• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.12.2020

17:44

NATO PROTIV ZABRANE NUKLEARNOG NAORUŽANJA! Sporazum nema smisla

Vesti

NATO PROTIV ZABRANE NUKLEARNOG NAORUŽANJA! Sporazum nema smisla

Podeli vest

Države članice NATO se protive Sporazumu o zabrani nuklearnog naoružanja jer je u suprotnosti sa postojećom arhitekturom procesa razoružanja, saopšteno je danas iz Severnoatlantskog saveza

Za sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja glasale su 122 članice UN u julu 2017. godine u Njujorku, ali među njima nisu bile stalne članice Saveta bezbednosti - Rusija, Velika Britanija, Kina, Francuska i SAD.

- Potvrđujemo našu predanost da se očuva i pojača kontrola naoružavanja, razoružavanja i neširenja (nuklearnog naoružanja). Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja uskoro bi trebalo da bude usvojen, ali mi zajednički izražavamo protivljenje tom sporazumu jer on ne odražava sve složenije izazvove međunarodnoj bezbednosti i u suprotnosti je sa postojećom arhitekturom neširenje (nuklearnog naoružanja) i razoružavanja. Sporazum o neširenju nuklearnog naoružanja (NPT) ostaje jedini verodostojan akt na putu ka nuklearnom razoružanju i mi smo odlučni da doprinesemo očuvanju, univerzalizaciji i punoj implementaciji NPT - navodi se u saopštenjuNATO, a javlja TASS.

Foto: Printscreen You Tube/wikipedia

U NATO smatraju da Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja nema jasno definisane rigorozne mehanizme kontrole i ukazuju da taj sporazum nije potpisala ni jedna država koja raspolaže nuklearnim naoružanjem, pa tako on i ne može da doprinese uklanjanju nuklearnog oružja, ali bi mogao da ugrozi postojeću globalnu arhitekturu procesa nuklearnog razoružavanja i neširenja nuklearnog oružja.

I ruske diplomate su ocenile da ideja da se i Kina uključi u pregovore o sporazumu o zabrani nuklearnog naoružanja nema smisla ukoliko se u pregovore ne uključe Francuska, Velika Britanija i druge nuklearne sile.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija