• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

11.11.2020

10:16

DA NISMO POTPISALI... Pašanjin otvoreno o sporazumu o primirju!

Vesti

DA NISMO POTPISALI... Pašanjin otvoreno o sporazumu o primirju!

Podeli vest

Jermenija je bila prinuđena da potpiše sporazum o prekidu rata u Nagorno-Karabahu da bi izbegla vojni kolaps, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan. Kako je rekao, sporazum je omogućio očuvanje onoga što Karabah ne bi mogao da očuva – prestonicu Stepanakert i još dva grada

- Tim dokumentom pruženo je ono što, prema vojnim i drugim procenama, ne bismo mogli da sačuvamo. U situaciji kada je prestonica Karabaha Stepanakert ostala bez odbrane, pri nastavku ratnih dejstava, postojala je velika mogućnost gubitka Stepanakerta, Martunija i Askerana. Nakon toga, hiljade naših vojnika moglo bi biti opkoljeno, odnosno, došlo bi do kolapsa. Upravo uzimajući u obzir te procene doneta je odluka da se potpiše sporazum - rekao je Pašinjan u video-obraćanju na Fejsbuku.

Premijer je dodao da je Generalštab oružanih snaga Jermenije izveštavao o problemima sa resursima, a da je političko rukovodstvo delilo to mišljenje.

Istovremeno, rekao je da su tokom borbenih dejstava preduzeta dva pokušaja da se povrati okupirani grad Šuši, koji je drugi po veličini u Karabahu.

- Jedan od pokušaja je propao, a u drugom je jermenski odred uspeo da prodre u grad i različita mišljenja o kontroli nad Šušijem bila su povezana sa aktivnostima ovog odreda - dodao je.

Pašinjan je izjavio u utorak da smatra da bi situacija bi bila bolja nego sada da je Jerevan pre godinu dana pristao da Azerbejdžanu vrati pet regiona oko Karabaha, ali da niko, uključujući i njega, nije ovo smatrao pravim putem.

Prekid vatre u Karabahu

U ponedeljak je objavljeno da su lideri Rusije, Jermenije i Azerbejdžana usvojili zajedničku izjavu o prekidu vatre u Karabahu. Prema ovoj izjavi, u Nagorno-Karabahu potpuni prekid vatre počinje 10. novembra, Azerbejdžan i Jermenija zaustavljaju se na svojim zauzetim položajima, a moraju i da razmene ratne zarobljenike. Takođe, u Karabahu će biti stacionirani ruski mirovnjaci.

Tokom noći su u Jerevanu održani tada protesti zbog najave o završetku rata u Karabahu. Nekoliko vladinih zgrada je uništeno. Premijer Jermenije je u svetlu tih protesta pozvao sve koji nemaju nikakve veze sa razbojništvima da odu kući i izjavio da je "čist" pred svojom domovinom i jermenskim narodom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragi

pre 3 godine

A gde je Rusija? Zar nije obaveza Rusije da brani Jermene? Zar Jermenija nije članica ODKB-a, organizacije o kolektivnoj bezbednosti? Za nauk Srbima i Srbiji. Srbija mora pod hitno u NATO. Pod hitno uvesti sankcije Rusiji i ubrzati put u EU.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija