• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.01.2021

11:56

VEČERAS SASTANAK LIDERA EU! Glavne teme biće vakcinacija, kovid pasoši i Zapadni Balkan!

Vesti

VEČERAS SASTANAK LIDERA EU! Glavne teme biće vakcinacija, kovid pasoši i Zapadni Balkan!

Podeli vest

Lideri zemalja članica EU razgovarće većeras o borbi protiv pandemije Kovid19, uključujući pitanja ubraznja vakcinacije, sertrifikata o vakcinaciji i solidarnosti u raspodeli vakcina sa Zapadnim Balkanom i susedstvom.

U pitanju je deveti po redu video sastanak EU lidera od početka panedemije koji je isključivo posvećen koordinaciji u borbi protiv virusa Kovid19.

- Cilj je da se razmotri trenutna epidemiološka situacija u Evropi, jer se nalazimo na raskršću nakon praznika, a najvažnije je poslati političku poruku o ozbiljnosti novog soja virusa - navodi se u Briselu pred večerašnji sastanak.

Lideri EU razgovaraće i o stanju u proizvodnji, isporuci i primeni vakcina protov Kovid19.

Mnoge zemlje čalnice zabrinute su zbog kašnjenja u isporuci dogovorenih količina vakcina od jedna dva odobrena proizvođača u Evropi ”Fazjer i Bajontek” i ”Moderna”.

Foto: G.U.

Evropska komisija, koja je u ime svih zemlja članica ugovarala kupovinu i isporuke vakcina informisaće lidere o trenutnom stanju u proizvodnji i dostupnim količinama namenjenim za evropsko tržište.

Sa druge strene, zemlje članice će podeneti izvešatje o napretku u nacionalnim kampanjama vakcinacije.

EU lideri razmotriće i mogućnosti za najavljenu podelu vakcina sa zemljama Zapadnog Balkana i susedstva u ovoj tzv ”prvoj fazi” vakcinacije.

- Nema vremenskog okvira za isporuku vakcina trećim zemljama. Situacija je već dovoljno komplikovana unutar EU zbog problema u proizvodnji. Naša je namera da to realizijemo kada budemo i sami dovoljno napredovali - objašanjava zvaničnik EU.

Istovremneo, predsednica Evropske komisje, Ursula fon der Lajen, poziva da se podrže partneri na Zapadnom Balkanu i u susedstvu u nabavci vakcina čak i u situaciji kada ni svi građani EU nisu vakcinisani.

- Oni koji pokažu podršku onima kojima je ona potrebna neće biti zaboravljani, ali oni koji to ne učine biće zapamćeni na drugačiji način. Odlučna sam da Evropa mora da bude na pravoj strani istorije i čovečanstva - poručila je fon der Lajen.

Foto: Reauters

Treća tema razgovora EU lidera biće sertifikati o vakcinaciji , a na insitiranje Grčke koja uvođenje sertifikata o vakcinaciji vidi kao mogućnost za otvarnje Evrope za putovanja i turizam.

U Briselu napominju da se još nije stiglo do faze kada se može govoriti o ”upotrebi serrtifikata”. 

Napominjie se da u ovom trenutku nema dovoljno vakcinisanih u Evropi da bi takvi pasoši uopšte bili validni kao i da je upotreba takvih sefrifikata koja bi omogućavala odnosno ograničila slobodu kretanja legislativno pitaje i pitanje poštovanja ljudskih prava obzirom da je vakcinacija dobrovoljna širom EU.

EU lideri neće večeras donositi pisane zaključke, a rezultate sastanka predstaviće predsednici Evropskog Saveta i Komisije na konfernciji za medije kasnije večeras.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija