• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.01.2021

08:28

NEMCI VRAĆAJU SRBE SA GRANICE! Ne vredi ni PCR test!

Vesti

NEMCI VRAĆAJU SRBE SA GRANICE! Ne vredi ni PCR test!

Podeli vest

Srbi u Nemačku ne mogu da uđu čak ni ako imaju negativan PCR test i ostale potrebne dokumente, pošto Nemačka ima diskreciono pravo da zbog pandemije virusa korona vrati svakog sa granice

Na sajtu Ambasade Nemačke stoji da se u tu zemlju može ući sa pozivnim pismom i negativnim testom na koronu ne starijim od 48 sati, ali u praksi to nije tako.

Ulazak u Nemačku za državljane Srbije zavisi isključivo od dobre volje i procene službenika na pasoškoj kontroli, piše "Blic".

Ovakvu rigoroznu kontrolu ulaska naših državljana nemačke vlasti pravdaju epidemijom korone i pojavom mutiranog, još opasnijeg soja virusa.

- Zato, ako planirate da idete u Nemačku kod dece, unuka ili rodbine, budite oprezni jer rizikujete da budete vraćeni sa pasoške kontrole istim avionom nazad za Srbiju - navodi list i dodaje da je takvu neprijatnost doživela pre dva dana jedna starija Beograđanka iako je imala svu potrebnu dokumentaciju za ulazak u Nemačku.

Zbog odluke policajca ona nije mogla da pređe granicu i da vidi svog sina i snaju, ali i tek rođenog unuka.

- Nemci od ponedeljka deportuju nazad skoro sve Srbe koji se pojave na njihovoj granici, a nemaju boravak u toj zemlji. Išla sam za Berlin „Er Srbijom“ i na pasoškoj kontroli dala svu potrebnu dokumentaciju. Imala sam sve što piše na sajtu ambasade da je potrebno – regularan pasoš, negativan PCR test, star manje od 48 sati, pozivno pismo od sina da idem kod njega u posetu, jer je dobio sina, kao i povratnu avio-kartu. Međutim, policajac na šalteru mi je odmah rekao da ne mogu da uđem u Nemačku i lupio mi pečat u pasošu koji označava deportaciju zbog kovida-19. Zašto i zbog čega je to odlučio nije mi rečeno. Nisam imala izbora, morala sam nazad kući, odmah istim avionom - kazala je ta Beograđanka.

Foto: Reuters

Iz Ministarstva spoljnih poslova kažu da državljani Srbije u vreme epidemije bez vize mogu putovati u Nemačku ukoliko postoji apsolutno neophodan razlog i uz prethodnu konsultaciju sa Saveznom policijom Nemačke. I to ukoliko su članovi uže porodice, članovi porodice prvog ili drugog stepena, hitni medicinski slučajevi, nevenčani partneri… Prilikom prelaska granice putnici moraju pokazati dokaze o neophodnosti putovanja, a konačnu procenu i odluku o ulasku u Nemačku uvek donosi službenik granične policije.

U "Er Srbiji" objašnjavaju da su uzrok ove situacije epidemija virusa korona i pooštrene mere za sve putnike.

- Nemačka ima diskreciono pravo da zbog trenutne situacije u svoju zemlju pusti koga želi. Ove mere su donete zbog trenutne kovid situacije. Oni sami procenjuju i odlučuju da li možete da uđete u zemlju ili ne, bez obzira na to što imate i negativan PCR test i sva potrebna dokumenta. To, naravno, ne važi za državljane njihove zemlje ili strane državljane koji imaju prijavljen boravak u Nemačkoj - ističu u ovoj avio-kompaniji.

Inače, slično ćete proći ukoliko krenete i u bilo koju drugu zemlju Evropske unije. Slobodna putovanja za sada su nam moguća samo u Bugarsku, dodao je "Blic".
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija