• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

07.12.2020

12:24

BLOKADA ZA SEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU! U EU nema dogovora o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana!

Vesti

BLOKADA ZA SEVERNU MAKEDONIJU I ALBANIJU! U EU nema dogovora o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana!

Podeli vest

Zaključci ministra EU o proširenju na zemlje Zapadnog Balkana blokirani su i malo je verovatno da će biti usvojeni kako je planirano na sutrašnjem sastanku Saveta EU, saznaje Tanjug u Briselu


Iz Saveta EU kažu da je ostalo ”još par sati” za eventualni dogovor, a EU ministri opštih poslova na agendi sutrašnjeg sastanka pitanje proširenja stavili su pod tačkom ”svi ostali poslovi”.


Istovremeno, najavljeno je da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra.

"Nije nemoguće da se pitanje proširenja ne pokrene, ali agenda je već prepuna", ocenjuju u Briselu.

Iz nemačkog predsedavanja Savetom EU kažu da su frustrirani zbog nemogućnosti napretka po pitanju pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju koji je, bar trenutno, blokirao proces usvajnja zaključaka o svim zemljama iz procesa prooširenja.

"Učinili smo sve što je bilo moguće da bi došlo do kompromisa, ali do ovoga trenutka to je nemoguće uraditi. Nezadovoljni smo činjenicom da Bugarska blokira pristupne pregovore zbog bilateralih istorijskih pitanja koja ne pripadaju kontekstu proširenja", navodi visoki EU diplomata.

On navodi da je zbog blokade pregovaračkog okvira za Severnu Makedoniju, blokirana i Albanija.

"Cela stvar je blokirana, i to je zaista nepovoljno", zaključuju u Briselu.

U Briselu napominju da se pregovori nastavljaju, ali da nema puno optimizma oko pozitivnog ishoda do kraja godine.

Uskoro opširnije na informer.rs


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kolja

pre 3 godine

E jadna ti Nemacko kad te zeza Tuta Bugarin!!!!!

Janko

pre 3 godine

Ovako i na sličan način razmišlja Evropa o nama ali još ružnije o Albaniji i S.Makedoniji.Jedino je jasnije da je Zaev njihov igrač koji planirano želi uništiti makedonsku naciju jer ve do sada učinjeno ukazuje na to.Pitanja je samo kako i zašto je pristao da to učini,možda ima tajnu?

Branko

pre 3 godine

Lepo je govorio drug Stari: ”Čuvajmo bratstvo i jedinstvo kao zjenicu oka svoga”, i bio je u pravu. Da smo mirno i bez konflikata sledili put izlaska iz Jugoslavije braće Hrvata i Slovenaca, jedinstveno smo mogli biti još 2004. godine u EU. Ali ne, nas su Sloba i Mira kao pravi vizionari odveli u bolju budućnost. Elem, dok jedni tek što su završili svoje prvo predsedanje EU, već dobili status da za malo više od dve godine uvedu evro,drugi za 24 meseca jedva su uspeli 2 poglavlja da otvore, postaju lideri u Malom Šengenu-Velikoj Šeg(v)i, i moraju da prihvate novu metodologiju pregovaranja prema kojoj u svakom času možeš biti opet na početku pregovaranja. Uz sve to moraju da trpe svog najnovijeg vizionara AV koji mašta (u junu otvoreno izjavio) kako će za godinu-dve privredno i finansijski da „zgazi“ susednu državu kojoj je propala turistička sezona, pošto je on najbolji u Evropi, a možda i u svetu. Evo njegove šanse da uđe u istoriju, ako već nije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija