• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

05.11.2020

17:30

ŠTA SE DEŠAVA U ARIZONI? Ovu državu su mnogi već pripisali Bajdenu, međutim usledio je nastavak izborne drame

Vesti

ŠTA SE DEŠAVA U ARIZONI? Ovu državu su mnogi već pripisali Bajdenu, međutim usledio je nastavak izborne drame

Podeli vest

Arizona, jedna od takozvanih sving, odnosno kolebljivih država, zaista opravdava taj nadimak. Naime, u prvim satima nakon izbora izgledalo je kao da je Džo Bajden tamo osigurao pobedu. Sada, međutim, glasovi se još broje, a Donald Tramp i dalje ima šanse

Bajden je u sredu ujutro u Arizoni imao impresivne šanse. AP je je proglasio Bajdena za pobednika u Arizoni u sredu u 02.50 po istočnoevropskom vremenu, nakon što je analiza glasačkih listića zaključila da nije bilo dovoljno preostalih da bi Tramp mogao da ga sustigne.

Sa 80% očekivanih prebrojanih glasova, Bajden je bio ispred za 5 procentnih poena, sa oko 130.000 glasova prednosti ispred Trampa, a sa oko 2,6 miliona prebrojanih glasačkih listića.

Međutim, ispostavilo se da je AP požurio sa zaključkom. Na njegova istraživanja se pozvao i Foks Njuz, što je izazvalo pobunu kod Trampovih pristalica.

Pretpostavljalo se da će glasovi koji stižu poštom mahom biti za demokratskog kandidata. Međutim, republikanci su u Arizoni i ranije često glasali putem pošte, a takođe i kasnije glasali uživo, u odnosu na demokrate.

Objavljivanje podataka o glasovima u najvećem okrugu Marikopa dovelo je do smanjivanja vođstva Bajdena.

Prema njima Bajden ima 912.585 glasova, a Tramp 838.071. Ukupno u Arizoni za sada Bajden ima 1.469.341, a Tramp 1.400.951 glas, dakle razlika je oko 68.000.

Tako je ispalo da sada Tramp, koji poziva na prestanak brojanja glasova u Pensilvaniji, gde je imao veću prednost, ali je sada i tamo oštra borba, traži da se u Arizoni nastavi brojanje glasova.

Međutim, prebrojavanje glasova je prekinuto zbog opasnosti od haosa nakon što su pristalice Trampa protestovale ispred izborne komisije u Finiksu.

Naime, tamo su se okupili i naoružani demonstranti.

Sada Bajden ima oko 2,5 odsto glasova prednosti, ali se čekaju preostali rezultati iz Arizone koja nosi 11 elektorskih glasova. Brojke dosadašnjih glasova onih ljudi koji su glasali pred zatvaranje birališta, jednostavno nisu dovoljne da bi se isključio Trampov povratak.

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Kada je okrug Marikopa objavio rezultate sa još 140.000 glasačkih listića u sredu uveče i u četvrtak ujutro, predsednik Donald Tramp dobio je gotovo tačan procenat koliki će mu biti potreban i od preostalih glasova da bi pobedio.

Tramp je u seriji glasačkih listića obrađenih u sredu i rano u četvrtak pobedio Bidena sa oko 57%-40%. Ti glasovi - verovatno prevremeni glasački listići poslati poštom okrugu u ponedeljak i utorak - suzili su Bajdenovo vođstvo nad Trampom.

Pol Benc, republikanski anketaš iz konsultantske kompanije “HighGround”, rekao je da Tramp treba da osvoji 57,6% od 470.000 glasova za koje procenjuje da u Arizoni ostaje da se prebroje.

- To je gotovo tačno ono što je dobio od ovih glasova (iz Marikope). Mogao bi to i da postigne – rekao je Benc.

Zanimljivo je i da se šire i teorije zavere o tome kako su Trampovim glasačima navodno namerno davani određeni markeri da njima zaokružuju za koga glasaju. Navodno to je učinjeno kako mašine ne bi mogle da očitaju te listiće. Međutim, za toga nema dokaza.

Bajden bi, eventualnom pobedom u Arizoni, postao prvi demokrata kome je to pošlo za rukom još od 1996. godine. Ankete su mu dan uoči izbora predviđale pobedu uz razliku od 2,6 odsto u odnosu na Trampa.

Ukoliko bi dobio Arizonu, Bajdenu bi za pobedu na izborima za predsednika SAD bilo potrebno još šest elektorskih glasova, a to znači da bi mu još Nevada bila dovoljna.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija