• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

05.01.2021

11:48

SPREMA SE VELIKA OSVETA POSLE BAJDENOVE INAUGURACIJE! IRAN NAPADA AMERIKU?! Bivši šef Mosada otkrio kako će izgledati pakleni udar...

Vesti

SPREMA SE VELIKA OSVETA POSLE BAJDENOVE INAUGURACIJE! IRAN NAPADA AMERIKU?! Bivši šef Mosada otkrio kako će izgledati pakleni udar...

Podeli vest

Dvoje bivših šefova Mosada i bivši šef Saveta za nacionalnu bezbednost tvrde da Iran do sada nije uspeo da se osveti za smrt Kasema Sulejmanija i da će verovatno preduzeti neku akciju nakon inauguracije izabranog američkog predsednika Džoa Bajdena, navodi Jerusalem Post

Bivši direktor Mosada Šabtaj Šavit primetio je da je ubistvo vrhunskog nuklearnog naučnika Teherana Mohsena Fahrizadea u novembru bio "dvostruki udarac protiv iranske vojne aktivnosti na Bliskom istoku" i da trenutni komandant snaga "Kuds" Ismail Gani nije na istom nivou kao i njegov prethodnik. Šavit je primetio da "strpljenju Iranaca nema kraja":

- Moramo uzeti u obzir da će oni odgovoriti. Čekaće priliku da napadnu veoma važnu metu.

Bivši direktor Mosada Dani Jatom, zauzvrat je sugerisao da se "Kuds" nije oporavio od Sulejmanijeve smrti i sumnja da će se ikada oporaviti. Bivši šef Saveta za nacionalnu bezbednost i general-major Giora Eiland pretpostavlja da će se bilo akcija Teherana dogoditi tek nakon što Bajden preuzme dužnost.

- Neće zaboraviti da uzvrate. Možda tajming neće biti dok pregovaraju sa Amerikancima. Bilo bi glupo da izvrše napad tokom pregovora samo zato što imaju priliku. Ali oni su vrlo pametni ljudi, ne možete ih potceniti - rekao je on.

- Ova osveta mora imati najveći uticaj na neprijatelja i steći najveću podršku islamskog sveta - izjavio je on, a preneo Mehr News.

Foto: Tanjug/AP

Iran upozorio na zamku

Kako je u subotu izvestio Jerusalem Post, Izraelske odbrambene snage (IDF) pripremaju se za potencijalni napad Irana.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif ranije je tvitovao da "izraelski agenti-provokatori" pripremaju napad na SAD i upozorio odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa da bude "oprezan zbog moguće zamke" nakon što je predsednik SAD optužio Teheran da stoji iza raketnog napada na američku ambasadu u Bagdadu 20. decembra.

Dan uoči godišnjice Sulejmanijeve smrti, Zarif je obećao da Teheran "neće mirovati" dok ljude koji su odgovorni za njegovo ubistvo ne izvede pred lice pravde.

Foto: AP/Photo

Ubijeni general Kasem Sulejmani

Osveta nema rok trajanja

Kao odgovor, Teheran je pokrenuo raketne napade na dve američke vojne baze u Iraku - bazu Ajn al-Asad i vazdušnu bazu Erbil - napade koji su potom doveli do traumatičnih problema kod 100 američkih vojnika.

Prošle nedelje je načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga general-major Mohamad Bakeri ponovio da ne postoji "datum isteka" za osvetu Sulejmanijevim ubicama, rekavši da je američko povlačenje sa Bliskog istoka neizbežno.

Dana 3. januara 2020. godine, na generala Islamske revolucionarne garde (IRGC), Kasema Sulejmanija, komandanta snaga "Kuds", izvršen je atentat u američkom udaru dronom dok je njegov automobil napuštao Međunarodni aerodrom u Bagdadu, što je potez koji je direktno odobrio odlazeći američki predsednik Donald Tramp.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
DEDA RAKA

pre 3 godine

Prpa bato, biće krvi - da vidimo ko će prvi ! Neću da budem grub, OKO ZA OKO _ ZUB ZA ZUB !

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija