• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: posusje.info

04.03.2021

12:44

NAPRAVIO LAŽNI GRANIČNI PRELAZ I NAPLAĆIVAO MIGRANTIMA 10.000 EVRA! Sad mu preti šest godina zatvora!

Vesti

NAPRAVIO LAŽNI GRANIČNI PRELAZ I NAPLAĆIVAO MIGRANTIMA 10.000 EVRA! Sad mu preti šest godina zatvora!

Podeli vest

Ruske vlasti uhapsile su čoveka koji je izgradio lažni granični prelaz u šumi blizu granice s Finskom i obećao tzv. "migrantima” da će ih prokrijumčariti u Evropsku uniju. Svako od njih mu je za to dao više od 10.000 evra

Kako je javljeno iz odseka za odnose s javnošću granične kontrole za Sankt Peterburg i Lenjingradsku regiju, prošlog četvrtka u regiji Viborg privedena su četiri imigranta iz Južne Azije (ne precizira se tačno iz koje države), ali se verovatno radi o Pakistanu ili Avganistanu – i njihov pratioc iz jedne od zemalja bivšeg SSSR.

Utvrđeno je da su se stranci za novčanu nagradu složili da ilegalno pređu državnu granicu Ruske Federacije s Republikom Finskom. Za "uslugu" je građanin ZND, koji se dobrovoljno javio za vodiča, trebalo da dobije više od 10 hiljada evra po glavi.

Međutim, on zapravo nije planirao da ispuni obvezu. Napravio je i postavio lažni granični prelaz u šumi, rampu i table sa upozorenjima po uzoru na one prave, i vodio migrante do njih. Koliko je već puta pre nego što je uhvaćen "prošvercovao" imigrante u EU – odnosno ostavio ih usred šume i zbrisao s njihovim novcem – nije poznato.

Prema informacijama pogranične službe, put Azijata iz severne prestonice do Finske bio je težak: Najpre ih je vodič vodio javnim putevima, a potom i seoskim drumovima, a zatim je usledio duži hod oko jednog od jezera u okrugu Viborg da bi sve bilo uverljivije.

Zatim su migranti stigli u šumu na odredište, "rusko-finsku granicu". "Krijumčar" je na put uzeo i čamac na naduvavanje – kako je objasnio, "za svaki slučaj".

- Neverovatne avanture stranaca u tišini noći u šumama Viborga završile su odlukom Okružnog suda u Viborgu o presudi za četvoricu građana jedne od zemalja Južne Azije za administrativno delo iz člana 18.8 Zakona o upravnim prekršajima Ruske Federacije (kršenje režima boravka u Ruskoj Federaciji stranih državljana), pri čemu je svaka osoba osuđena na novčanu kaznu s prisilnim proterivanjem iz Ruske Federacije - navodi agencija.

Dakle, osim što su morali da plate krijumčaru, sad moraju da plate i odštetu Rusiji, a onda će biti – deportovani odakle su došli. Napominje se da je za organizatora moguća krivična prijava za prevaru.

- Neuspeli putnici preko granice bili bi neverovatno srećni kad bi se to dogodilo, jer bi tada mogli da se nadaju da će jednog dana vratiti svoj novac - zaključila je granična kontrola.

Kršenje državne granice Ruske Federacije krivično je delo za koje je propisana kazna zatvora do dve godine, a kada zločin napravi grupa osoba – do šest godina.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija