• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.01.2021

07:10

ONI SU KIČMA AMERIČKE VOJNE MOĆI, ALI KREĆE RUSKA OFANZIVA! Tamo gde je Pentagon suvereni vladar stiže "Varan", ići će na nuklearni pogon i nosiće 50 letelica! /FOTO/

Vesti

ONI SU KIČMA AMERIČKE VOJNE MOĆI, ALI KREĆE RUSKA OFANZIVA! Tamo gde je Pentagon suvereni vladar stiže "Varan", ići će na nuklearni pogon i nosiće 50 letelica! /FOTO/

Podeli vest

Ruski konstruktorski biro "Nevskoe" predstavio je novi koncept nosača aviona nazvan "Varan", što govori da Moskva ne odustaje u naporima da ojača vojni sektor u kojem je Amerika superiornija, a to su nosači aviona, kičma vojne moći SAD

"Varan" bi prenosio teret do 45.000 tona i mogao bi da smesti 24 letelice sa fiksnim krilima, 6 helikoptera i do 20 bespilotnih letelica.

"Nevskoe" je jedan od najvećih proizvođača brodova i jedini dizajner nosača aviona i kompleksa za obuku u Rusiji.

 

 

Kako prenose ruski mediji, predstavljeni nosač aviona imao bi sledeće specifikacije:

- Imaće pogonsku jedinicu na nuklearni pogon koja će istiskivati do 80.000-90.000 tona, biće maksimalne dužine do 350 metara, moći će da bude na otvorenom moru oko 120 dana i  imaće sposobnost da razvije brzinu od oko 30 čvorova. Nosač aviona će imati posadu od 2.800 mornara, a njegova vazduhoplovna operativna grupa brojaće 800 ljudi. Nosač će imati radni vek duži od 50 godina.

Američki projekat "nove generacije" u problemu

Najnoviji projekat američke mornarice, nosač aviona "USS Džerald Ford (CVN-78)" nakon završetka izgradnje već više od godinu dana isplovljava i uplovljava u luku kako bi se uklonili nedostaci. Iako američki mediji prenose da je napredak "stabilan", projekat je daleko od završetka pre konačnog razmeštanja i upotrebe u zadacima.

- To je ogroman poduhvat. Bilo je nekih problema. Imalo smo i probleme sa troškovima, ali to smo sada rešili - rekao je kontraadmiral Džejms Dovnei, izvršni direktor mornarice.

Mediji upozoravaju i da bi preskupi projekat mogao da doživi fijasko s obzirom na ubrzani razvoj tehnologija i upotrebe novih tipova bespilotnih letelica za koje "USS Džerald Ford" nije opremljen.

"USS Džerald Ford" je zamišljen kao prvi iz klase nosača aviona koji nudi značajna poboljšanja performansi u odnosu na prethodnu klasu Nimic. Opremljen je aktivnim elektronskim višenamenskim radarom. Zamenjujući tradicionalne parne katapulte, elektromagnetni sistem za lansiranje aviona (EMALS) lansiraće sve avione.

Ova inovacija eliminiše tradicionalni zahtev za generisanjem i skladištenjem pare, oslobađajući znatan prostor ispod palube. Pomoću EMALS-a, "USS Džerald Ford" može da postigne 25% više lansiranja aviona dnevno od klase Nimic i zahteva 25% manje članova posade.

Mornarica procenjuje da će uštedeti 4 milijarde dolara operativnih troškova u narednih 50 godina koliko očekuju da ovaj nosač bude operativan.

Amerika nadmoćnija

U ovom trenutku Amerika je daleko nadmoćnija od Rusije po broju nosača aviona.

Foto: Wikipedia

Trenutno Amerika poseduje čak 80 nosača aviona od kojih su 11 operativni, dok Rusija ima samo 7, a jedan je operativan. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija