• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

09.12.2020

11:58

JEDNU REČENICU LENONU NIJE OPROSTIO! Pre 40 godina poremećeni obožavalac ubio je legendarnog frontmena Bitlsa!

Vesti

JEDNU REČENICU LENONU NIJE OPROSTIO! Pre 40 godina poremećeni obožavalac ubio je legendarnog frontmena Bitlsa!

Podeli vest

Čepmen je pucao u Džona s leđa, da bi "postao neko". Ovo ubistvo, od početka, predmet je brojnih teorija zavere

Ovih dana svet se priseća ubistva Džona Lenona, vođe legendarnih "Bitlsa", koga je u Njujorku ubio poremećeni obožavalac Mark Dejvid Čepmen.

Slavni Lenon ubijen je 8. decembra uveče 1980. godine u Njujorku, ispred zgrade u kojoj je živeo. Čepmen je pucao nekoliko puta Lenonu u leđa dok se sa suprugom Joko Ono vraćao kući. 

I svet bi opstao kao jedno

Lenon i Pol Makartni, takođe član Bitlsa, duboko su uticali na razvoj pop i rok muzike i njihove pesme su među najboljim i najslušanijim melodijama svih vremena. Vest o smrti Lenona potresla je svet. Tadašnji američki predsednik Ronald Regan izjavio je da je to "velika tragedija", dok su hiljade obožavalaca odmah izašle na ulice Njujorka i ispred zgrade gde je Lenon ubijen. Mediji su tada Lenonovu smrt uporedili sa ubistvom Džona Kenedija i Martina Lutera Kinga. 

Poremećeni um hladnokrvnog ubice

Čepmen je u školi bio predmet maltretiranja, a svoj život u kući, opisao je kao život sa ocem nasilnikom i bez ljubavi prema sinu. Za sebe tvrdi da je bio očajno nesrećan.

U utočičtu njegove spavaće sobe, mladom Čepmenu, priviđala se vojsku "malih ljudi", koji žive u zidovima, a koji su, kako on tvrdi još više "obnavljali njegovo ludilo". Često je imao napade depresije.

Foto: Reuters

Džon Lenon

Kao tinejdžer, bio je veliki fan Bitlsa, a posebno Lenona. Kada je počeo da konzumira drogu, zamišljao je kako je postao njegov idol.

-Oduvek sam želeo da budem jedan od Bitlsa - rekao je novinaru prilikom jednog intervjua u kazneno-popravnom zavodu u Njujorku.

Bogohuljene

Ljubav se vremenom pretvorila u mržnju, a posebno se razbuktala nakon Lenonovog intervjua iz 1966. godine, a u kome je talentovani Džon izjavio da je bend ,,bio popularniji od Isusa". 

Ubica je na to gledao kao na bogohuljenje, posebno što se u to vreme priklonio jednom obliku protestantskog hrišanstva - prezviterijanstvu. 

Marku Čepmenu, mržnja prema Lenonovom raskalašnom načinu života, duboko se ukorenila. Razbesneo ga je njegov stil života; provod na jahti, imovina, a što je prezirao i kroz pesme takvu poruku prenosio.

Foto: Reuters

Mark Dejvid Čepmen

"Evo ga, smeje se ljudima poput mene, koji su mi verovali", smatrao je Čepmen, takođe je dodao da smatra da je to bio samo cilj , kako bi prodao ploču i domogao se bogatsva.

Ubica je čak jednom prilikom i pokušao samoubistvo. 

Posle decenije tinjajućeg nezadovoljstva, počeo je da čuje glasove ,,malih ljudi", sve češće je imao psohotične epozode. Neposredno pre izvršenja strašnog zločina, počeo je da se moli Satani, da mu da snage da počini ubistvo. 

Pucanje na Lenona je bilo odgovor na sve moje probleme

Nakon što je izvršio dugo planirani zločin, spokojno je sačekao policiju. Ubicin pravni tim ga je savetovao da se pozove na neuračunljivost, ali on je odbio, proznao zločin i izjasnio se krivim. Tada je još rekao da je celog života patio od šizofrenije i paranoje, ali da u trenutku ubistva, nije bio pod uticajem bolesti.

Takođe je tvrdio da je želeo da se proslavi, ubijanjem nekog poznatog. Da nije bilo Lenona, to bi bio neko drugi. Njega sam izabrao zbgo pristupačnosti, dodao je ubica.

Udovica Džona Lenona, Joko Ono odala je počast umetniku koji je ubijen pre 40 godina u Njujorku, pozivajući na jačanje kontrole oružja. 

-Smrt voljene osobe je nešto što vas iscrpi - napisala je japanska umetnica na Tviteru i dodala da i 40 godina posle smrti, Lenon nedostaje svojim sinovima Džulijanu, Šonu i njoj.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija