• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/livescinence

03.03.2021

07:10

NASA JE U SIBIRU SNIMILA MISTERIOZNU POJAVU, NAUČNICI NEMAJU OBJAŠNJENJE! Satelit zabeležio čudne "talase", pojavila su se neka tumačenja, ali PRAVOG ODGOVORA I DALJE NEMA... /FOTO/

Vesti

NASA JE U SIBIRU SNIMILA MISTERIOZNU POJAVU, NAUČNICI NEMAJU OBJAŠNJENJE! Satelit zabeležio čudne "talase", pojavila su se neka tumačenja, ali PRAVOG ODGOVORA I DALJE NEMA... /FOTO/

Podeli vest

U blizini reke Marke u arktičkom Sibiru, zemlja se "talasa" na načine koje naučnici ne razumeju u potpunosti, objavila je NASA, dokumentujući ovu pojavu satelitskim snimcima

Istraživači NASA objavili su seriju satelitskih snimaka neobično naboranog pejzaža. Snimljene satelitom Landsat 8 tokom nekoliko godina, fotografije prikazuju zemlju sa obe strane reke Marke "umreškanu" tamnim i svetlim prugama. Zbunjujući efekat je vidljiv u sva četiri godišnja doba, ali je najizraženiji zimi, kada sneg ovaj kontrastni obrazac čini još oštrijim.

Zašto je ovaj deo Sibira tako prugast? Naučnici nisu potpuno sigurni, a nekoliko stručnjaka NASA je pružilo oprečna objašnjenja.

Ovaj region Srednjosibirske visoravni, čak 90% godine je pokriven permafrostom, mada se on u kraćim intervalima otapa. Poznato je da delovi zemlje koji se kontinuirano smrzavaju, odmrzavaju i ponovo smrzavaju poprimajući neobične kružne ili prugaste strukture, izvestili su naučnici u studiji objavljenoj u januaru 2003. u časopisu Science. Efekat se javlja kada se zemljište i kamenje prirodno sortiraju tokom ciklusa smrzavanja i otapanja.

Međutim, drugi primeri uzorkovanog tla - poput kamenih krugova Svalbarda u Norveškoj - imaju tendenciju da budu znatno manjeg obima od pruga viđenih u Sibiru.

Foto: NASA Earth Observatory/ Landsat 8

Drugo moguće objašnjenje je erozija. Tomas Kraford, geolog iz Američkog geološkog zavoda, rekao je NASA da pruge podsećaju na obrazac sedimentnih stena poznat kao geologija slojevitog kolača.

Ovi obrasci se javljaju kada se otopljeni sneg ili kiša slivaju nizbrdo, usitnjavaju i ispiraju komade sedimentne stene u gomile. Proces može otkriti ploče sedimenta koje izgledaju poput kriški slojevitog kolača, rekao je Kraford.

Po njemu, delovi sa tamnijim prugama predstavljaju strmije površine, a svetlije pruge označavaju ravnija područja.

Prema NASA, čini se da se ovo objašnjenje dobro uklapa. Ali dok region ne bude mogao da se prouči izbliza, on će ostati još jedna od brojnih misterija Sibira.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija