• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

02.03.2021

17:07

EVROPSKA KOMISIJA UVODI HITNE DOZVOLE ZA VAKCINE?! Smatrali su ovu proceduru OPASNOM, ali sada nemaju alternativu!

Vesti

EVROPSKA KOMISIJA UVODI HITNE DOZVOLE ZA VAKCINE?! Smatrali su ovu proceduru OPASNOM, ali sada nemaju alternativu!

Podeli vest

Evropska komisija saopštila je danas da razmatra uvođenje hitnih odobrenja za vakcine protiv kovid-19 kao bržu alternativu rigoroznijim uslovnim dozvolama za promet koje su se do sada koristile

Taj potez bi označio veliki pomak u pristupu odobravanja vakcina jer bi to podrazumevalo korišćenje procedure koju je EU smatrala opasnom, a koja je pre nego što je izbila pandemija kovid-19 bila rezervisana samo za izuzetna odobrenja na nacionalnom nivou lekova za terminalno bolesne pacijente, ukljucujući obolele od karcinoma, preneo je Rojters.

Potencijalna promena dolazi u trenutku kada je izvršna vlast EU i Evropska agencija za lekove pod sve većim pritiskom zbog onoga što neki smatraju da je sporo odobravanje vakcina, zbog čega je došlo do sporije vakcinacije građana u zemljama članicama EU u poređenju sa Sjedinjenim Američkim Državama i bivšom članicom EU Britanijom.

Foto: reuters

- Spremni smo da razmotrimo s državama članicama sve moguće načine da se zaista ubrza odobravanje vakcine - rekao je portparol Evropske komisije na konferenciji za novinare.

Jedna od opcija može biti hitno odobravanje vakcina na nivou EU sa podeljenom odgovornošću među državama članicama, istakao je portparol, dodajući da bi rad na ovome mogao da počne veoma brzo ako bi vlade EU podržale tu ideju.

Istočnoevropske države Mađarska, Slovačka i Češka odobrile su rusku i kinesku vakcinu hitnim nacionalnim procedurama.

Britanija je, takođe, upotrebila hitnu proceduru za odobravanje vakcina protiv kovid-19.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija