• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

03.11.2020

22:43

DA LI JE MOGUĆA KRAĐA IZBORA U AMERICI?! JESTE, AKO SE TO DESI, NEK NAM JE BOG U POMOĆI...  Sprema li se politička drama koja može čak i da sruši SAD!

Vesti

DA LI JE MOGUĆA KRAĐA IZBORA U AMERICI?! JESTE, AKO SE TO DESI, NEK NAM JE BOG U POMOĆI... Sprema li se politička drama koja može čak i da sruši SAD!

Podeli vest

Mogućnost izborne krađe na američkim predsedničkim izborima jedan je od elemenata izborne kampanje Donalda Trampa i pre svega se odnosi na glasanje putem pošte, koju je ove godine iskoristio rekordan broj Amerikanaca. Ipak, činjenica je da u američkom izbornom sistemu ne postoji institucija koja određuje ko je pobednik izbora

Sumnje u to da će neko počiniti izbornu krađu i ukrasti glasove koji u američke izborne komisije stižu putem pošte, prema rečima nekadašnjeg dopisnika lista „Politika" iz Vašingtona Milana Mišića, prenaglašene su. Za tako nešto, prema njegovim rečima, nema dokaza jer su ranija istraživanja o tome ukazala na veoma mali procenat greške.

- Tramp je, osim toga, najavio da će videti da li će priznati rezultate izbora. Priznaće ih svakako ako bude pobedio. Ono što je očigledno njegova namera je da ospori validnost glasanjem poštom koje je ove godine, zbog zdravstvene situacije i krize izazvane koronavirusom drastično veće. Njegova je pretpostavka da će se poštom izjašnjavati mahom pristalice demokrata - objašnjava Mišić.

Je li uopšte moguća krađa izbora u Americi

Ključni problem na ovim izborima, a koji u dosadašnjim izbornim ciklusima nije bio u fokusu je, prema Mišićevim rečima, činjenica da u američkom izbornom sistemu ne postoji institucija koja određuje ko je pobednik izbora.

- Sve se do sada zasnivalo na političkoj normi ili političkom običaju da, kada postane jasno koji će kandidat prvi stići do 270 elektora, što je minimum za ulazak u Belu kuću, drugi kandidat koji za to više nema šansi, priznaje rezultat. Ako situacija bude tesna i neko odbije da prizna rezultat i počne da osporava rezultate izbora, to bi mogao da bude uvod u ustavnu i, razume se, političku krizu sa neizvesnim ishodom - kaže Mišić.

Jedna od mogućnosti je, prema rečima našeg sagovornika, da se predsednik bira u Predstavničkom domu Kongresa. U tom slučaju, glasaju državne delegacije, a ne svaki član Predstavničkog doma pojedinačno, a u državnim delegacijama većinu imaju Republikanci. Oni imaju pravo da za predsednika izaberu koga žele, ne obazirući se na izborni rezultat niti na to ko su bili kandidati. Ovako je izabran samo jedan predsednik u američkoj istoriji - Džon Kvinsi Adams 1825. godine.

TERORISTI OBJAVILI RAT EVROPI, TREBA LI DA BRINE I SRBIJA: Cilj je širenje panike u uslovima vanrednog stanja zbog korone, nove mete su...!

Od završetka izbora počinje prelazni period koji kulminira 20. januara, kada se iz Bele kuće iseljava stari, a useljava novi predsednik, a zvanično proglašenje izbornih rezultata obavlja se 14. decembra, kada se sastaje elektorski koledž. Pravilo i politička praksa u većini država je da kandidat koji je osvojio većinu, dobija sve elektorske glasove, osim u dve države. Međutim, prema slovu Ustava, svaka država može elektorske glasove da dodeli po nahođenju, objašnjava Mišić.

- Dakle, ima puno elemenata za političku dramu i političku krizu. Sve zavisi od toga kakav će biti rezultat, a ono što otežava situaciju i što povećava verovatnoću krize jeste činjenica da će brojanje glasova potrajati nekoliko nedelja, a možda i više od mesec dana - ocenjuje Mišić.

Nepostojanje ličnih karata otvara mogućnost za krađu

Kontrola izbora u Americi je uobičajena, dodaje Mišić - poštanski glasovi otvaraju se pred specijalnim komisijama, što je uređeno na nivou saveznih država. Zbog toga imamo situaciju da se ponegde već danima broje poštanski glasovi, ali se mne saopštavaju rezultati, dok u drugim državama brojanje poštanskih glasova počinje tek kada se zatvore birališta.

Foto: Reuters/AP fotomontaža

Zbog toga što u Americi ne postoji jedinstveni identifikacioni dokument i što je procedura registracije birača i provera identiteta u svakoj državi definisana na poseban način, prema Mišićevim rečima, sprečavanje glasača da glasaju je najbolji način za krađu izbora. Što se tiče brojanja glasova, jedini put kada je sa tim bilo problema bili su izbori 2000, kada je pobedio DŽordš Buš mlađi zahvaljujući sudskoj odluci.

RUSIJA RATIFIKOVALA DIL SA SRBIJOM! U EEU MOŽEMO DA IZVOZIMO SVE I TO BEZ CARINA! Velika vest za našu zemlju!

Sve to povećava mogućnost od zaoštravanja političke situacije u Americi. Amerika je, prema Mišićevim rečima veoma polarizovana. Valja napomenuti da se u XX veku svega tri puta dogodilo da predsednik ne bude reizabran - Herbert Huver izgubio je 1932. izbore od Franklina Delana Ruzvelta, Džimi Karter je poražen od Ronalda Regana 1979, a Džordš Buš stariji izgubio je izbore od Bila Klintona 1992.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Glas razuma

pre 3 godine

Srbi su bili vrlo pošteni dok im nije zavaljena zapadna demokratija. Ne da verujem, nego sam siguran da je u SAD bilo neregularnosti i malverzacija na poslednjim predsedničkim izborima. Predsednici SAD su samo pajaci vladara iz senke. Tramp nije takav i sad plaća cenu!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!
Politika

Gujon sa poslanicom Bundestaga o dešavanjima na KiM i u regionu!

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon razgovarao je danas sa poslanicom nemačkog Bundestaga Žaklin Nastić o situaciji na Kosovu i Metohiji i predstavio joj poslednja dešavanja u južnoj srpskoj Pokrajini, kao i poziciju Srbije po tim pitanjima.

28.03.2024

15:18

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija