• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

10.02.2021

11:08

SMANJUJE VREME TESTIRANJA DO ČETIRU PUTA! Rusija razvila visoko precizni brzi test na kovid!

Vesti

SMANJUJE VREME TESTIRANJA DO ČETIRU PUTA! Rusija razvila visoko precizni brzi test na kovid!

Podeli vest

Rospotrebnadzor je razvio novi visoko precizni test za brzu dijagnostiku kovida 19, koji smanjuje ukupno vreme testiranja za tri do četiri puta, navodi se na sajtu kompanije

- Centralni istraživački institut za epidemiologiju Rospotrebnadzora FBUN razvio je novi test za brzo otkrivanje nukleinskih kiselina SARS-KoV-2, uzročnika nove infekcije virusa korona. Novi komplet reagensa za brzu analizu kovida 19 može smanjiti vreme filtracije za pet ili više puta, a ukupno vreme za ispitivanje za tri do četiri puta - navodi se u saopštenju.

Testiranje traje sat ili sat i po umesto četiri ili pet sati prilikom testiranja PSR-om. Novi test je zasnovan na tehnologiji izotermalnog pojačavanja (LAMP).

- Pri konstantnoj temperaturi dolazi do pojačanja nukleinskih kiselina, bez promene temperaturnih ciklusa. Ovaj metod pojačanja nukleinskih kiselina čini da otkrivanje DNK ili RNK patogena u kliničkom materijalu bude brže i lakše u poređenju sa konvencionalnim testovima zasnovanim na klasičnom PSR-u, ujedno i bez značajnih gubitaka u efikasnosti - podvlači se u saopštenju.

Foto: Marko Đoković

Rospotrebnadzor navodi da brzina, jednostavnost i niska cena nove tehnologije LAMP omogućava da se koristi za monitoring širenja virusa SARS-KoV-2. Test je u potpunosti adaptiran za korišćenje u laboratorijama, a sve komponente se sada proizvode u Centralnom istraživačkom institutu za epidemiologiju Rospotrebnadzora.

- To će nam omogućiti da ne zavisimo od zaliha iz inostranstva, kontrolišete proizvodnju i testiranje je na raspolaganju našem stanovništvu. Dijagnostički komplet je već uspešno prošao testiranje u drugim institutima i u skladu je sa svim evropskim standardima - kaže se u saopštenju.

Rospotrebnadzor je dodao, da je brzi test "Ampli Sens SARS-KoV-2-IT" registrovan 3. februara.

Pomoću novog testa mogu se na ranom stadijumu identifikovati nosioci virusa kovid 19, brzo ograničiti socijalni kontakti i pojačati medicinski nadzor. Brzi test može da se koristi i kao osnovni test, što ima veliki značaj za praćenje prenosa virusa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija