• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnik

01.01.2021

17:52

ZAPAD UMEŠAO PRSTE? Ko je kriv za najveću geopolitičku katastrofu 20. veka

Vesti

ZAPAD UMEŠAO PRSTE? Ko je kriv za najveću geopolitičku katastrofu 20. veka

Podeli vest

Pre tačno 29 godina sa političke karte sveta nestao je Sovjetski Savez. Ruski predsednik Vladimir Putin je raspad zemlje nazvao najvećom geopolitičkom katastrofom 20. veka

Sudbinu države su zapečatili predsednici Rusije, Belorusije i Ukrajine Boris Jeljcin, Stanislav Šuškevič i Leonid Kravčuk, kada su decembra 1991., u lovačkoj rezidenciji „Vuskuli“, u beloruskoj Beloveškoj šumi kod Bresta, potpisali sporazum koji je označio kraj postojanja Sovjetskog Saveza i istovremeno doveo do stvaranja Zajednice nezavisnih država.

Beloveški sporazum nije bio uzrok, nego posledica raspada zemlje. Taj dogovor nije inicirao proces, nego ga je završio i to je učinjeno uprkos volji naroda izrečenoj na referendumu u martu iste godine, kada je preko 75 odsto Sovjeta glasalo za očuvanje saveza.

Takođe, Gorbačovljev plan da sve republike potpišu novi savezni dogovor bio je prekinut posle neuspelog puča 18. avgusta 1991. Zemlja, formirana 1922. godine, bila je razbijena, a "rođeno" je novih 15 država.

Direktna posledica tog događaja je što je više od 40 miliona ljudi — skoro 15 odsto stanovništva SSSR-a — ostalo van granica svoje istorijske domovine. Od toga 28 miliona Rusa. Njih nazivaju nevoljnim emigrantima.

Globalno posmatrano, raspad SSSR je doveo do stvaranja jednopolarnog svetskog poretka, hegemonije jedne države i jednog vojnog bloka.

I danas, skoro tri decenije kasnije, istoričari, politikolozi i celokupna stručna javnost raspravljaju da li je „smrt SSSR-a“ bila neizbežna, šta je glavni razlog raspada, kakva je bila uloga političkih elita, a kakva Zapada.

Osuđen na propast 

Dugo se govorilo o tome da je SSSR bio osuđen na propast zbog ekonomske neefikasnosti, a jedna od popularnih teorija je i izdaja elite. Jedni optužuju Gorbačova, drugi Jeljcina. Pominju se i ideološke i sistemske greške, a takođe uzroci raspada zemlje traže se i u odnosima između sovjetskih republika.

Govori se i o tome da je SSSR "ubijen spolja"— Hladni rat se završio, ali SAD i ceo zapadni svet su i dalje na tu velesilu gledali kao na pretnju.

Svojevremeno je Vladimir Putin rekao da je do raspada zemlje došlo zbog unutrašnjih razloga — neefikasnosti, pada političkog i ekonomskog sistema, ali da ni geopolitički protivnici nisu mirno stajali sa strane.

Foto: AP/Photo

Predsednik Rusije Vladimir Putin

Ruski predsednik je tada objasnio da se raspao socijalni sistem, da je propala privreda, koja je ranije bila neefikasna, ali je na kraju propala i to je dovelo do siromaštva miliona ljudi.

Kraj jedne ere

Politikolozi takođe spore o tome da li je SSSR mogao da opstane. Dok se jedni drže teze da je spas bio u reformama, drugi smatraju da leka nije bilo.

Neka sociološka istraživanja pokazuju da tri četvrtine Rusa smatra sovjetsko doba najboljim u istoriji zemlje, ali manje od trećine ispitanika želi da se vrati u SSSR.

Izraz „sovjetska era“ asocira ih na stabilnost i sigurnost u budućnosti, dobar život u zemlji i podseća ih na detinjstvo, mladost, roditelje.

Negativnih ocena je manje — tek četiri odsto ispitanika se seća nestašica, redova i bonova, jedan odsto njih se seća "gvozdene zavese", stagnacije i represije. Generalno, 76 odsto ispitanika ima pozitivno mišljenje o sovjetskoj eri.

Čak 65 odsto Rusa žali zbog raspada SSSR-a, a isto toliko veruje da je to moglo biti izbegnuto. Oni koji žale kažu da im nedostaje „osećaj pripadanja velikoj državi“. Žale i zbog uništenja jedinstvenog ekonomskog sistema, kao i zbog povećanog međusobnog nepoverenja i ogorčenosti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija