava ambasador Srbije u Rusiji.

Azerbejdžan čak dva i po puta jači

Govoreći o naoružanju koje se koristi u sukobu navodi da je Azerbejdžan čak dva i po puta jači od Jermenije, da ima mnogo više savremenog naoružanja.

- Azerbejdžan koristi višeciljne raketne bacače od 122 milimetara 'vampir', češke proizvodnje, zatim koristi balističke rakete 'lora' izraelske proizvodnje koja leti do 430 kilometara. Sa tom raketom su Azerbejdžanci pogodili most koji spaja samu Jermeniju sa Nagorno-Karabahom. Koriste izraelske višeciljne raketne bacače 'links', koriste izraelske bespilotne letelice - objašnjava Lazanski.

 

 

Dodaje da je Izrael snabdeo Azerbejdžan vrlo sofisticiranom ratnom tehnikom, a tu su kako kaže i dobrovoljci i plaćenici iz severnih delova Sirije koji ratuju za 2.000 evra mesečno.

Dodaje i da na jednoj i na drugoj strani ima civilnih žrtava, a kao problem navodi i izjavu Azerbejdžana da u slučaju presudne situacije mogu da gađaju nuklearnu elektranu u Jermeniji, a kako kaže, sa druge strane verovatno i sami Jermeni verovatno mogu da gađaju raketama naftne bušetine oko Bakua.

Ekonomski i geopolitički interesi

Govoreći o odnosu Rusije i Turske navodi da tu već postoji nekoliko konfliktnih područja gde se njihov interesi sukobljavaju.

- Tu je pre svega Sirija, pa zatim Libija, sad i ova situacija između Jermenije i Azerbejdžana. Ali, Rusija ima u Turskoj velike ekonomske interese - pre svega Turski tok, nuklearna centrala i isporuke sistema S-400. Sa jedne strane vidite ekonomski interes, sa druge geopolitički - navodi ambasador Srbije u Rusiji.

Dodaje da je opšta ocena u Moskvi da Turska u tom sukobu može da ide onoliko daleko koliko joj Moskva dozvoli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
21VEK

pre 3 godine

Neverovatno da nema niti jednog portala u Srbiji da narodu ovde objasni zašto se tamo ratuje a tako je jednostavno to objasnit!? Na delu Azarbejdžanske zemlje gde su Jermeni većina već 30g pokušavaju da se separatistički odvoje od Azarbejdžana i da se pripoje Jermeniji. Dakle ista stvar kako su to Srbi pokušavali 4g u Sao Krajni u Hrvatskoj. Kako onda tu neko može biti na strani Jermenije i separatista iako je ona 97% Hrišćanska(Ni katolička ni pravoslavna nego Armenijska apostolska crkva) a Azarbejdžan je 91% muslimanski(Šijiti)? Inače pre nekih 5g je trebao da ide gasovod iz Azarbejdžana za EU da bude konkurencija Ruskom gasu pa se nije moglo zbog Sirije u koju došli Rusi a kojima i ovaj rat najviše odgovara jer se neće graditi gasovod za EU sve dok se ratuje...

Predragm

pre 3 godine

Kao 2x slabija Jermenija a uzela na silu teritoriju Azerbedzanu? Rusija podrzava Jermeniju a Laza tamo Ambasador. Azerbedzan ce resiti konflikt zauvek tako sto ce da sravni sa zemljom Nagorno, pa stanovnistvo ce samo napustiti tu teritoriju jer nece biti ni kuca ni fabrika nema ekonomije. Dovoljno je gledati Srbiju i njen odnos sa Krajinom, Vukovarom, Sarajevom i Kosovom.

Spuvanac

pre 3 godine

Jermenija koja ko i Srbija nema more u Azerbejdžanu radi ono šta su Srbi radili u "Sao Krajni".

Azeri oslob zemlju

pre 3 godine

Lazanski krsi Becku konvenciju i sramota je za SRB dipl kor.

zoran

pre 3 godine

Opet ovaj novinar-ambasador puno priča i ništa posebno ne kaže..udomio se pa mu fino.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!
NBA

Jokić posvađao saigrače: Srbin te maltretirao!

Nedavno je Nikola Jokić odigrao fantastičan meč protiv Njujork Niksa, u kojem je predvodio svoj tim ka trijumfu rezultatom 113:100. Srpski centar je na toj utakmici ostvario svoj 22. tripl-dabl u sezoni postigavši 30 poena, uz 14 skokova i 11 asistencija.

29.03.2024

11:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija