• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2021

12:29

PENTAGON NA NOGAMA! Američki desničari REGRUTUJU VOJNE VETERANE, ministar odbrane dao rok od 60 dana!

Vesti

PENTAGON NA NOGAMA! Američki desničari REGRUTUJU VOJNE VETERANE, ministar odbrane dao rok od 60 dana!

Podeli vest

Ekstremističke grupe "vrlo agresivno regrutuju" pripadnike vojne službe, rekao je u ponedeljak glavni portparol Ministarstva odbrane SAD Džon Kirbi

- Neke od ovih grupa su veoma organizovane. Oni vrlo agresivno regrutuju vojne veterane - rekao je potparol Džon Kirbi novinarima u Pentagonu.

Veterani, odnosno iskusni vojnici koji su prošli mnoga vojna žarišta širom sveta, glavni su regruti ekstremno desničarskih pokreta zbog svog iskustva sa oružjem, organizacijom i liderskim sposobnostima.

 

 

Lideri Pentagona već se dugo bore sa iskorenjivanjem takvog razmišljanja u vojsci i sprečavanjem pripadnika službe da uđu u ekstremističke grupe, mada je to pitanje dospelo u prvi plan nakon upada u američki Kapitol od strane pristalica lojalnih bivšem predsedniku Donaldu Trampu.

Gotovo 1 od 5 osoba optuženih za pobunu bili su pripadnici aktivne službe ili veterani, prema analizi zasnovanoj na sudskim slučajevima.

Kako bi se pozabavili ovim problemom, ministar odbrane Lojd Ostin je prošle nedelje naredio vojnom vrhu da se pozabavi ekstremizmom u svojim redovima, naređujući zapovednicima da odaberu datum u narednih 60 dana i naprave jednodnevnu pauzu kako bi o tome razgovarali sa osobljem.

Foto: Tanjug/AP

- Ovo je "prilika za rukovodstvo da sasluša muškarce i žene koje predvode i njihove brige, njihova iskustva i možda čak i njihova moguća rešenja kako se boriti sa ovim problemom - rekao je Kirbi.

Ostin se takođe prošle nedelje sastao sa predsedavajućim Generalštabom Markom Milijem i sekretarima i šefovima službi kako bi razgovarali o mogućim rešenjima, uključujući potencijalnu novu obuku za trupe pre nego što uđu u vojsku, dok su aktivno u službi i pre nego što napuste službu.

Kako se navodi, obuka regruta bi uključila i informativni deo o tome "šta i ko ih čeka ako pređu na drugu stranu."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija