• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.03.2021

16:23

HOLANĐANI TVRDE: Ruski i kineski hakeri stoje iza napada na EMA!

Vesti

HOLANĐANI TVRDE: Ruski i kineski hakeri stoje iza napada na EMA!

Podeli vest

Ruska obaveštajna agencija i kineski špijuni stajali su iza sajbernapada na Evropsku agenciju za lekove (EMA) prošle godine, objavio je danas holandski list "De Volkskrant" pozivajući se na izvore bliske istrazi

Prema listu, EMA je bila na meti kineskih špijuna u prvoj polovini 2020. godine, a potom ruskih obaveštajaca kasnije tokom godine, prenosi Rojters.

Ruski hakeri su navodno imali pristup sistemima EMA više od mesec dana, rekli su izvori za "De Volkskrant".

Kinezi su pristup dobili hakovanjem sistema nemačkog univerziteta, novine su citirale izvore, dok su Rusi navodno iskoristili nedostatke u podacima EMA za verifikaciju u dva koraka i drugim vrstama sajber-odbrane.



Evropski regulator za lekove sa sedištem u Amsterdamu prijavio je u decembru sajbernapad u kome su dokumenti koji se odnose na vakcine i lekove protiv kovid-19 ukradeni i procurili na internet.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtev za komentar, ali Moskva je više puta demantovala zapadne optužbe o hakovanju.

Ni kinesko ministarstvo spoljnih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar. Peking je ranije saopštio da se čvrsto protivi svim oblicima sajber napada i da ih suzbija.

EMA je pokrenula istragu sa holandskim i evropskim organima za sprovođenje zakona, ali do sada nije pružila detalje o tome ko je mogao da izvrši napade.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija