• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.10.2020

09:58

(VIDEO) SRBIJA IZABRALA VLADU!

Politika

(VIDEO) SRBIJA IZABRALA VLADU!

Podeli vest

Danas se održava prva posebna sednica Narodne skupštine Republike Srbije u Dvanaestom sazivu na kojoj će mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izložiće danas ekspoze i predstaviti članove kabineta
20.15 - Brnabić i ministri položili zakletvu

Premijerka Ana Brnabic i ministri položili su zakletvu u Skupštini Srbije i tekst zakletve predali predsedniku parlamenta Ivici Dačiću.

Brnabić i članovi vlade su pročatali tekst zakletve koji glasi:

Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije

Polaganjem zakletve zvanično je počeo da teče mandat Vladi Srbije.

Ministri u novoj vladi su posle polaganja zaketve za govornicom Narodne skupštine potpisali tekst zakletve, primili čestitke od predsednika Skupštine Ivice Dačića, čuli aplauze aplauza poslanika, a neki od njih su ovaj trenutak obeležili i nekim ličnim gestom.


Tako su se Nikola Selaković i Nenad Popović, pre potpisivanje zaketve prekrstili, Zlatibor Lončar je, bio među retkim koji nije skinuo masku ni u tom trenutku, pa je zbog njega to učinio i Predsednik Skupštine Ivica Dačić, koji je nesebično delio zagrljaje sa svim ministrima i ministarkama.

Masku nije skidala ni Gordana Čomić, koja je dobila jedan od dužih aplauza, primećeno je i da je Ratko Dmitrović je bio bez kravate.
20.00 - SRBIJA DOBILA NOVU VLADU!

Za novu vladu, na čijem je čelu po drugi put Ana Brnabić, glasalo je 227 poslanika, protiv je bilo pet poslanika, a uzdržanih nije bilo.

Nova vlada ima 21 ministarstvo i dva bez portfelja, a više od 50 odsto članova novog kabineta su žene. Više pogledajte OVDE.

19.30 - MLADA POSLANICA NAPRAVILA ŠOU U SKUPŠTINI!

Poslanica iz SPS-a je repovala za govornicom i sve ostavila u šoku. Video pogledajte OVDE.

12.10 - Kamberi nije birao reči, Dačić ga upozorio

Poslanik Ujedinjene doline - SDA Sandžaka Šaip Kamberi nije birao reči govoreći loše o vlasti u Srbiji, a tokom Kamberijevog izlaganja reagovao je predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić. Više pročitajte OVDE.

11.44 - Otvorena rasprava
11.37 - Mandatarka za članove buduće Vlade Republike Srbije predložila:
  • Za ministra finansija - Sinišu Malog
  • Za ministra privrede - Anđelku Atanasković
  • Za ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Branislava Nedimovića
  • Za ministra zaštite životne sredine - Irenu Vujović
  • Za ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Tomislava Momirovića
  • Za ministra rudarstva i energetike - Zoranu Mihajlović
  • Za ministra trgovine, turizma i telekomunikacija - Tatjanu Matić
  • Za ministra pravde - Maju Popović
  • Za ministra državne uprave i lokalne samouprave - Mariju Obradović
  • Za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Gordanu Čomić
  • Za ministra unutrašnjih poslova - Aleksandra Vulina
  • Za ministra odbrane - Nebojšu Stefanovića
  • Za ministra spoljnih poslova - Nikolu Selaković
  • Za ministra za evropske integracije - Jadranku Joksimović
  • Za ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Branka Ružića
  • Za ministra zdravlja - Zlatibora Lončara
  • Za ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Dariju Kisić Tepavčević
  • Za ministra za brigu o porodici i demografiji - Ratka Dmitrovića
  • Za ministra omladine i sporta - Vanju Udovičića
  • Za ministra kulture i informisanja - Maju Gojković
  • Za ministra za brigu o selu - Milana Krkobabića
  • Za ministre bez portfelja - Novicu Tončeva i Nenada Popovića
 
10.15 - Poslanicima se obraća mandatarka Ana Brnabić 

- Srbija je danas mnogo drugačija zemlja nego 2017. godine i fundamentalno drugačija nego 2014. godine, prestala je da bude zemlja koja niže istorijske poraze i postala zemlja koja pobeđuje. Počeli smo konačno da verujemo u sebe, u sopstvene kapacitete i uspeh, ne tražimo izgovore za neuspehe. Počeli smo da radimo i prestali da kukamo.

Srbija danas zemlja koja pobeđuje

Ona je ukazala da je Srbija, na međunarodnom planu, postala zemlja koja se poštuje i uvažava, vodi nezavisnu i samostalnu spoljnu politiku, pouzdan je partner za razgovor, a ne zemlja pred koju se postavljaju uslovi i ultimatumi.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Takođe, Srbija je danas finansijski i ekonomski stabilna zemlja, dodala je Brnabić.

- Zemlja u kojoj je nezaposlenost na rekordno niskom nivou od 7,3 odsto, prosečna neto plata veća od 500 evra i zemlja u kojoj se plate i penzije kontinuirano povećavaju. Zemlja koja je ušla u period stabilnog rasta čija je stopa jedna od najvećih u ovom delu Evrope, a ove godine će verovatno biti najveća.

Mandatarka je rekla da sve to treba da bude na ponos svim građanima, jer smo to, kaže, uradili svi zajedno.

- Radili smo zajedno, borili smo se zajedno, menjali smo naše navike i razmišljanja, kako bi mi sami bili uspešniji, i kako bi onda naše društvo bilo uspešnije.

- Ovo što smo uradili u poslednjih šest do sedam godina je bilo sve osim lako.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Vlada kontinuiteta, sa šest važnih ciljeva

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić naglasila je danas da će nova vlada biti vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta i imaće šest ciljeva o kojima će posebno voditi računa.

  • Borba protiv virusa kovid 19 i jačanje zdravstvenog sistema
  • Očuvanje vitalnih interesa Srba na Kosovu i Metohiji
  • Borba sa organizovanim kriminalom i rat sa mafijom
  • Očuvanje nezavisnosti i samostalnog odlučivanja Srbije
  • Vladavina prava i ubrzanje reformi na evropskom putu
  • Dalje jačanje ekonomije Srbije
  • Ona je rekla da će nova vlada u skladu sa potrebama, izazovima sa kojima se suočavamo i rezultatima otvoriti nove teme koje će dalje doprineti snazi naše zemlje i kvalitetu života u njoj.

    U ekspozeu pred poslanicima, naglasila je da je neophodno da se gradi dalje na postignutim rezultatima, a svako od ministara će, u svom resoru, imati svoje prioritete, dok će vlada imati osnovne pravce delovanja.
     

    Prvi cilj je borba protiv kovida19 i jačanje srpskog zdravstva

    - Pred nama su teški dani i teška zima i još jedna teška godina u kojoj ćemo morati da nastavimo ovu borbu. Očekujemo da će svet tek 2022. godine moći da se vrati u nekakvu normalnost, a da će se u ekonomskom smislu svet od ove krize oporaviti tek 2029. godine s tim što će tada odnos snaga u svetu verovatno biti mnogo drugačiji. U svemu tome, Srbija mora da nastavi da napreduje i mora da napreduje još brže - rekla je Brnabić.

    Foto: Tanjug/Rade Prelić

    - U prethodnom periodu, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu bila su izuzetno značajna i od 2016. obnovljeno je skoro 80 objekata primarne zdravstvene zaštite.

    U toku su radovi na šest velikih domova zdravlja, a pokrenute su i nabavke za dodatne objekte.

    - Ulažemo više od 200 miliona evra u obnovu i izgradnju 20 opštih bolnica i zdravstvenih centara širom Srbije i više od 300 miliona evra u izgradnju i obnovu klinika i specijalizovanih bolnica. U toku su radovi na KC Srbije, gde će 1. faza biti gotova krajem 2021. godine. Uskoro očekujemo početak radova na kompletnoj rekonstrukciji i izgradnji KC Vojvodine (investicija oko 34 miliona evra) i objavu tendera za KC Kragujevac (30 miliona evra).

    Apsolutni prioritet biće da vlada završi započete projekte zdravstvene infrastrukture i započne nove, a pre svega izgradnju nove Univerzitetske dečje klinike, Tiršova 2.

    Prioritet je da se, u saradnji sa Vojskom Srbije, do kraja godine završe dve potpuno nove kovid bolnice, u Beogradu i Kruševcu.

    - Nastavićemo da radimo na stalnom povećanju plata u zdravstvu, kao i u njihovu edukaciju, opremu na kojoj rade i uslove u kojima rade - poručila je Brnabić.

    Podseća da su do 2013. godine, plate u zdravstvu bile sramno male: plata doktora specijaliste iznosila je 67,540 dinara, dok je plata medicinske sestre iznosila svega 32,454 dinara.

    - Do 2020. godine, uspeli smo da plate doktora specijalista povećamo 57 odsto, a plate medicinskih sestara 67 odsto, naglasila je Brnabić.

    Foto: Tanjug/Rade Prelić

    Da bi naše zdravstvo bilo još efikasnije u mandatu ove vlade mora da se otvori nova tema, a to je digitalizacija zdravstva.

    - Moramo da obezbedimo svim građanima Srbije jedinstveni elektronski zdravstveni karton u kome će biti podaci iz svih zdravstvenih ustanova, dostupni građanima u svakom trenutku, a njihovim lekarima kad god su im potrebni", kaže premijerka.

    Na taj način, građani će zaista biti postavljeni u centar zdravstvenog sistema. Povezan zdravstveni sistem će biti mnogo transparentniji, efikasniji i kvalitetniji, uz značajne uštede za državni budžet koje će onda moći da se usmere na zdravstvenu infrastrukturu i plate.

    - Oblast zdravstva i biomedicinskih nauka, vidimo i kao značajnu priliku za razvoj naše ekonomije i naše političko pozicioniranje. Procena Svetskog ekonomskog foruma je da će svet 2040. godine trošiti 25 hiljada milijardi dolara godišnje na zdravstvo. Kao i u drugim oblastima gde tehnologija izaziva pravu revoluciju, novi igrači imaju šansu za rast koju ne bi imali da ovih promena nema. Mi želimo da što više njih bude iz Srbije i u Srbiji - rekla je Brnabić.

    Ne odustajemo od ZSO 


    Mandatarka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će jedan od prioritetnih ciljeva buduće vlade biti očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM i poručila da naša zemlja neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

    Istakla je da će, pored zdravstvenih, ova vlada imati ogromne političke izazove, pre svega u odnosima sa Prištinom, nastavkom dijaloga o normalizaciji i uspostavljanju ZSO.

    - Od ZSO, da budem sasvim jasna, mi nećemo odustati. Mi držimo našu reč, stojimo iza našeg potpisa i očekujemo i od drugih kako bi u dobroj veri nastavili dalje razgovore - rekla je Brnabić u Skupštini Srbije.

    Poslanici sa KiM nose maske sa amblemom ZSO

    Poslanici u Skupštini Srbije sa Kosova i Metohije na današnjoj sednici, na kojoj treba da bude izabrana nova Vlada Srbije, nose zaštitne maske sa amblemom Zajednice srpskih opština.

    Poslanici Danijela Vujičić, Milan Savić, i Ljubomir Marić izabrani su sa izborne liste Srpske napredne stranke na parlamentarnim izborima održanim 21. juna.

    Mandatarka Ana Brnabić rekla je danas u ekspozeu pred poslanicima da će jedan od prioritetnih ciljeva buduće vlade biti očuvanje vitalnih interesa srpskog naroda na KiM i poručila da naša zemlja neće odustati od dijaloga i formiranja Zajednice srpskih opština.

    Sliku možete pogledati OVDE.

    Ističe da će nova vlada nastaviti da vodi politiku zaštite vitalnih nacionalnih interesa, mira i saradnje kada je Kosovo i Metohija u pitanju, a sa ciljem zaštite našeg naroda, kulturne i verske baštine na KiM, ali i mira i stabilnosti u čitavom regionu.

    - Prioriteti ce biti nastavak vođenja pregovora sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, unapređenje ekonomskog razvoja i uslova života srpskog stanovništva na KiM i podrška povratku interno raseljenih lica - navela je Brnabić.

    Na tom važnom pitanju koje je, ističe, i najveći izazov za dugoročno održivu bezbednost i stabilnost čitavog regiona, vlada će sve svoje aktivnosti i poteze koordinirati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vucicem i predstavnicima srpskog naroda na KiM.

    - Nacionalno i političko jedinstvo po ovom pitanju je naš apsolutni prioritet - zaključila je Brnabić.

     
    Obrazovanje ostaje prioritet nove vlade

    Mandatarka za sastav nove Vlade Srbije Ana Brnabić naglasila je da će obrazovanje ostati jedan od ključnih prioriteta nove vlade, te da će se raditi na osnaživanju ljudskih kapaciteta.

    - Od aprila sledeće godine, Srbija će prvi put imati jedinstveni informacioni sistem prosvete - naglasila je Brnabić.

    Ona je dodala da će Srbija prvi put imati jasan pregled celokupnog obrazovanog sistema koji će omogućiti da se donose informisane odluke o strateškim ulaganjima, kako bi se adekvatno odgovorilo na potrebe srpskog društva i ekonomije.

    Kako objašnjava, u Srbiji će se tačno znati koliko je država uložila novca u formalno obrazovanje svakog građanina i kako da se poboljšaju efekti tih ulaganja.

    - U narednom periodu dodatno ćemo podržati razvoj predškolskog vaspitanja povećanim ulaganjima u vrtiće, opremanjem predškolskih ustanova i podrškom stručnom kadru - istakla je Brnabić i naglasila da su uvođenje dualnog obrazovanja na visokoškolskim ustanovama i završavanje nove Strategije obrazovanja važni zadaci koji su pred Srbijom.

    Kada je reč o srpskoj dijaspori, Brnabić je podsetila da je u prethodnom mandatu vlade pojednostavljen postupak priznavanja inostranih diploma, izmenjena Uredba o carinskim povlasticama kako bi ljudi iz dijaspore mogli da se vrate u Srbiju, ne plaćajući carine na sopstvenu imovinu.

    - Uveli smo poreski podsticaj za zapošljavanje povratnika i pokrenuli ''Tačku povratka'' koja pruža informacije našoj dijaspori na koje sve načine može biti uključena u srpsko društvo - kazala je Brnabić.

    Foto: Tanjug/Rade Prelić

    Ona je dodala da "Tačka povratka" već radi na proširenju svog programa kako bi u budućnosti bila ne samo partner dijaspori prilikom povratka, već i partner u pronalasku zaposlenja, poslovnih, investicionih i drugih prilika u Srbiji.

    Ona je takođe naglasila da mora da se nastavi rad na jačanju inovacionih kapaciteta kako bi se nastavila tranzicija ka ekonomiji zasnovanoj na inovacijama i znanju, proizvodnji i aktivnostima sa većom dodatom vrednošću, i time poveća naša opšta konkurentnost.

    - Tokom mandata prethodne Vlade izgradili smo važnu inovacionu infrastrukturu. Danas Srbija ima četiri Naučno-tehnološka parka u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Čačku, a Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada dobio je potpuno novu zgradu kako bi povećali svoje kapacitete - istakla je ona.

    Dodala je da se uskoro završava još jedna zgrada Elektronskog fakulteta u Nišu, a tokom sledeće godine i dodatnu zgradu Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

    - U mandatu ove Vlade moramo da započnemo izgradnju Biosens instituta u Novom Sadu, dodatnu zgradu Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, završimo izgradnju Istraživačko-razvojnog instituta u Kragujevcu i pružimo podršku privatnim inicijativama za otvaranje istraživačkih centara u Srbiji - zaključila je Brnabić.

    Podizanje produktivnosti firmi i telekomunikacione infrastrukture

    Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić najavila je da će jedan od prioriteta Vlade Srbije biti da se poveća ukupnu produktivnost naših firmi koja je trenutno relativno niska u poređenju sa prosekom u EU, kao i da se unapredi telekomunikaciona infrastruktura.

    Produktivnost firmi u Srbije raste za 1,1 odsto godišnje, a da bi se povećao rast BDP-a za jedan procentni poen, trenutni rast produktivnosti trebao bi da se duplira, rekla je Brnabić.

    Podseća da je prethodna vlada pri kraju mandata usvojila tri strategije koje trasiraju pravac za dalji rad: Strategiju industrijske politike do 2030, Strategiju pametne specijalizacije do 2027. i Strategiju razvoja veštačke inteligencije do 2025. godine.

    Sve identifikuju slične probleme i predlažu aktivnosti koje bi adresirale te probleme, to su: osnaživanje ljudskih kapaciteta, inovacije u cilju stvaranja dodate vrednosti i podizanja produktivnosti, kao i i stimulacija preduzetništva i startap ekosistema, navela je Brnabić.

    - Ekstremno je važno da radimo na unapređenju telekomunikacione infrastrukture u Srbiji. Moramo graditi ''digitalne puteve'', odnosno obezbeđivati da svako selo i svako domaćinstvo u Srbiji ima brz i kvalitetan internet. Jedino tako ćemo omogućiti svima jednake šanse za razvoj, obrazovanje i naučnu delatnost - poručila je Brnabić.

    Naša vizija je da 2025. godine više ne postoji domaćinstvo u Srbiji koje nije pokriveno širokopojasnim internetom, naglasila je ona.

    Dodaje da moramo nastaviti da jačamo našu konkurentnost u oblasti intelektualne svojine i patenata.

    - Usvojili smo čitav paket izmena i dopuna zakona koji se odnose na intelektualnu svojinu i poreske podsticaje za istraživanje i razvoj i inovativna startap preduzeća. Sada moramo dalje da promovišemo ova unapređenja kako bi stimulisali otvaranje novih istraživačkih i razvojnih centara u Srbiji, kojih imamo sve više.

    Foto: Tanjug/Rade Prelić

    Takođe, neophodno je da ispratimo kompanije koje se bave istraživanjem i razvojem, registruju patente i bave se inovacijama i analiziramo kakva je dodatna podrška potrebna za njihov dalji razvoj, navela je Brnabić.

    Kako bi stimulisala preduzetništvo, vlada je 2018. godine uvela posebne olakšice za mlade ljude koji su u prethodnih 12 meseci završili školu ukoliko žele da osnuju svoju firmu, kao i za starije koji su duže od šest meseci registrovani na NSZ.

    Zahvaljujući tim olakšicama, do sada je registrovano više od 1.100 privrednih subjekata, među kojima preko 1.000 preduzetnika.

    Međutim, prema Globalnom indeksu konkurentnosti, Srbija je izuzetno loše rangirana u domenu stava prema preduzetničkom riziku, tj. spremnosti da se rizikuje i započne sopstveni biznis, ukazala je Brnabić.

    - U ovom segmentu, zauzimamo 107. mesto od 141 države. Nama je neophodno unapređenje i podrška razvoju preduzetničkog duha. U narednom periodu, planirane su izmene i dopune Zakona o mladima i revizija Nacionalne strategije za mlade, a jedan od prioriteta u radu biće unapređenje omladinskog preduzetništva.

    Tokom mandata prethodne vlade, država je po prvi put počela sistemski da podržava razvoj startap kompanija.

    Urađeno je mnogo stvari, ističe Brnabić i navodi: Od stalnog uvećavanja budžeta Fonda za inovacionu delatnost, preko olakšanog finansiranja početka poslovanja kroz trogodišnje oslobađanje startapa od poreza i doprinosa na zarade osnivača, do poreskog kredita od 30 odsto za kompanije koje ulažu u startape i omogućavanja učešća zaposlenih u kapitalu putem prava na sopstveni udeo.

    Stvoren je i pravni osnov za poslovanje alternativnih investicionih fondova u Srbiji.

    - Nastavićemo da radimo na ovome, a naš cilj je da 2025. godine naš startap ekosistem ima rast od 20 odsto godišnje i da sa oko 300 startap kompanija dođemo na više od 700.

    Jedna od stvari koje muče vladu je, kaže, pitanje kako da se nađe način da se efikasnije poveže naša nauka sa privredom i tako podigne produktivnost i konkurentnost.

    Vlada je budžete za nauku i istraživanje značajno uvećala u prethodnom mandatu i formirala nove institucije, kao što je Fond za nauku. "Ipak, ulaganja u istraživanje i razvoj su u Srbiji dosta niža od onih u zemljama EU i od standarda predviđenog Lisabonskom konvencijom. Najveći problem je to što je učešće privatnog sektora u ulaganjima u istraživanje i razvoj jako nisko. Uveli smo nove oblike fiskalnih olakšica za investiranje u istraživanje i razvoj za privredna društva, ali na ovome još moramo da radimo", rekla je Brnabić.

    Pored toga, Fond za nauku mora tokom 2021. godine podstaći bližu saradnju između srpske industrije i srpske nauke, jer je u ovom trenutku doprinos naučno-istraživačke zajednice srpskoj industriji minimalan što je neodrživo ukoliko želimo jaku, konkurentnu privredu, poručila je mandatarska za sastav nove vlade.

    Fokus i na poljoprivredi, energetici, turizmu, ekologiji

    Poljoprivreda, veštačka inteligencija i kulturne industrije, turizam, ekologija, energetika i rudarstvo, takođe su sektori koji su važni za dalji privredni rast, navela je mandatarka Ana Brnabić.

    Brnabić je ukazala da se značaj poljoprivrede i samoodrživosti pokazala više nego ikada tokom kovid krize, kada je Srbija bila jedna od retkih zemalja na svetu koja ni u jednom trenutku nije imala nestašice hrane i osnovnih životnih namirnica, već upravo suprotno, i pored krize, Srbija je bila u prilici da izvozi sirovine i proizvode.

    U svom ekspozeu, Brnabić je navela da je se ulaže u sisteme za navodnjavanje, elektrifikaciju polja, automatsku protivgradnu zaštitu, subvencije za obnovu mehanizacije i kupovinu nove opreme, dok se stimuliše unapređenje kvaliteta sadnog materijala i procesa proizvodnje.

    Ona je navela da će posebna pažnja biti usmerena na ubrzanje procesa odobravanja i ugovaranja podrške i realizaciju planiranih investicija iz IPARD fonda EU.

    - Ali, možda i najvažniji novi zadatak za nas je da radimo više na odnosu između poljoprivrede i prehrambene industrije. Zato smo u Zakonu o ministarstvima predložili da prehrambena industrija iz sektora privrede pređe u sektor poljoprivrede - rekla je Brnabić.

    Foto: Beta

    Ona je navela da je jedna od najvećih šansi da u lancu proizvodnje hrane načinimo iskorak ka proizvodima višeg stepena finalizacije i da se, od izvoznika poljoprivrednih proizvoda, transformišemo u izvoznika hrane i gotovih proizvoda.

    - Tu će nam biti posebno važan sektor vinarstva i vinogradarstva. U najkraćem roku moramo usvojiti Strategiju razvoja vinogradarstva i vinarstva i završiti novi Zakon o vinu - navela je ona.

    Kao posebno važnu oblast za novu vladu, navela je veštačku inteligenciju, ukazujući da je Srbija ove godine “skočila” 12 mesta u odnosu na 2019. godinu i sada je 46. zemlja od 194 koje se mere, prva u regionu Balkana.

    - Osnovaćemo Institut za razvoj veštačke inteligencije u saradnji sa naučno-istraživačkim ustanovama, privredom i javnim sektorom. Cilj nam je da pozicioniramo našu zemlju kao lidera regiona u razvoju veštačke inteligencije - rekla je Brnabić i dodala da je sve to moguće u 2021. godini.

    Takođe, navela je da će se vlada u narednom mandatu baviti obrazovanjem mladih talenata u umetnosti i kreativnim delatnostima uopšte.

    - Radimo na izgradnji novih zgrada i proširenju kapaciteta umetničkih fakulteta, radićemo na unapređenju stručnih umetničkih srednjih škola i jačanju umetničkog gimnazijskog obrazovanja, nastaviti sa ulaganjem u očuvanje kulturnog i arheološkog nasleđa i olakšavanje uslova za rad s fokusom na pojedince - samostalne i slobodne umetnike - čiji ćemo status konačno, posle više decenija, rešiti - rekla je Brnabić.

    Dodala je da će se podsticati prenamena objekata kulturnog i industrijskog nasleđa otvaranjem novih kulturnih centara i kreativnih prostora.

    Kada je reč o turizmu, Brnabić je navela da se u prethodne četiri godine pokazalo da turizam ima značajan potencijal da doprinese dinamičnom rastu i razvoju Srbije.

    - Ova godina bila pogubna po sektor turizma u čitavom svetu, ali nam je pokazala snažan potencijal domaće turističke ponude koju su u ogromnoj meri koristili naši građani poslednjih meseci - rekla je Brnabić.

    Podsetila je da je prethodna vlada razvila sistem eTurista, koji će vlada nastaviti da koristi za bolje "targetirano" ulaganje, a nastaviće se sa podsticajima za privatne investicije u smeštajne kapacitete u banjskim mestima, kao i sa sistemom vaučera za odmor u Srbiji.

    - Srbija je, zahvaljujući svemu učinjenom od 2014. godine, danas, bez sumnje, došla u fazu razvoja kada neophodno moramo da se okrenemo temi životne sredine i ekološke održivosti našeg razvoja - poručila je Brnabić.

    Foto: Beta

    Ona je navela da kvalitet životne sredine postaje jedno od gorućih pitanja kada se govori o opštem kvalitetu života građana, u vreme kada je nezaposlenost niska, ekonomski prospekti dobri, a plate, iako još uvek niske, ipak u kontinuiranom porastu/

    Zato će, naglasila je, povećanje standarda zaštite životne sredine, pre svega kada je reč o otpadnim vodama i čvrstom otpadu i zaštita zdravlja građana, u smislu poboljšanja kvaliteta vazduha, biće među ključnim prioritima vlade, u koje će se značajno ulagati.

    Ilustrujući koliki izazov predstavlja prečišćavanje otpadnih voda, navela je da se procenjuje da je za vreme SFRJ, u doba najvećeg infrastrukturnog razvoja, izgrađeno 44 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a mi sada, treba da izgradimo 320 u narednih 15 godina.

    Takođe, drugi prioritet je upravljanje otpadom, a u pogledu kvaliteta vazduha, pored proširenja mreže za monitoring kvaliteta vazduha, potreban je novi strateški i pravni okvir, kao i ulaganje u osavremenjivanje sistema grejanja.

     - To su ogromne investicije, ali do sada moramo da uradimo - rekla je Brnabić.

    Po pitanju energetike, nastaviće se sa realizacijom planiranih investicija u energetskoj infrastrutkturi, podizanje kvaliteta vazduha i smanjenje emisija štetnih gasova i efekta staklene bašte, što je, kaže, od posebnog značaja za državu.

    - Završićemo izgradnju magistralnog gasovoda od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom (tzv. „Turski tok“), započećemo izgradnju gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske i radićemo na proširenju kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru - rekla je Brnabić.

    Dodala je da će se, u okviru "zelene agende", nadležni truditi da kontinuirano povećavaju udeo obnovljivih izvora energije u proizvodnji električne i toplotne energije, uz stimulaciju energetske efikasnosti u Srbiji.

    - Započeli smo izgradnju postrojenja za odsumporavanje gasova u termoelektrani Nikola Tesla A, i nastavićemo sa realizacijom drugih sličnih projekata kako bi čitav energetski sistem učinili ekološki održivim - rekla je Brnabić.

    Takođe, sektor rudarstva ostaje važan element privrednog razvoja Srbije.

    Tako će, kaže, poseban fokus biti na realizaciji projekta "Jadar“ koji predstavlja veliku priliku za Srbiju, jer se u Loznici nalazi ležište novootkrivenog minerala litijum-borata, "Jadarita“.

    Brnabić je rekla da taj projekat ima potencijal da pozicionira Srbiju kao značajnog snabdevača svetskog tržišta za proizvodnju litijumskih baterija za električna vozila i skladištenje energije.

    - Naš cilj je da, uz partnere iz Rio Tinta, formiramo strateško partnerstvo sa trećom kompanijom koja bi započela proizvodnju hibridnih i električnih automobila i/ili kompanijom koja će pokrenuti proizvodnju električnih baterija u Srbiji. Ovo bi nam omogućilo da dalje unapredimo i podignemo našu ekonomiju i da zauzmemo lidersku poziciju u regionu s aspekta tehnologija nisko-ugljeničnog razvoja - rekla je Brnabić.

    Najozbiljnija reforma vlade-uvođenje platnih razreda

    Mandatarka Ana Brnabić izjavila je danas da je najozbiljnija reforma koja čeka buduću vladu uvođenje platnih razreda, kako bi, kaže, svi u javnoj upravi bili plaćeni jedanko u odnosu na radno mesto i odgovornost posla, a ne da njihove plate zavise od toga gde i u kojoj državnoj ustanovi rade.

    Navodi da je primena Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru i Zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave odložena zbog COVID krize za 2022. godinu.

    - Ovo moramo da završimo i time omogućimo da svi u javnoj upravi budu plaćeni u odnosu na radno mesto i odgovornost posla jednako - poručila je Brnabić.

    Kaže da će buduća vlada morati brže da radi i na reformi javnih preduzeća i dodala da je to zahtevan proces u koji je naša zemlja već ušla uz podršku partnera kao što je Svetska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodni monetarni fond (MMF).

    - Ova reforma neće samo pomoći budžetu, već će značajno podići konkurentnost naše privrede - kaže Brnabić.

    Foto: Beta

    Ističe da će naredna vlada završiti i pustiti u rad sistem od ogromnog značaja za Srbiju - Državni centar za čuvanje podataka (data centar) u Kragujevcu.

    - Podaci naših građana i privrede biće čuvani po najvišim tehničkim i bezbednosnim standardima, a zaključivanjem ugovora sa velikim komercijalnim korisnicima koji budu želeli da svoju opremu i podatke smeste u Data centar, Kragujevac ćemo pretvoriti u regionalni IT centar - istakla je Brnabić.

    Prioritetnu reformu, kaže ona, predstavlja i rad na socijalnim kartama koje će omogućiti da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno ostvarili prava na potrebnu podršku.

    - Ovo će umnogome unaprediti kontrolu socijalnih davanja i, samim tim, rezultiraće u mnogo boljoj i mnogo više fer raspodeli novca - naglašava Brnabić.

    Buduću vladu čeka, navodi, proširenje obuhvata reforme sezonskog zapošljavanja.

    Tu reformu je, dodaje Brnabić, vlada uspešno sprovela za sezonske radnike u poljoprivredi, a sada, kaže, obuhvat mora da se proširi i na sektor građevine, turizma i ugostiteljstva i pomoć u kući.

    Mandatarka navodi da će vlada sada populacionu politiku staviti u rang čitavog ministarstva.

    Kaže da je naša zemlja u prethodnom periodu finansiranjem mera populacione politike postigla značajne rezultate.

    U poređenju sa regionom, Srbija, dodaje, jedina beleži rast broja živorođenih u 2019. u odnosu na 2018. godinu.

    - U 2019. godini u Srbiji su rođene 424 bebe više u odnosu na 2018, a stopa ukupnog fertiliteta (broj dece po ženi) prvi put posle 15 godina veca je od 1,5-  navodi Branbić.

    Jedan od prioritetnih zadataka biće, ističe, dodatna izmena Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

    - Menjaćemo i pravni okvir kako bi se naknade ubuduće direktno isplaćivale trudnicama od države, a ne preko poslodavca kako bi sprečili kašnjenja u isplatama i obezbedili dodatnu sigurnost trudnicama - rekla je Brnabić.

    U planu je, kaže, i rešavanje stambenog pitanja za mlade bračne parove, subvencionisanje vrtića i izdvajanje sredstava za bogatiju mrežu predškolskih ustanova.

    Važno je da država, kaže, nastavi i strateška ulaganja u sport.

    Rekordna ulaganja u sport u prethodnom periodu, dodaje, imaju za rezultat rekordne uspehe koje je reprezentativni sport zabeležio u prethodnim godinama.

    - U prethodnih pet godina imamo 265 odsto više osvojenih medalja nego nekada za period od 14 godina. U narednom periodu nastavićemo sa planskim i sistemskim finansiranjem sporta - rekla je Brnabić.

    Foto: Beta

    Vlada koju predlažem je proevropska

    Mandatarka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Skupštini Srbije da je vlada koju predlaže proevropska i dodala da će njen zadatak biti da ubrza proces evropskih integracija.

    Prvi korak ka tome, ističe, jeste promena Ustava Srbije u delu pravosuđa, koja je, kaže, neophodan korak u daljem osnaživanju vladavine prava i daljem usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama i evropskim standardima.

    Brnabić je podsetila da je u prethodnom mandatu vlada, nakon opsežnih javnih konsultacija koje su trajale nešto više od 18 meseci, kao i konsultacija i podrške Venecijanske komisije, Skupštini uputila inicijativu za izmenu Ustava.

    Ističe da je to bitno kako bi naše društvo imalo pravosuđe koje je nezavisno od svih političkih uticaja, ali i mnogo efikasnije i odgovornije prema građanima.

    - Nastavićemo da podržavamo izmene Ustava u oblasti pravosuđa u cilju pronalaženja najboljih rešenja za naš pravni sistem - rekla je Brnabić u ekspozeu.

    Kada je reč o medijskom prostoru, usvojena je, podseća, Medijska strategija za period do 2025. godine.

    Vlada je, kaže, taj posao uradila u partnerstvu sa medijskim i novinarskim udruženjima, čiji predstavnici su činili polovinu članova Radne grupe za izradu Medijske strategije.

    Transparentnost i inkluzivnost celog procesa podržali su, navodi Brnabić, partneri iz Misije OEBS u Srbiji, Delegacije EU u Srbiji, Ambasade Kraljevine Norveške i Fondacije Konrad Adenauer.

    Dodaje da je ista Radna grupa nastavila i rad na Akcionom planu za implementaciju strategije koji će, ističe, biti jedan od prvih dokumenata na dnevnom redu nove vlade.

    Vlada da od Srbije dalje pravi zemlju pobednika

    Mandatarka za sastav nove vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas da nova vlada mora da nastavi da od Srbije dalje gradi zemlju pobednika u oblastima u kojima smo kroz istoriju retko pobeđivali - u ekonomiji, stopi nezaposlenosti, tehnologiji, inovacijama, ogromnoj veri u sebe, svoje ljude i svoju budućnost.

    Kazala je da Srbija ostaje privržena razvoju dobrodusedstva, jer ono omogućava održiv razvoj i same Srbije, kao i da će buduća vlada nastaviti da pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona.

    Brnabić je, u ekspozeu pred narodnim poslanicima, kazala, da će se vlada, rukovodeći potrebom unapređenja ekonomske saradnje i daljeg ekonomskog uvezivanja u regionu Zapadnog Balkana, raditi na implementaciji „Mini šengen“ inicijative usmerene na olakšavanje slobode kretanja ljudi, robe, usluga i kapitala.

    - Pored ovoga, Vlada Srbije će svakako nastaviti da, u skladu sa opšteprihvaćenim međunarodnim normama, pokazuje poseban interes za status Srba i srpskog jezika u državama regiona i nastaviće da insistira na poštovanju osnovnih prava, jezika, identiteta, verske pripadnosti i kulturnog nasleđa Srba, na isti način na koji se prava drugih naroda i nacionalnih manjina dosledno poštuju u Republici Srbiji - objasnila je ona.

    Brnabić je podsetila da je na prošlim parlamentarnim izborima održanim lista „Aleksandar Vučić - Za našu decu“ dobila ogromno poverenje građana Srbije, kako je dodala, „gotovo bez presedana u savremenoj srpskoj političkoj istoriji“.

    Ovakvo poverenje, prema njenim rečima, nosi jednako ogromnu odgovornost za to kako se dalje Srbija razvija, kakav je kvalitet života u njoj i koliko su ljudi u Srbiji srećni, zadovoljni i ispunjeni.

    - Kroz sve izazove koji su pred nama, Srbiju moramo voditi i štititi kao suštinski slobodnu, nezavisnu i suverenu državu koja je na evropskom putu - i u političkom i u vrednosnom smislu, ali koja čuva svoje prijateljske odnose i sa Ruskom Federacijom, Kinom i svim ostalim našim partnerima, i gradi sve bolje odnose sa SAD - naglasila je ona.

    Brnabić je kazala da će Vlada Srbije nastaviti da vodi politiku aktivnog umrežavanja, predano radeći na aktivnom ubrzavanju evropskih integracija, regionalnoj saradnji, proširivanju veza sa ostalim partnerima širom sveta, kao i jačanja svog prisustva u međunarodnim organizacijama i transnacionalnim forumima.

    Foto: Beta

    Srbija je, podsetila je ona, članica svih bitnih međunarodnih ekonomskih i finansijskih organizacija, a u narednom periodu će dalje raditi na članstvu u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO), što bi nam mnogo pomoglo u daljem ekonomskom razvoju.

    Što se odbrambene politike tiče rekla je da je Srbija opredeljena da, u skladu sa odlukom o vojnoj neutralnosti, jača odbrambene kapacitete i razvija odbrambenu industriju, efikasan i ekonomski održiv sistem odbrane i profesionalnu i efikasnu vojsku.

    - Uprkos svima izazovima, a biće ih mnogo, moramo da čuvamo mir. Mir i stabilnost su preduslovi za očuvanje svega što smo stvorili i ostvarenje svih ostalih planova koji će dalje ojačati našu zemlju i kvalitet života u njoj - podvukla je Brnabić.

    Kvalitet života građana Srbije, kaže, mora se stalno sagledavati iz različitih aspekata, analizirati i raditi na tome kakvog kvaliteta su nam putevi i da li treba da ih obnavljamo i gradimo nove, koliko su gradovi i opštine u Srbiji međusobno povezane, kako su povezane sa regionom. Takođe, dodaje, je bitno i kakve su nam škole, kakav je nivo zdravstvene zaštite i koliko brzo obnavljamo i gradimo našu obrazovnu i zdravstvenu infrastrukturu.

    - Vlada će se truditi da svakodnevno podseća organe uprave na svim nivoima, uključujući i gradonačelnike i predsednike opština da običan čovek mora da bude u centru naše pažnje. Da smo mi tu zbog naših građana i da služimo njima. Da, zato, nikada ne smemo biti previše zauzeti da čujemo njihove potrebe i radimo na njihovom rešavanju - kako sistemski, tako i pojedinačno - rekla je ona.

    10.03 - Počela sednica Skupštine Srbije

    Ivica Dačić je na početku sednice konstatovao da postoje uslovi za rad Narodne Skupštine, i obavestio poslanike da će sednici prisustvovati i potpredsednici i članovi Vlade.

    Foto: Tanjug/Nikola Anđić

    9.50 - Dačić dočekao mandatarku Brnabić ispred skupštine

    Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić dočekao je danas mandatarku za sastav nove vlade Anu Brnabić ispred zgrade parlamenta.

    Dačić i Brnabić ušli su zatim zajedno u zgradu parlamenta.

    Foto: Tanjug

    9.45 - U Skupštinu Srbije pristižu ministri kojima danas posle polaganja zakletve treba da počne mandat.

    Do sada su u najviše zakonodavno telo došli bivsa predsednica parlamenta i kandidat za ministra kulture Maja Gojković, Branko Ružić, koga su socijalisti predložili za ministra prosvete, Branislav Nedimović, kandidat za ministra poljoprivede, kandidat za šefa diplomatije Nikola Selaković, Aleksandar Vulin koji sa čela ministarstva odbrane treba da preuzme resor unutrašnjih poslova, budući ministar saobraćaja Toma Momirović i budući ministri bez portfelja Nenad Popović i Novica Tončev.

    Foto: Tanjug/Nikola Anđić

    U Skupštini Srbije mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić izložiće danas ekspoze i predstaviti članove kabineta.

    Na dnevnom redu vanredne sednice parlamenta je izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade, čime zvanično počinje da im teče mandat.

    Vlada Srbije ima 21 resor, među kojima su tri nova, koja se tiču brige o selu, o porodici i demografiji i ljudskim i manjinskim pravima i društvenom dijalogu, kao i dva ministra bez portfelja.

    Sastav Vlade o kome će danas glasati poslanici
    • Ministarstvo finansija - Siniša Mali
    • Ministarstvo privrede - Anđelka Atanacković
    • Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Branislav Nedimović
    • Ministarstvo zaštite životne sredine - Irena Vujović
    • Ministarstvi građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Tomislav Momirović
    • Ministarstvo rudarstva i energetike - Zorana Mihajlović
    • Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija - Tatjana Matić
    • Ministarstvo pravde - Maja Popović
    • Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave - Marija Obradović
    • Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog - Gordana Čomić
    • Ministarstvo unutrašnjih poslova - Aleksandar Vulin
    • Ministarstvo odbrane - Nebojša Stefanović
    • Ministarstvo spoljnih poslova - Nikola Selaković
    • Ministarstvo za evropske integracije - Jadranka Joksimović
    • Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja – Branko Ružić
    • Ministarstvo zdravlja - Zlatibor Lončar
    • Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - Darija Kisić Tepavčević
    • Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji - Ratko Dmitrović
    • Ministarstvo omladine i sporta - Vanja Udovičić 
    • Ministarstvo kulture i informisanja - Maja Gojković
    • Ministarstvo za brigu o selu - Milan Krkobabić

    Ministri bez portfelja biće Novica Tončev i Nenad Popović.




    Ostavite komentar

    Pravila komentarisanja:

    Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

    Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

    Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

    Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

    sledeća vest

    Izbori 2024

    TV

    JOŠ TV VESTI

    Hronika

    Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
    UDARNO SAOPŠTENJE

    Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

    Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

    16.04.2024

    10:57

    Sport

    Planeta

    Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
    SPREMA SE OBRAČUN

    Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

    Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

    16.04.2024

    11:40

    Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!
    NJIH CILJA

    Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!

    Oči sveta su trenutno uprte u situaciju na Bliskom istoku. Prvi put u istoriji Islamske Republike, Iran je u nedelju uveče direktno napao svog najvećeg neprijatelja Izrael. Prema Izraelu, ukupno je ispaljeno oko 300 projektila, ali su gotovo sve presreli izraelska vojska i njeni saveznici. Mnogi su odmah postavili pitanje kakva je uloga ruskog predsednika Vladimira Putina ovom sukobu.

    16.04.2024

    10:40

    Zabava

    JOŠ Zabava VESTI

    Magazin

    Džet set

    Srbija