• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Tanjug

11.12.2020

14:38

JOANIKIJE ODGOVORIO NA MILOVE LAŽI O AMFILOHIJU! Posle ovih reči Đukanoviću neće pasti na pamet da spomene pokojog mitropolita!

Vesti

JOANIKIJE ODGOVORIO NA MILOVE LAŽI O AMFILOHIJU! Posle ovih reči Đukanoviću neće pasti na pamet da spomene pokojog mitropolita!

Podeli vest

Episkop budimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović "pogrešno razumeo da je osnivanje Episkopskog saveta 2006. bio korak ka odvajanju Crkve u Crnoj Gori"

Joanikije je, kako je saopšteno iz Mitropolije crnogorsko-primorske, naveo i da Ðukanović nije shvatio da je prva dužnost tog Saveta čuvanje jedinstva Srpske pravoslavne crkve.

Reagujući na izjavu Ðukanovića, da je sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem odmah nakon referenduma o nezavisnosti 2006. razgovarao o tome da se Crkva u Crnoj Gori zove Pravoslavna, bez nacionalnog predznaka i da ta ideja na startu nije bila odbačena, Joanikije je naveo da je Amfilohije time što je predložio osnivanje Saveta značajno doprineo crkvenom jedinstvu.

Sa mitropolitom Amfilohijem se, kaže, moglo slobodno razgovarati na različite teme, ali o raskolu i odvajanju od svetosavskog trona nije.

"Nikad i ni u jednoj prilici", naveo je Joanikije.

Dodao je da je kobna bila greška Ðukanovića što je poverovao da može izmanipulisati Crkvu i ličnosti kakav je bio mitropolit Amfilohije.

"Bezuspešno je i sa nekom vrstom opsednutosti ulagao veliki napor u taj ćorav posao", navodi Joanikije i dodaje da Amfilohiju "nije dao mira dok je hodao po zemlji, a sada pokušava da ga svojim klevetama uznemiri i na onom svetu".

"Ðukanoviću ostavi već jednom mitropolita na miru", kazao je Joanikije i dodao da Ðukanović, za koga se, kaže, piše i govori da ima najviše nezakonito stečene imovine u Crnoj Gori hoće da proverava kako je Crkva sticala imovinu za poslednjih osam vekova".

 

Foto: Printskrin Youtube/Radio Svetigora

"Principijelno, nema šta. Svi su jednaki pred zakonom osim predsednika. Milo takođe kaže da je on hteo da oslobodi Crkvu u Crnoj Gori od srpsko-crnogorskih podela. On, koji je za tri decenije svoje vladavine istrajno i ostrašćeno zavađao i delio braću, rođake, komšije. Jedan te isti narod, s tim što se od 1945. godine, različito izjašnjavaju. Ruku na srce, verujem da ih je hteo ''izmiriti'', ali tako da Srba nestane", kazao je Joanikije.

Rekao je i da se Amfilohije zalagao da se narod oslobodi mržnje i nataloženih zabluda, podela, brozomore i ostalih pošasti.

"Da svi budu slobodni i časni ljudi pa nek se izjašnjavaju po svojoj savesti kako hoće. Mitropolitova vizija je bila sloboda i bratska sloga, a Milova teror i Goli otok", zaključio je episkop Joanikije.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija