• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

19.01.2021

20:33

STROGO ZAKLJUČAVANJE U NEMAČKOJ! Zbog korone uvode drastične mere

Vesti

STROGO ZAKLJUČAVANJE U NEMAČKOJ! Zbog korone uvode drastične mere

Podeli vest

Iako sastanak nemačke kancelarke Angele Merkel sa čelnicima saveznih pokrajina još traje, procurile su informacije, među kojima je najvažnija da će Nemačka biti u još strožem lokdaunu koji će trajati do 14. februara

Merkelova i čelnici pokrajina dogovorili su se da se uz postojeće uvedu i mere obaveznog nošenja visokokvalitetnih medicinskih zaštitnih maski u prodavnicama i u javnom prevozu.

To uključuje takozvane hirurške maske, te maske poznatije po oznakama FFP2 i N95.

Prema novim pravilima, građanima će biti zabranjeno nošenje platnenih maski ili šalova kao zamene za maske u javnom prevozu, javljaju nemački mediji.

Uz to, dokument s novim merama predviđa da Savezno ministarstvo rada i socijalnih pitanja donosi uredbe o radu od kuće.

Prema njoj, poslodavci moraju omogućiti zaposlenicima rad od kuće kad god je to moguće.

To bi smanjilo kontakte na poslu, ali i na putu do posla, što bi trebalo da uspori širenje korona virusa.


Od poslodavaca se, takođe, traži da uspostave fleksibilno radno vreme za sve one koji moraju da idu na posao da bi se izbegla gužva u javnom prevozu u ranim jutarnjim i poslepodnevnim časovima.

Ograničenja su delovala, navodi se u radnom dokumentu koji je procureo sa sastanka Merkelove i pokrajinskih premijera, jer se smanjio broj novih infekcija, a lagano je padao i pritisak na bolnice i jedinice za intenzivnu njegu.

Ipak, pad broja zaraženih u Nemačkoj mora biti dodatno ubrzan kako bi se sprečio rizik od širenja novog soja korona virusa.

Jedna od važnijih tema sastanka je i odluka o otvaranju škola.

Od toga se, po svemu sudeći, za sada odustaje, te se nastavlja onlajn nastava.

Foto: Reuters

Za nastavak takvog režima u školstvu naročito se zalaže kancelarka Merkel, dok su neki pokrajinski čelnici protiv, ali se u ovom trenutku čini da će stav Merkelove prevladati, preneo je portal Index.hr.

Nemačka se još od novembra nalazi u nekoj vrsti lokdauna, koji je prvo trebalo da traje samo četiri sedmice i da se završi pre božićnih praznika.

U zemlji su, u međuvremenu, zatvorene škole, prodavnice koje ne prodaju osnovne namirnice, barovi, restorani te sadržaji za zabavu i kulturu, uz mere koje su od uvodenja početkom novembra postupno pojačavane.

Na snazi je i mera prema kojoj jedno domaćSA NJOM NEMA STRAHA OD KORONE! Ruska vakcina efikasna 100 odsto!SA NJOM NEMA STRAHA OD KORONE! Ruska vakcina efikasna 100 odsto!KORONA BROJKE I DALJE RASTU! Još 1.688 novih slučajeva! Preminulo 20 osoba! Na respiratorima 171 pacijent!/VIDEO/ MERE BEZBEDNOSTI OSTAJU NA SNAZI DO DALJEG! Evo od čega zavisi kada će doći do popuštanjaPRVE REČI ČEDE JOVANOVIĆA PO IZLASKU IZ BOLNICE! Lider LDP se oglasio posle drame u KBC Dragiša Mišović!instvo može posetiti samo jedna osoba izvan njenih članova.

U okruzima gde je više od 200 novoobolelih na 100.000 stanovnika u sedam dana nije dozvoljeno napuštanje kuće dalje od 15 kilometara.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 3 godine

Takva odluka je zbog zaštite svojih građana, jer nemačke vlasti su odgovorne i brižne prema onima koji žive u Nemačkoj.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija