• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/moderndiplomacy.eu

19.02.2021

07:10

PUKLA LJUBAV AMERA I NATO SAVEZNIKA U EVROPI, ZRNO RAZDORA JE NA RUSKIM GRANICAMA! Plan Vašingtona da iskoristi Evropu za udar na Rusiju iz dana u dan doživljava fijasko!

Vesti

PUKLA LJUBAV AMERA I NATO SAVEZNIKA U EVROPI, ZRNO RAZDORA JE NA RUSKIM GRANICAMA! Plan Vašingtona da iskoristi Evropu za udar na Rusiju iz dana u dan doživljava fijasko!

Podeli vest

Nije tajna da su Sjedinjene Američke Države razvile složen sistem odbrane svojih interesa u Evropi

Sastoji se od mehanizama koji omogućavaju da se njegov uticaj podrži na različite načine, uključujući ekonomske i vojne alate.

Sa vojne tačke gledišta, ovaj sistem zasnovan je na američkom vojnom prisustvu u Evropi, posebno u baltičkim državama i Poljskoj. Da bi ojačao svoju moć u Evropi, Vašington koristi sposobnosti međunarodnih organizacija, poput NATO-a (pojačanog prisustva NATO-ovih borbenih grupa).

Međutim, iako SAD to često ne pokazuju, postaje očigledno je Vašington na ivici nerava zbog ukupnih vojnih sposobnosti NATO-a u regionu.

Dokaz za to je što SAD paralelno sprovode sopstvenu vojnu misiju pod nazivom „Operacija Atlantska rešenost“ u baltičkim državama. Dakle, čak i ova činjenica pokazuje nesigurnost oko zajedničkih odbrambenih sposobnosti NATO-a.

Od aprila 2014. godine, američka vojska u Evropi i Africi sprovodi napore Ministarstva za odbranu za rešavanje kopnenih poslova rotacijom jedinica sa sedištem u SAD u Evropu. Otprilike 6.000 regionalno raspoređenih vojnika učestvuje u devetomesečnim rotacijama.

Drugo, SAD ne samo da deluju nezavisno, već takođe pokušavaju da utiču na sve vojne aktivnosti NATO-a u regionu. Pojačano prisustvo NATO-a bilo je u fokusu sastanka OEBS-ovog foruma za bezbednosnu saradnju kojim su predsedavale Sjedinjene Države krajem januara.

Foto: AP PHOTO

Vašington je pokazao zabrinutost i sumnju u sposobnosti drugih država da upravljaju vojnom misijom u baltičkom regionu u meri u kojoj bi to Sjedinjene Države želele. Takvim sastankom Vašington je želeo da podstakne NATO da preduzme više akcija u baltičkim državama i Poljskoj.

„Sjedinjene Države su zakazale ovaj dijalog o bezbednosti kako bi pomogle u rešavanju pitanja i nedoumica u vezi sa ciljevima i karakterom strategije pojačanog prisustva“, rekao je Majkl Marfi, zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Država za evropska i evroazijska pitanja.

Marfi je akođe je govorio o širem prisustvu SAD-a u Evropi, za koje je rekao da je osmišljeno da „pojača odvraćanje (Rusije, prim,prev.), uveri saveznike i poboljša američku stratešku i operativnu fleksibilnost, kao i o perspektivama SAD-a, značaju vojne transparentnosti, uključujući modernizaciju Bečkog dokumenta. 

Ovaj događaj, posvećen strategiji pojačanog prisustva, pokazao je snažnu zabrinutost SAD-a zbog pristupa saradnji, koordinaciji i obuci od strane saveznika iz NATO. Zato je i poziv SAD zemljama NATO-a da povećaju odbrambenu potrošnju povezan upravo sa nepoverenjem prema državama članicama Alijanse, koje Sjedinjene Države više ne kriju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
USAF

pre 3 godine

Najjaca sila na planeti-USA!Poslali nosace aviona u South Asian Sea i evo ih na granicama Rusije!To nitko drugi ne moze!

deda Raša

pre 3 godine

Vratiće se oni u*ranih gaća. To nitko ne može sem amera. Nisu to Indijanci.

Zavram

pre 3 godine

@Usraf! Ваш коментар је, не само смешан, него и сраман. Какви Амери? Било њихово. И прошло. Европљани се полако освешћују, не пристају да буду слугерање и на свом тлу ратују за рачун Јенкија. Што пре то прихвате, а и Ви се не заносите више, тако Вам Бога, то боље по њих. Испрашиће их баћушке као лањску паучину! Живела матушка Русија!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija