• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.02.2021

20:13

POČELO SUĐENJE TRAMPU! Senat danas odlučuje o sudbini bivšeg predsednika

Vesti

POČELO SUĐENJE TRAMPU! Senat danas odlučuje o sudbini bivšeg predsednika

Podeli vest

Tramp se suočava sa drugim suđenjem povodom opoziva zbog svoje navodne uloge u organizovanju smrtonosne pobune na Kapitolu 6. januara. Ranije je tokom 2020. godine bio oslobođen optužbi za zloupotrebu moći i ometanje Kongresa

Proces impičmenta ide uživo iz Vašingtona, gde američki Senat treba da započne drugo suđenje za opoziv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa - koji je optužen za podsticanje nasilja 6. januara, kada je u smrtonosnoj pobuni u zgradi Kapitola poginulo pet osoba.

Ranije ovog meseca, Trampovi advokati odbili su zahtev demokrata Senata da 45. američki predsednik svedoči pod zakletvom na suđenju za opoziv pred Senatom, nazivajući suđenje "neustavnim".

Što se tiče suđenja, potrebna je dvotrećinska većina u Senatu da bi se Tramp osudio. Pod ravnomerno podeljenim Senatom, većina se može postići samo ukoliko još 17 republikanskih senatora glasa za impičment. U tom slučaju, Tramp gubi pravo da se ikada bavi nekom javnom funkcijom i politikom. S tim u vezi, više nikada ne bi mogao da se kandiduje za predsednika SAD na izborima.

Predstavnički dom je 13. januara usvojio odluku o pokretanju impičmenta protiv Trampa uz podršku svih 222 demokrata Donjeg doma i 10 republikanaca, što ga je učinilo prvim opozivom predsednika u istoriji SAD u kom su obe stranke to jako želele.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija