• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

27.11.2020

16:08

UZBUNA MEĐU DEMOKRATAMA! Tramp šalje VOJNE AVIONE u Džordžiju!

Vesti

UZBUNA MEĐU DEMOKRATAMA! Tramp šalje VOJNE AVIONE u Džordžiju!

Podeli vest

Američko ratno vazduhoplovstvo saopštilo je u sredu da je vazduhoplovna baza Nacionalne garde Savana jedna od lokacija na kojoj će biti smešteni novi vojni transportni avioni C-130J, pored još tri baze smeštene u Zapadnoj Virdžiniji, Teksasu i Kentakiju

Demokrate u Odboru za oružane snage ocenile su odluku Američkog ratnog vazduhoplovstva da postave nove teretne avione C-130J u tu bazu u Džordžiji kao politički potez uoči završnice izbora koja će odrediti kontrolu nad Senatom, piše Difens njuz.

Američko ratno vazduhoplovstvo je 24. novembra odabralo četiri baze za prihvat 24 teretna aviona C-130J Super Herkul, uključujući i lokaciju u Džordžiji.

Predsednik Odbora za oružane snage Adam Smit posumnjao je u motive sekretara Američkog ratnog vazduhoplovstva Barbare Baret, koju je imenovala adminitracija Donalda Trampa, zbog uvrštavanja Džordžije na spisak lokacija.

- U ovom slučaju, vreme i odluka da se uključi Savana, kada je Džordžija usredsređena na izbore u Senatu, pokreću pitanja o motivima sekretara. Nije trebalo doneti ovu odluku sada ... i trebalo bi da Ratno vazduhoplovstvo odloži akcije sve dok se ne završe izbori za Senat, kako se takve odluke ne bi našle u riziku da budu ispolitizovane - rekao je on.

Nakon što kandidati nisu dobili potrebnih 50 odsto glasova na izborima, obe trke za Senat u Džordžiji biće odlučene u drugom krugu.

Demokrate bi morale da pobede u oba slučaja kako bi preuzele većinu republikancima, koji su dominirali u komori sa 53-47,  što se smatra ključnim za budućeg predsednika. Senatori, inače, potvrđuju kandidate administracije, uključujući i kabinet.

Uoči izbora 3. novembra smatralo se da će samo tri ili četiri mesta odrediti koja stranka će kontrolisati ovo telo, a u zavisnosti od toga ko pobedi na predsedničkim izborima jer potpredsednik može da bude jezičak na vagi.

Zabrinutost zbog odluke o lokacijama je izrazio i Smitov kolega, predstavnik iz Konektikata Džo Kurtni.

- Da stvar bude gora, Ratno vazduhoplovstvo je bez i najmanjeg upozorenja dodalo četvrtu lokaciju, određujući Džordžiju kao lokaciju za avione koje još nije odobrio Kongres... Ovaj iznenađujući potez nikada nije bio deo planova Odbora tokom poslednje dve godine, i sada baca ljagu usred predsedničke tranzicije i vanrednih izbora u Džordžiji.

Još jedan demokrata, predsedavajući Pododbora oružanih snaga Džon Garamendi, kritikovao je "sumnjiv tajming" i "neregularan potez".

- Ratno vazduhoplovstvo treba da povuče ovu odluku i odloži je do januara. To će omogućiti vazduhoplovnim snagama da donese odluku do završetka procesa i skloniće se iz izborne završnice u Džordžiji i drugih okolnosti sa jakim političkim nabojem - rekao je Garamendi. 

Američko ratno vazduhoplovstvo objavilo je lokacije za smeštaj novih C-130J letelica kako bi se izbeglo odugovlačenje lošeg uticaja na životnu sredinu, citirao je "Difens njuz" portparola Ratnog vazduhoplovstva SAD.

Kako se navodi, novi avioni opremljeni su najsavremenijom navigacijom i mnogo su unapređenija verzija u odnosu na ranije C-130 letelice koje bi trebalo da zamene, a karakteriše ih i manja potreba za radnom snagom, smanjeni operativni troškovi i troškovi podrške.

Aktuelni republikanski senatori u Džordžiji Dejvid Perdu i Keli Lefler, pozdravili su ovu odluku.

- Nove letelice će opremiti našu vazduhoplovnu Nacionalnu gardu u Džordžiji najsavremenijom tehnologijom, jer podržavaju američke globalne bezbednosne interese - rekao je Perdu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija