• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/bloomberg/mediji

31.12.2020

15:53

OVAJ ČOVEK IZ SENKE NASLEĐUJE PUTINA! Postavljen je samo iz jednog razloga, a sada se situacija polako menja...

Vesti

OVAJ ČOVEK IZ SENKE NASLEĐUJE PUTINA! Postavljen je samo iz jednog razloga, a sada se situacija polako menja...

Podeli vest

Otkad je u januaru preuzeo dužnost ruskog premijera Mihail Mišustin izdvojio se iz grupe rukovodećih kadrova

Bivši direktor poreske uprave postao je predvodnik vladine strategije za borbu protiv korona virusa, zalaže se za ambiciozni program javne potrošnje, a u novembru je rekonstruisao vladu i definitivno učvrstio uticaj na unutrašnjem planu.

Prerano je da se kaže da li bi on uskoro mogao da od čoveka iz senke postane naslednik Vladimira Putina za predsedničku fotelju, budući da su do isteka predsednikovog mandata ostale još tri godine, ali se već uveliko spekuliše o takvoj mogućnosti.

Činjenica je da se Mišustin, za koga je malo ko čuo pre nego što ga je Putin izabrao za premijera, pokazao kao svetla tačka i da je za ovih godinu dana stekao popularnost.

Jaka "leđa"

Pedesetčetvorogodišnji premijer nije došao niotkuda. Baš kao što je i Putina podržao gradonačelnik Sankt Peterburga Anatolij Sobčak, Mišustin je bio štićenik bivšeg ministra finansija i reformatora Borisa Fjodorova.

Foto: Reuters/The State Duma

Mihail Mišustin

Kao direktor poreske uprave, Mišustin je iskoristio svoje tehničko umeće da obnovi zastareli sistem i poveća prihode, a da pritom ne poveća poreze. Znao je kako da skrene pažnju javnosti na sopstvene napore za modernizaciju, na primer, kada je kosmonaut Pavel Vinogradov platio porez iz svemira.

„Super birokrata“, kako ga je nazvao novinar Blumberga, daje rezultate, što je neophodno režimu da opravda legitimitet. U tom smislu, možda će njegov najvažniji zadatak biti sprovođenje državnih projekata.

Drži se granica

Program, koji je predstavljen još 2018, predviđa unapređenje životnog standarda i razvoj, ali je on pao u zapećak zbog pandemije korona virusa. Možda je to prilika za Mišustina i Andreja Belousova, glavnog arhitektu i prvog premijerovog zamenika.

Foto: Reuters/Sputnik

Kao čovek koji je uvek postupao u skladu s političkim prilikama, Mišustin je pokazao da je potpuno svestan granica i toga da ne sme da se pozicionira kao mogući predsednikov konkurent. Međutim, sa Putinovim rejtingom koji je ove godine bio na istorijskom minimumu, Mišustin bi u budućnosti mogao da se osili.

Za sada, ipak, čini se da će se ipak držati granica. Jednom prilikom javno je ispravio naučnika koji je Putina nazvao njegovim kolegom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija