• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo / Informer

21.01.2021

16:05

KINESKI NAUČNICI PRONAŠLI INJEKCIJU VEČNE MLADOSTI? Sprovedeno testiranje, rezultati pokazali da je život produžen u proseku za 25 odsto!

Vesti

KINESKI NAUČNICI PRONAŠLI INJEKCIJU VEČNE MLADOSTI? Sprovedeno testiranje, rezultati pokazali da je život produžen u proseku za 25 odsto!

Podeli vest

Istraživači u Kini testiraju injekciju koja bi trebalo da "zaustavi starenje". Novo sredstvo bi trebalo da deaktivira gen KAT7, koji je ključni faktor u procesu starenja ćelija

Za sada je testiranje sprovedeno samo na miševima, ali naučnici veruju da nalazi do kojih su došli jednog dana mogu da pomognu razvoju sličnih tretmana za ljude.

Inovativna terapija kojoj su podvrgnuti miševi nikada ranije nije upotrebljivana, a rezultati su pokazali da je život životinja produžen u proseku za 25 odsto.

Foto: Pixabay

U Kini testiraju injekciju koja zaustavlja starenje

Istraživači su identifikovali 100 gena koji utiču na starenje od oko 10.000, a KAT7 je bio najjači u doprinosu starenju u ćelijama.

Istraživači su deaktivirali KAT7 u jetri miševa pomoću intravenske injekcije, a rezultati sugerišu da bi takva genska terapija zasnovana na inaktivaciji jednog gena, mogla biti dovoljna da produži životni vek miševa.

S druge strane, stimulacija gena KAT7 je ubrzala starenje ćelija. 

- Upravo smo testirali funkciju gena u različitim vrstama ćelija, u ljudskim matičnim ćelijama, u ćeliji ljudske jetre i ćeliji jetre miša, a za sve ove ćelije nismo primetili toksičnost ćelija, i nismo zabeležili toksičnost niti neke neželjene efekte terapije - rekla je profesor Ku Jing iz kineske Akademije nauka.

Foto: Informer

U Kini testiraju injekciju koja zaustavlja starenje na miševima

Uprkos tome, metoda je daleko od toga da u skorije vreme bude spremna za ispitivanja na ljudima, smatra profesor Ku i dodaje da su neophodne detaljnije analize na životinjama, a posle toga i, kako se nada, na primatima.

- Na kraju, nadamo se da ćemo u budućnosti naći način da odložimo starenje ljudi makar za neki određeni procenat - zaključila je profesorka Ku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smajor

pre 3 godine

Odmah sa se vakcinise nas voljeni Predcednik Vucic. Da nam ostane vecno mladoliko konzerviran za vecnosti i buduca pokolenja. Zivela Srbija. Zivio Vucic.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija