• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/sueddeutsche.de

23.11.2020

13:01

NE ZATVARAJTE ŠKOLE ZBOG KORONE! Nemci tvrde da su deca najbezbednija, istraživanje pokazalo kakva je prava situacija među đacima!

Vesti

NE ZATVARAJTE ŠKOLE ZBOG KORONE! Nemci tvrde da su deca najbezbednija, istraživanje pokazalo kakva je prava situacija među đacima!

Podeli vest

Analiza više od 110.000 dece i adolescenata na više od 100 dečjih klinika u Nemačkoj pokazala je da među decom nema velikog broja infekcije virusom korona. Zbog toga pedijatri pozivaju da škole funkcionišu "licem u lice", a ne onlajn

U Nemačkoj je velika nedoumica da li bi škole trebalo da organizuju nastavu onlajn ili na klasičan način. Sledeće nedelje kancelarka Angela Merkel i premijeri saveznih država odlučuju kako će organizovati nastavu s obzirom na drastično povećanje broja zaraženih virusom korona. 

Strahuju od toga da bi među đacima mogao da bude veliki broj asimptomatskih slučajeva, jer zaražena deca često ne razvijaju nikakve simptome. Kao rezultat, možda neće biti dovoljno testirani.

Međutim, direktori više od 100 nemačkih dečjih klinika sada se suprotstavljaju ovoj pretpostavci. Pod rukovodstvom Mihaela Kabescha, direktora Dečje klinike St. Hedvig na Univerzitetu u Regensburgu, procenjeni su podaci više od 110.000 dece i adolescenata koji su u proteklih šest meseci primljeni na stacionarno lečenje u 105 od 245 nemačkih dečjih klinika. Oni su testirani na koronu, a samo 0,53 odsto ovih testova bilo je pozitivno.

- Vrlo je malo verovatno da će biti velikog broja neprijavljenih slučajeva među decom i mladima. Smatramo da škole treba da ostanu otvorene - kaže Johanes Huebner, zamenik direktora Dečije bolnice Hauner na Univerzitetu u Minhenu.

Pedijatar Huebner priznaje da prikupljeni podaci zapravo nisu studija. Ali sveobuhvatan slučajni uzorak je u potpunosti procenjen.

- Mislim da je naš uzorak na kraju zapravo precenio udeo zaražene dece - kaže Hubner, jer jedna od pet klinika koja je učestvovala nije testirala sve svoje pacijente, samo one sa respiratornim simptomima ili gastrointestinalnim simptomima koji su česti kod dece su znak infekcije koronom.

U ovim klinikama je do tri procenta testirane dece bilo pozitivno na Sars-CoV-2, dok je u klinikama koje su testirale svu decu bilo samo 0 do 0,2 procenta. Ovo gotovo tačno odgovara podacima Instituta Robert Koh, prema kojima je 0,21 odsto učenika imalo pozitivan test na Sars-CoV-2.

Verovatnoća da se deca zaraze koronom veća je kod kuće 


- Nalazi klinika podudaraju se sa onim što je prethodno prijavljeno iz Italije. Deca koja su primljena u bolnicu iz razloga koji nisu sumnjivi za Sars-CoV-2 , vrlo retko su zaraženi virusom. Ovo se takođe odlično uklapa u druge studije koje ne sugerišu da deca često neotkriveni virus šire - kaže virolog Sandra Ciesek sa Univerziteta u Frankfurtu.

Do sada jedva da je bilo dokaza o sumnji na posebno veliki broj neprijavljenih slučajeva među decom.

- Do sada nisam videla nijednu studiju koja sugeriše da postoji veliki broj neprepoznatih slučajeva kod dece koja izlučuju virus, bar ne u većoj meri nego u svim ostalim starosnim grupama - kaže Sandra Ciesek.

Foto: Shutterstock

Naučnici se zato ponekad zadovoljavaju nagađanjima. Na primer, berlinski virusolog Kristijan Drosten zaključio je iz činjenice da je sve više 40 do 50-godišnjaka trenutno zaraženo Sars-CoV-2 da postoji veliki broj neprijavljenih slučajeva

 - Ova starosna grupa obično uključuje roditelje mlađe dece. Može se uočiti manja učestalost u starosnim grupama čija su deca van kuće. To ukazuje na neotkrivenu incidenciju kod dece - napisao je Drosten na Tviteru.
 

Pregledom gotovo 12.000 uzoraka krvi sa skrininga za dijabetes u Bavarskoj nedavno je otkriveno šest puta više infekcija koronom među testiranom decom nego što je zvanično poznato. Ali uzorci krvi dolazili su od aprila do jula - tada je obavljeno znatno manje testova nego sada. Pored toga, nedavne studije pokazuju "da se imunološka reakcija može otkriti kod dece koja su imala kontakt sa virusom, a da nikada nisu izbacili virus u relevantnim količinama", objašnjava Sandra Ciesek. „Dakle, možete imati antitela koja se mogu otkriti, ali koja nikada nisu bila stvarno zarazna.“
 

Na odraslima je da obuzdaju virus


- Često smo bili zadivljeni određenim pretpostavkama o kojima se javno raspravljalo. Naši rezultati sada potvrđuju ono što smo videli u dečjoj klinici i u razgovorima sa kolegama - da je vrlo malo dece sa infekcijama Sars-CoV-2. - kaže Matijas Keler, medicinski direktor Dečje klinike trećeg reda u Pasauu.

Neke dečije klinike takođe su razmatrale pitanje gde je dete zaraženo.

- Često je to bilo porodično okruženje, a ne škola - kaže Keler.

- Ostavite škole otvorene! -zZahtevala je Nemačka akademija za pedijatrijsku i adolescentnu medicinu kao krovnu organizaciju pedijatrijskih medicinskih društava. Zaključavanje na proleće pokazalo je dalekosežne negativne posledice koje je zatvaranje škola imalo po decu. Podaci su sve više pokazali da prvobitni strah od škola kao žarišta zaraze nije bio ispunjen. Iako u školama postoje infekcije koronom, "tamo retko ima širenja na druge". Nema naznaka izbijanja epidemije kod mnogih dokazanih sekundarnih infekcija (takozvani događaji šireg širenja)".
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija