• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.12.2020

07:10

IZGURALI SU FSB I POSTALI GLAVNI BEZBEDNOSNI PRSTEN OKO PUTINA! Sve o ruskoj elitnoj jedinici čiji je pripadnik izvršio SAMOUBISTVO u Kremlju!

Vesti

IZGURALI SU FSB I POSTALI GLAVNI BEZBEDNOSNI PRSTEN OKO PUTINA! Sve o ruskoj elitnoj jedinici čiji je pripadnik izvršio SAMOUBISTVO u Kremlju!

Podeli vest

Vest da je oficir Federalne službe garde (FSO) počinio samoubistvo u Kremlju pokrenula je brojna pitanja o toj službi

Iako su neki ruski mediji, a zatim i svetski, objavili identitet oficira Mihaila Zaharova (33) i identifikovali ga kao člana Putinovog obezbeđenja, većina drugih ruskih izvora protivreči ovoj tvrdnji.

Mediji prenose da je Mihail Zaharov bio član predsedničkog puka, formalno nezavisnog "Reda crvenog barjaka", puka Oktobarske revolucione Komande Moskovskog Kremlja, ili drugim rečima, Kremljeve garde.

Ova jedinica koja u sastavu ima oko 5.500 ljudi, potčinjena je komandantu Kremlja, general-potpukovniku Sergeju Hlebnikovu, i spada u elitnu jedinicu zaštitnih snaga.

Kako se postaje pripadnik elitne garde

Njihova kasarna nalazi se unutar Kremlja, u "Bloku 14"  na drugoj strani kompleksa od Sabornog trga, gde se navodno dogodio incident.

Svi njeni službenici moraju da ispune zahtevne uslove u pogledu fizičke spremnosti, da budu visoki najmanje 190 centimetara i da nikada nisu bili registrovani u psihijatrijskoj ustanovi, kao i da prođu intenzivnu proveru iz prošlosti (dovoljno je da bliski rođak živi u inostranstvu pa da kandidat bude diskvalifikovan).

Nakon uspešno završene obuke kandidati postaju deo garde u plavim uniformama oko Kremlja, i gardisti u tamnoplavo-zelenoj paradnoj uniformi koji stoje na straži pored groba nepoznatog vojnika u Aleksandrovskim vrtovima.

FSO je navažnija bezbednosna agencija oko Putina

Federalna služba za zaštitu (FSO) je moćna, višenamenska i izuzetno tajna agencija. Teško da postoji zatvorenija ruska bezbednosna agencija, o njenim aktivnostima mogu se iznositi samo pretpostavke. Ne postoje javni podaci o njihovom "poslovanju", niti postoje javno dostupni izveštaji.

Šestnaest godina na njenom je čelu bio general Jevgenij Murov, dugogodišnji saveznik predsednika Vladimira Putina, koji je, poput ruskog lidera, izašao iz lenjingradskih struktura moći iz kasnog sovjetskog perioda. Ali 26. maja 2016. godine Putin je prihvatio Murovovu ostavku i na to mesto imenovao svog zamenika, Moskovljana Dmitrija Kočneva.

Koreni FSO-a sežu do jedne od direkcija KGB-a, državne agencije sovjetske ere sa vrlo širokim ovlašćenjima. Ova direkcija bila je odgovorna za sigurnost najviših zvaničnika, baš kao što je to sada i FSO. Postoje mnoge legende o njihovoj misiji da zaštite "telo predsednika". Navodno, FSO ima odgovornost i u pronalasku predsedničkih "dublera" koji se pojavljuju umesto predsednika na događajima za koje procene da su od visokog rizika.

Ponekad su službenici FSO odeveni u crna odela sa mikrofonom u uhu, ponekad nose civilnu odeću i stapaju se sa gomilom. Samo ljudi od najvećeg poverenja mogu ovde da budu zaposleni. 

Službenici FSO brinu za bezbednost ne samo predsednika, već i sudija, svedoka, zvaničnika i zvaničnih važnih lokacija, poput Kremlja i Državne dume. Međutim, ovo je samo jedan od mnogih njihovih zadataka.

Za vreme generala Murova, FSO se očajnički borio za više moći i status glavne ruske službe bezbednosti protiv svog glavnog rivala FSB (Federalne službe bezbednosti). I prema svemu sudeći, uspeo da prevagne u tome.

Samoubistvo pripadnika FSO

Spekuliše se da bi razlog samoubistva Mihaila Zaharova mogao da bude "ravnodušan odnos rukovodstva FSO prema radnim uslovima zaposlenog i brojnim prekovremenim radom", u jednoj od poslednjih smena Zaharov je bio na poslu više od 15 sati.

Prema rečima kolega preminulog, u FSO postoji nedostatak osoblja tako da su prinuđeni da rade mnogo više i bez dodatnih plaćanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija