• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.01.2021

19:43

PO ČEMU ĆEMO PAMTITI TRAMPA? Kontroverza o ruskom uticaju, dva pokušaja impičmenta, susreti sa Kimom i Putinom, Vašingtonski sporazum i za kraj "ZBOGOM, ALI NE ZAUVEK"...

Vesti

PO ČEMU ĆEMO PAMTITI TRAMPA? Kontroverza o ruskom uticaju, dva pokušaja impičmenta, susreti sa Kimom i Putinom, Vašingtonski sporazum i za kraj "ZBOGOM, ALI NE ZAUVEK"...

Podeli vest

Inauguracija odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa dogodila se 20. januara 2017. godine, a četiri godine na čelu Amerike obeležile su brojne kontroverze

Ovo su samo od nekih događaja koje ćemo pamtiti i koji su obeležili četiri godine vladavine Donalda Trampa, 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država.

Promena ravnoteže u pravosuđu

Izbor Nila Gorsuča za sudiju Vrhovnog suda aprila 2017. godine, nakon 14 meseci natezanja između republikanaca i demokrata, ne samo što je doneo Donaldu Trampu najveći trijumf od početka mandata, već je i promenio ravnotežu u najvišem američkom pravosudnom telu u korist konzervativaca, desničara.

Trampova osveta Komiju

Donald Tramp je u maju 2017. godine otpustio šefa Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejmsa Komija koji je od 2016. godine vodio istragu o mešanju Rusije u američke predsedničke izbore.

Foto: Tanjug/AP

Džejms Komi
Marš neonacista

U avgustu 2017. godine održao se veliki marš belih suprematista sa pozivom na ujedinjenje, a lideri raznih radikalnih grupacija su se predstavili kao veliki podržavaoci Donalda Trampa. Američki predsednik je, pod pritiskom, izašao u javnost ograđujući se od njih i osuđujući ovaj skup.

Skandal sa po*no zvezdom

U aprilu 2018. godine isplivao je skandal američkog predsednika Donalda Trampa i njegovog odnosa sa zvezdom filmova za odrasle, Stormi Daniels. Trampov advokat osuđen je na tri godina zatvora zbog malverzacija sredstvima namenjenih za Trampovu kampanju, od kojih je 130.000 dolara isplaćeno i porno glumici.

Napad na Siriju

Donald Tramp je u aprilu 2018. godine odobrio vazdušne napade na Siriju. On je optužio sirijskog predsednika Bašara el Asada za upotrebu hemijskog oružja nad civilima nakon čega su američke, franckuske i snage Velike Britanije u koordinisanoj akciji izveli udare po objektima koji su navodno imali veze sa "arsenalom hemijskog oružja".

Foto: AP/Photo

Susret sa Kim Džong Unom

Donald Tramp je u junu 2018. godine postao prvi američki predsednik koji se susreo sa liderom Severne Koreje. Ovaj susret dogodio se u Singapuru uprkos tome što su prethodnih godinu dana razmenjivali najstrašnije pretnje i uvrede.  

Foto: Tanjug/AP

Kim Džong Un i Donald Tramp
Susret sa Vladimirom Putinom

Donald Tramp se u julu 2018. godine susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju. Putin i drugi ruski zvaničnici rekli su da su sa Trampom postiglnuli nekoliko sporazuma na samitu u Helsinkiju, koji je bio i prvi formalni sastanak od kada je Trump stupio na dužnost.

Foto: Reuters

Vladimir Putin i Donald Tramp
Završena istraga o mešanju Rusije u američke izbore

- Naša istraga je utvrdila da se ruska vlada mešala u naše izbore na sveobuhvatan i sistemski način i to bi trebalo zabrinuti svakog Amerikanca - izjavio je u aprilu 2019. godine bivši specijalni savetnik Robert Muler pred Komitetom Predstavničkog doma za pravosuđe.

Drugi susret sa Kimom

Nakon uspešnog prvog susreta, Donald Tramp se susreo sa liderom Severne Koreje Kim Džong Unom u junu 2019. godine u demilitarizovanoj zoni dve Koreje.Tada je Tramp izjavio: Preći ovu crtu (granicu) je velika čast.

Foto: Tanjug/AP

Donald Tramp i Kim Džong Un
Prvi zahtev za Impičment 

Poziv za opoziv od strane Nensi Pelosi u septembru 2019. godine usledio je nakon izjave "zviždača" da je Donald tramp zloupotrebio moć i vršio pritisak na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog kako bi se izvršila istraga protiv Džoa Bajdena.

Foto: Reuters

Nensi Pelosi
Odbacivanje zahteva za Impičment

U februaru 2020. godine je odbačen je zahtev za Trampov opoziv.

Koronavirus

Februar, mart i april obeležila je pandemija koronavirusa i optužbe na račun Kine o skrivanju informacija o virusu.

Foto: YoutubePrintscreen/Centers for Disease Control and Prevention (CDC)

Ubistvo Džordža Flojda i rasni nemiri

U junu 2020. godine desilo se brutalno policijsko ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, nakon čega su usledile masovne demonstracije i sukobi sa snagama reda širom zemlje.

Foto: printscreen

Vašingtonski sporazum

Oktobra 2020. godine Donald Tramp susreo se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predstavnicima privremenih Prištinskih institucija.

Takozvano Kosovo se složilo sa jednogodišnjim moratorijumom na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, dok se Srbije saglasila da, takođe godinu dana, odustane od kampanje za povlačenje priznanja kosovske nezavisnosti ili traženja od drugih država da ne priznaju Kosovo.

 

 


"Skinuta" je, sada već čuvena, tačka 10, koja je predviđala međusobno priznanje Srbije i tzv. Kosova, a sporazum je bilateralan, a ne trilateralan, što znači da "treća strana", tj. Kosovo ovim sporazumom nije priznato kao subjekt međunarodnog prava.

Tramp se zarazio koronavirusom, pa izlečio

U oktobru 2020. dok se već odigravala kampanja za predstojeće predsedničke izbore, saopšteno je da su predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija pozitivni na koronavirus. Tramp je smešten u bolnicu odakle se redovno obraćao preko Tvitera i izveštavao javnost o svom stanju.

Foto: Reuters

Drugi zahtev za impičment

Nakon završetka kontroverznih predsedničkih izbora koji su obeležili brojni skandali, Donald Tramp je odbio da čestita svom protivkandidatu Džou Bajdenu na pobedi. Usledila je oštra retorika i prepucavanje, nakon čega je Tramp cenzurisan na društvenim mrežama, a potom je dobio i trajnu zabranu! Tokom protesta u Vašingtonu, Trampovi glasači provalili su u Kapitol i tom prilikom je stradalo pet ljudi.

Foto: Reuters

Donald Tramp

To je bio razlog zbog kojeg je usledio i zahtev za drugi Trampov opoziv, čime je on postao prvi američki predsednik koji je bio predmet opoziva dva puta. Procedura još uvek traje i on je prvi američki predsednik koji će morati da se brani od impičmenta i nakon stupanja sa dužnosti.

Foto: Tanjug/AP

Tramp odbio da prisustvuje inauguraciji

Svoj odlazak Donald Tramp sprovodi na način na koji je i došao na vlast - u velikom stilu. Naime, odlučio je da ne prisustvuje inauguraciji svog naslednika Džoa Bajdena i time će postati četvrti predsednik u istoriji Amerike koji je to učinio.

Foto: Tanjug/AP




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srecno Bajden

pre 3 godine

Nadam se da ce novi USA predsednik biti mnogo bolji od ovog prethodnika, koji se cinio kao amater, koji je zalutao u diplomatiju. Nama je, svakako, svejedno ko je Predsednik. Mene licno, zbole da li ce sutra smeniti i onog ruskog KGB zucu, ili bilo koga drugog. Necu se rasplakati ni kad Av izgubi. Obicnom svetu, ni iz dzepa, ni u dzep - zar ne?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje
Društvo

Menjaju se tržišne cene struje i gasa! Evo ko može da očekuje pojeftinjenje

Zbog energetske krize, Vlada je cene struje i gasa držala pod kontrolom. Od maja cena se formira na tržištu i stekli su se uslovi za pojeftinjenje za privredu - struje za više od 20 odsto, a gasa 15 procenata. Za domaćinstva cene ostaju iste, a u EPS-u i "Srbijagasu" kažu da do kraja godine neće biti ni poskupljenja, piše RTS.

19.04.2024

09:15

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija