• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

15.10.2020

09:41 >> 09:57

SA OVIM ZLOM NEMA IGRANJA, EVROPA VRAĆA DRASTIČNE MERE! Francuska uvela vanredno stanje, počelo delimično zatvaranje, rekordan broj umrlih u Rusjii, zaraženih u Nemačkoj, Bugarskoj, Češkoj...

Vesti

SA OVIM ZLOM NEMA IGRANJA, EVROPA VRAĆA DRASTIČNE MERE! Francuska uvela vanredno stanje, počelo delimično zatvaranje, rekordan broj umrlih u Rusjii, zaraženih u Nemačkoj, Bugarskoj, Češkoj...

Podeli vest

Evropske države sve više vraćaju restriktivne mere kako bi sprečile dalje širenje koronavirusa

Škole i ugostiteljski objekti se zatvaraju, uvodi se policijski čas i delimični "lokdaun".

FRANCUSKA UVELA VANREDNO STANJE

Predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se javnosti povodom uvođenja vanrednog stanja. On je rekao da će svako ko prekrši uvedene mere biti pronađen. Istakao je da nema više odlazaka u restorane i okupljanja prijatelja. Javni prevoz neće biti ukinut.

Policijski čas će biti na snazi od 21 do šest sati ujutru, počevši od subote. Ostaće na snazi naredne četiri nedelje, rekao je Makron. On je rekao da će svako ko prekrši uvedene mere biti pronađen. Istakao je da nema više odlazaka u restorane i okupljanja prijatelja. Javni prevoz neće biti ukinut.

Policijski čas će biti na snazi od 21 do šest sati ujutru, počevši od subote. Ostaće na snazi naredne četiri nedelje, rekao je Makron.

REKORDAN BROJ ZARAŽENIH U NEMAČKOJ!

U Nemačkoj je, u poslednja 24 sata, prijavljeno 6.638 novozaraženih koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije.

Foto: AP/Photo

Zbog porasta broja obolelih od koronavirusa, u Nemačkoj je u sredu održan sastanak kancelarke Angele Merkel i čelnih ljudi pokrajina na kom je bilo reči o pooštravanju mera za sprečavanje širenja virusa.

Političari u Nemačkoj razmatraju treba li produžiti školske praznike oko Božića i Nove godine kako bi se zaraza obuzdala, iako kritičari tvrde kako nema dokaza da su škole žarišta širenja virusa.

U RUSIJI NAJVIŠE UMRLIH U JEDNOM DANU!

U Rusiji su za poslednja 24 sata potvrđena 13.754 slučaja korona virusa, a ukupan broj potvrđenih slučajeva povećao se na 1.354.163, objavljeno je danas u Moskvi.

Foto: Tanjug/AP


Od korona virusa umrlo je još 286 ljudi, što je najveći broj smrtnih slučajeva u toku jednog dana od početka pandemije. Ukupan broj umrlih od korona virusa dostigao je 23.491, navodi agencija TAS S. Kovid-19 pobedile su još 8.392 osobe, a ukupan broj oporavljenih pacijenata je 1.048.097.

STANJE PRIPRAVNOSTI U RUMUNIJI

Rumunska vlada uvela je nova ograničenja kako bi suzbila širenje korona virusa i produžiće stanje pripravnosti do sredine novembra, objavile su vlasti kasno sinoć, prenele su agencije.

Proteklih dana bilo je više od 3.000 dnevno zaraženih, a preminulo je 5.535 ljudi, što je najveća smrtnost u istočnom delu Europske unije. Venčanja i krštenja biće zabranjeni od 15. oktobra, a nošenje maski na otvorenom biće obavezno u gradovima, gde prosečan broj zaraženih bude veći od tri na 1.000 stanovnika u periodu od dve sedmice. Trenutno je nošenje maski obavezno u javnom prevozu, javnim ustanovama te u trgovinama, preneo je Index.hr.
 

Foto: AP/Photo

NIŽU SE CRNI REKORDI U BUGARSKOJ

Bugarska je zabeležila danas 785 novih slučajeva, čime je srušen rekord četvrti put tokom sedmice, pokazuju službeni podaci. Zdravstveni radnici apelovali su na stanovnike da nose maske u javnom prevozu i zatvorenim prostorima te da održavaju socijalnu distancu kako bi se izbeglo uvodenje oštrijih mera.

ČEŠKA IMA NAJVIŠE ZARAŽENIH NA 100.000

U Češkoj je juče potvrđeno 8.325 novih slucajeva korona virusa, što je drugi najveći dnevni rast od početka pandemije, objavilo je danas Ministarstvo zdravlja. Broj preminulih porastao je sa 696 1. oktobra na 1106. Vlasti su uvele tronedeljni delimični karantin, zatvorene su škole, barovi i klubovi. Restorani će, takođe, biti zatvoreni, a zabranjena je i javna konzumacija alkohola. Češka ima najveći broj zaraženih na 100.000 stanovnika.

Foto: AP/Photo

HOLANDIJA SE SPREMA DA POOŠTRI MERE

U Holandiji je uveden delimični karantin, a maske su obvezne u javnim zatvorenim prostorima, zatvoreni su kafići i barovi, a zabranjena je prodaja i točenje alkohola nakon 20,00 časova. Ako mere ne budu efikasne, mogla bi biti uvedena još stroža ograničenja, rekao je ministar zdravlja Hugo de Jonge. Škole će ostati otvorene, a javni prevoz u funkciji, što je u suprotnosti sa merama koje su bile na snazi tokom delimične blokade uvedene ranije ove godine. Nošenje maski biće obvezno u zatvorenim prostorima za sve osobe straije od 13 godina.

STROŽE I U ITALIJI I ENGLESKOJ

Italijanske vlasti zabranile su školske ekskurzije i amaterske kontaktne sportove i igranje fudbala u parkovima. Privatne zabve su zabranjene, a vlasti ohrabruju Italijane da ograniče kućne posete na šest okupljenih. Nove restriktivne mere stupile su na snagu u Engleskoj, a region Liverpula je jedino područje u kome su uvedena najstroža pravila, koja uključuju zatvaranje pabova i barova koji ne poslužuju hranu.

Širom sveta od korona virusa zaraženo je 38 miliona ljudi, a preminulo je 1,08.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija