• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.10.2020

11:56

TRAMP NAJAVIO POVLAČENJE IZ AVGANISTANA! Američki predsednik najavio povratak vojnika kućama, odmah reagovali Talibani!

Vesti

TRAMP NAJAVIO POVLAČENJE IZ AVGANISTANA! Američki predsednik najavio povratak vojnika kućama, odmah reagovali Talibani!

Podeli vest

Sve američke vojne jedinice u Avganistanu trebalo bi da se vrate kući do Božića, izjavio je američki predsednik Donald Tramp nekoliko sati nakon što je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost rekao da će Vašington smanjiti broj svojih vojnika u Avganistanu na 2.500

Prekretničkim sporazumom između SAD-a i talibana u februaru predviđeno je da će strane snage napustiti Avganistan do maja 2021. godine u zamenu za talibansko obećanje da će se odreći terorizma.

Tramp i drugi zvaničnici rekli su da će SAD u novembru smanjiti broj vojnika na uzmeđu 4.000 i 5.000.

Tramp je na Tviteru napisao: "Preostali mali broj hrabrih muškaraca i žena koji služe u Avganistanu trebalo bi da se vrate kući do Božića."

Međutim, nije jasno da li on izdaje naredbu ili izražava dugotrajnu težnju, prenosi Rojters.

Samo nekoliko sati pre Trampovog tvita, savetnik za nacionalnu sigurnost Robert O''Brajan rekao je da SAD trenutno imaju manje od 5.000 vojnika u Avganistanu i da će taj broj biti smanjen na 2.500 do početka sledeće gdoine.

- Na kraju, Avganistanci će sami morati da primene mirovni sporazum... Biće to spor, težak proces, ali mislimo da je to neizbežan korak, mislimo da Amerikanci treba da se vrate kući - rekao je O''Brajan na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu.

Talibani pozdravili najavu Trampa o povlačenju vojske

Talibani su danas pozdravili najavu američkog predsednika Donalda Trampa o povlačenju američkih snaga iz Avganistana do Božića.

To je "pozitivan korak ka primeni sporazuma iz Dohe", rekao je portparol islamističke grupe Mohamad Naem u saopštenju, prenosi Rojters.

Prekretničkim sporazumom između SAD-a i talibana u februaru predviđeno je da će strane snage posle dve decenije rata napustiti Avganistan do maja 2021. godine u zamenu za talibansko obećanje da će se odreći terorizma.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija