• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

12.12.2020

20:21

AMERIKANCI ĆE OTVARATI VOJNICIMA GLAVU I UGRAĐIVATI ČIPOVE! Tvrde da će imati KIBORG VOJSKU sa SUPER MOĆIMA!

Vesti

AMERIKANCI ĆE OTVARATI VOJNICIMA GLAVU I UGRAĐIVATI ČIPOVE! Tvrde da će imati KIBORG VOJSKU sa SUPER MOĆIMA!

Podeli vest

Naučno-istraživačka služba vojske SAD tvrdi da će u bliskoj budućnosti američki vojnici imati super moći – naučnici su blizu da dekodiraju moždane signale i naprave revoluciju u vojnoj sferi. Međutim, to nije jedini program Pentagona usmeren na "poboljšavanje" vojnika uz pomoć novih tehnologija

Američki naučnici su uz pomoć specijalnih algoritama i matematike nedavno uspeli da odvoje moždane signale koji su odgovorni za postupke od onih koji ne utiču na ponašanje čoveka. Prema njihovim rečima, ne samo da su uspeli da izdvoje te nervne impulse, nego su i otkrili koji je od njih za šta odgovora. To u budućnosti može dovesti do nastanka računara koji je sposoban da upravlja vojnikom direktno preko mozga. Naučnici su sigurni – tehnologija će biti veoma korisna u zoni borbenih dejstava.

- Nova tehnologija će unapred reći vojniku kada mu je vreme da odmori, da jede, da se smiri. Mogućnosti te tehnologije su ograničene samo maštom - rekao je menadžer programa Hamid Krim.

Još jedna moguća oblast primene "moždanog kompjutera" je komunikacija bez izgovorene reči, što bi bilo od velike koristi obaveštajnim jedinicama koje deluju van fronta, u pozadini neprijatelja.

Krim je naveo primer kako bi ovaj sistem mogao da funkcioniše.

- U mislima izgovaram poruku, moj prenosi kompjuter, komunikator ili smartfon je zapisuje i šalje na elektronski uređaj kolege. On mu šalje moju poruku direktno u mozak. Rezultat: mi smo se odlično razumeli, a da nismo izustili ni slovo - kaže stručnjak.

Foto: printscreen

Naučnici tvrde da im predstoji mnogo rada na tom polju i interfejs "kompjuter-čovek" koji koristi moždane signale očigledno se neće uskoro pojaviti. Tehnologija se može koristiti i u mirne svrhe, na primer za obuku.

Borbeni kiborzi

Agencija Ministarstva odbrane SAD odgovorna za razvoj novih tehnologija za vojsku (DARPA) je pre godinu dana dobila iz budžeta 65 miliona dolara za program za stvaranje interfejsa "čovek-kompjuter", koji predviđa ugradnju posebnog uređaja direktno u glavu.

Prema zamisli autora, čip će stimulisati različite delove ljudskog mozga kako bi se poboljšale odgovarajuće karakteristike vojnika. Pentagon računa da će vremenom vojnicima ubrzati reakciju i osetljivost. Na projektu istovremeno radi šest istraživačkih grupa, od kojih dve odgovaraju za poboljšan sluh, a četiri za bolji vid. To je razumljivo – u savremenom ratu pobeđuje onaj koji prvi vidi ili čuje protivnika.

Planiraju da mozak vojnika direktno povežu sa kompjuterskom mrežom. Cilj projekta je, kako navodi DARPA, "pravljenje ugradljivog sistema koji je u stanju da osigura preciznu vezu između mozga i digitalnog sveta". Takođe tvrde da će njihov program pomoću u lečenju ljudi sa slepilom, paralizom i otežanim govorom.

Injekcije steroida

Osim direktnog mešanja u nervne aktivnosti, Pentagon planira da poveća efikasnost vojnika uz pomoć lekova. Komanda vojske SAD je prošle godine na sajtu državnih nabavki objavila neobičan zahtev, istražiti kako na borbenu sposobnost vojnika utiču steroidni lekovi. Pozvali su zainteresovane organizacije da sprovedu klinička ispitivanja kako injekcije testosterona utiču na građu, mišićnu masu, ravnotežu proteina i mentalne sposobnosti čoveka u uslovima velikog fizičkog napora i stalnog stresa.

Prema izveštaju autora projekta, pretpostavlja se da će injekcije steroida sprečiti procese katabolizma, smanjiće umor i povećaće ukupni tonus tela.

Međutim, injekcije testosterona su daleko od bezopasnog. Predoziranje može dovesti do povećane agresivnosti, hormonalnih poremećaja, neprijatnih kožnih oboljenja koje na frontu mogu trajno onesposobiti vojnika.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija