• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

14.01.2021

09:59

ŽELIM DA BUDEM JASAN... Prva poruka Donalda Trampa nakon opoziva u Predstavničkom domu! /VIDEO/

Vesti

ŽELIM DA BUDEM JASAN... Prva poruka Donalda Trampa nakon opoziva u Predstavničkom domu! /VIDEO/

Podeli vest

Američki predsednik Donald Tramp obratio se javnosti posle izglasavanja opoziva u Predstavničkom domu Kongresa, ponovo osuđujući nasilje na Kapitolu uz poruku da će svi koji su učestvovali u neredima biti izvedeni pred lice pravde. Tramp, međutim, ni jednom rečju nije spomenuo odluku Predstavničkog doma o opozivu

U video-poruci, objavljenoj na Tviter nalogu Bele kuće, Tramp je u pomirljivom tonu pozvao Amerikance na smirivanje strasti i ujedinjenje.

- Nijedan moj istinski pristalica nikada ne bi mogao da podrži političko nasilje. Nijedan moj pravi pristalica ne bi mogao da ne poštuje primenu zakona ili našu veliku američku zastavu - rekao je Tramp u petominutnom obraćanju.

- Ako radite nešto od toga, vi ne podržavate naš pokret, napadate ga i napadate našu zemlju. To ne možemo da tolerišemo - istakao je američki predsednik.

Tramp je naveo da su neredi 6. januara i upad u Kapitol "razbesneli i zaprepastili milione Amerikanaca", dodajući da i on deli to mišljenje.

- Želim da budem jasan. Nedvosmisleno osuđujem nasilje koje smo videli prošle nedelje - rekao je Tramp, navodeći da je to suprotno svemu u šta veruje.

Američki predsednik je ocenio da je prošle godine bilo previše nasilja, nereda i kršenja zakona i da to mora da prestane.

- Bez obzira da li ste desno ili levo, demokrata ili republikanac, nema opravdanja za nasilje. Nema izgovora. Nema izuzetaka. Amerika je država zakona. Oni koji su učestvovali u napadima prošle nedelje biće izvedeni pred lice pravde - istakao je američki predsednik.

Tramp je rekao i da su ga tajne službe obavestile o tome da su mogući novi neredi u narednim danima.

Ponovio je da je izdao naredbu federalnim agentima da angažuju sve resurse da uspostave red i da je u Vašingtonu angažovana Nacionalna garda da obezbedi grad i osigura da prenos vlasti bude miran i bez incidenata.

On kaže da svaki Amerikanac ima pravo da se čuje njegov glas, ali da to mora učiniti s poštovanjem i u miru.

- Moramo da se usredsredimo na napredovanje cele nacije, na isporuku čudesnih vakcina, na pobedu nad pandemijom, na obnovu ekonomije, zaštitu nacionalne bezbednosti i vladavinu prava -, naglasio je Tramp.

Američki predsednik je osudio „napad bez presedana na slobodu govora“ tehnoloških giganata, aludirajući na društvene mreže koje su blokirale njegove naloge.



- Neophodno je da sada slušamo jedni druge, a ne da jedni druge ućutkujemo - zaključio je Tramp.

Podsetimo, Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je opoziv predsednika Trampa. Za opoziv su glasala su 232 kongresmena, dok je protiv bilo 197. Opoziv je podržalo i 10 kongresmena iz redova republikanaca, čiji je Tramp bio predsednički kandidat.

Da bi Tramp bio smenjen, potrebno je da opoziv usvoji i Senat i to dvotrećinskom većinom.

​Međutim, lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel objavio je da neće sazivati hitnu sednicu kako bi se razmatrao opoziv američkog predsednika u Senatu, tako da će Tramp ostati predsednik do 20. januara i inauguracije Džoa Bajdena.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija