• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.12.2020

21:28

EU DA PRESTANE DA UCENJUJE MAKEDONIJU! Ministar spoljnih poslova pozvao Evropsku uniju da prestane sa nametanjem prepreka za ČLANSTVO!

Vesti

EU DA PRESTANE DA UCENJUJE MAKEDONIJU! Ministar spoljnih poslova pozvao Evropsku uniju da prestane sa nametanjem prepreka za ČLANSTVO!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani pozvao je danas Evropsku uniju da prekine da "ucenjuje" njegovu zemlju nametajući joj nove prepreke za članstvo u EU

- Evropski proces ne bi trebalo da uključuje ucenjivanje bilo koje evropske zemlje ili Zapadnog Balkana - rekao je Osmani na onlajn konferenciji za novinare u Pragu, a prenosi MIA pozivajući se na AFP.

On je upozorio da će spor s Bugarskom, koja je uložila veto na početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom, negativno uticati na ceo Balkan.

Istakao je i da nisu nagrađeni napori Severne Makedonije da ima dobre odnose sa susedima.

S druge strane, pozdravio je podršku 26 od 27 zemalja bloka, navodeći da je to najbolji način da se obnovi entuzijazam i poverenje u proces.

- I podržavanje i ubrzanje procesa integracije je najbolji način da se poboljšaju odnosi između suseda - rekao je Osmani.

Foto: Tanjug

Češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petriček, nakon razgovora sa Osmanijem, izrazio je nadu da će kompromis biti postignut do kraja godine.

On je dodao da se u EU vode veoma intenzivni razgovori o tome kako da dođe do pomaka.

Petriček je ocenio da EU mora da zadrži status pouzdanog partnera za zemlje koje primenjuju reforme i "rade domaće zadatke".

Severna Makedonija je prošle godine promenila ime kako bi okončala spor sa Grčkom, koja je blokirala ambicije Skoplja ka EU, ali se sada suočava s protivljenjem Bugarske zbog svoje istorije i jezika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija