• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

02.02.2021

12:10

NEMA ŠIŠANJA BEZ KORONA TESTA! Austrija ublažila mere, ali Kurc uveo STROGA PRAVILA!

Vesti

NEMA ŠIŠANJA BEZ KORONA TESTA! Austrija ublažila mere, ali Kurc uveo STROGA PRAVILA!

Podeli vest

Što manje ličnih kontakata, to bolje, ponovio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Od ponedjeljka 8. februara Austrija ide na ublažavanje epidemioloških mjera: otvoriće radnje, muzeje, galerije i zoološke vrtove, uz ograničenje broja kupaca i posetitelja. Škole se otvaraju, ali u razrede mogu samo deca s negativnim testom na kovid. U marketuma smete samo s FFP2 maskom, kazna za nenošenje maski povećava se sa 20 (odnosno 50 za ponavljanje) na 90 evra. Ministar unutrašnjih poslova najavio je strože kontrole obaveznog nošenja maski.

Ponovo će otvoriti frizerske i kozmetičke salone i slične radnje koje su dosad bile zatvorene, ali pod uslovom da predočite negativan rezultat testa na kovid, ne stariji od 48 sati. Ostaje policijski čas od 20 sati do 6 ujutro. Biće dozvoljeno druženje dve porodice: do 20 sati. Tako je dogovoreno na sastanku savezne vlade i pokrajinskih lidera u ponedjeljak popodne.

- Što manje ličnih kontakata, to bolje - ponovio je kancelar Sebastijan Kurc.

Dobra je vest da je zaključavanje u Austriji dalo dobre rezultate, objavio je Kurc, ali loša je vest da se širi mutirani soj, što umanjuje uspeh zaključavanja. Upozorio je da će u slučaju eksponencijalnog rasta broja zaraženih ponovo vratiti ograničenja.

Foto: Marko Đoković

Austriji je cilj smanjiti broj zaraženih ispod 50 na 100.000 stanovnika u nedelju dana: trenutno su na 110. U razmaku od 14 dana imaju 246 novozaraženih na 100.000 stanovnika, a Hrvatska 217, po posljednjim podacima ECDC-a. Dakle, po službenim podacima imaju više zaraženih od Hrvata, i neusporedivo strože mere. Ako brojke budu i dalje padale, ublažiće ih. Vlada u Beču je za 15. februar zakazala novi sastanak o mogućem ublažavanju mera od početka marta u ugostiteljstvu, sportu i kulturnim delatnostima. Opozicioni FPÖ traži da se odmah otvore hoteli i kafići.

Osnovci u prva četiri razreda ići će od ponedeljka u škole svaki dan. Oni stariji, od petog do osmog razreda i srednjoškolci biće podeljeni u dve grupe: grupa A će u školu ići ponedeljkom i utorkom, grupa B sredom i četvrtkom, dok će petkom svi učiti onlajn, piše bečki Der Standard.

U skladu s krilaticom "Ponedjeljkom i sredom testiramo" svi učenici će se dvaput nedeljno sami testirati antigenskim testom, štapićem kroz nos, objasnio je Sebastijan Kurc. Test će vrediti 48 sati. Ko se ne želi testirati ili mu roditelji to zabranjuju, učiće sami od kuće: ali ne kao u službenoj varijanti onlajn škole, bez internet prenosa nastave. Đaci nižih razreda osnovne škole nisu obavezni nositi masku, srednjoškolci i nastavnici moraju nositi skuplje i kvalitetnije FFP2 maske; ili običnu masku, nakon što se testiraju.

Nastavnici su se obavezni da se testiraju jednom nedeljno. Vlada je osigurala 20 miliona brzih antigenskih testova za 1,3 miliona učenika i 130.000 nastavnika, piše Der Standard.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija