• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

12.03.2021

23:35

ODUZELI IM DECU JER SU PREDEBELA! Neobična sudska presuda u Velikoj Britaniji

Vesti

ODUZELI IM DECU JER SU PREDEBELA! Neobična sudska presuda u Velikoj Britaniji

Podeli vest

Devojčica (13) i dečak (17) iz Engleske poslati u hraniteljsku porodicu jer imaju više od 150 kila. Sud je zaključio da su tinejdžeri, usled nezdrave ishrane, toliko debeli da to pogubno utiče na njihovo psihofizičko zdravlje

Sud iz Saseksa na jugoistoku Engleske oduzeo je neimenovanim roditeljima dvoje dece jer su sa više od 150 kilograma "toliko debela da to pogubno utiče na njihovo fizičko i mentalno zdravlje"! Nadležna socijalna služba prethodno je naložila roditeljima da ćerku (13) i sina (17) stave na poseban režim ishrane i redovno ih vode u teretanu kako bi bar malo smršali. Međutim, u tome nisu uspeli, pa su tinejdžeri poslati u hraniteljsku porodicu na neodređeno vreme.

Grickalice i sokovi

Probleme sa kilogramima dvoje tinejdžera imaju od najranijeg detinjstva jer im se ishrana uglavnom svodi na grickalice, sladoled i gazirana pića. Njihovi roditelji su tokom godina više puta upozoreni da moraju da pronađu način kako da nateraju decu da se zdravije hrane i imaju fizičke aktivnosti. Sud je čak platio teretanu tinejdžerima, kupio im pametne satove, koji mere potrošene kalorije i pređene kilometre, te im obezbedio stručnu pomoć i nutricioniste, ali ništa od toga nije dalo rezultat.

Sa pet godina imala 65 kilograma

Britanski mediji podsećaju da je sud u Velsu 2012. godine doneo sličnu odluku i da je tada oduzeo roditeljima petogodišnju devojčicu zbog prekomerne težine. Dete je, naime, imalo čak 65 kilograma, što je tri puta više nego što bi zdravi mališani u tom uzrastu trebalo da imaju. Devojčica je smeštena u hraniteljsku porodicu u Njuportu.

Majka je na suđenju rekla da "tinejdžere u tim godinama nije lako naterati da menjaju navike" i da je učinila sve što je mogla. Ona je naglasila da je otac napustio porodicu pre nekoliko godina i da od tada retko viđa decu. To joj, međutim, ništa nije pomoglo, pa je sud decu oduzeo roditeljima i smestio ih u hraniteljsku porodicu.

Sudija Džilijan Elis, koja je donela kontroverznu odluku, kaže da se radi o "tragičnom i neuobičajenom slučaju", te da je svesna da će je mnogi kritikovati. Ona je, međutim, navela da je preterana gojaznost počela da utiče na psihofizičko zdravlje dvoje tinejdžera i da je bila prinuđena da za njihovo dobro donese tako nepopularnu presudu.

Lepo vaspitani

- Slučaj je neobičan jer je jasno da je majka dobar roditelj, da je lepo vaspitala decu i da su ona veoma učtiva, bistra i šarmantna. Ali njihova ishrana je katastrofalna i nedopustiva. Deca su toliko ugojena da je njihovo zdravlje narušeno. U školi ih zadirkuju i potpuno su izgubili samopouzdanje. Morala sam da donesem ovakvu odluku - istakla je sudija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija