• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji list

21.03.2021

08:07

KO JE EKSCENTRIČNI MILIJARDER KOJI KONTROLIŠE NAJVEĆU FABRIKU VAKCINA NA SVETU Sve je počelo zbog jednog konja, a zbog korone za 5 minuta su ODLUČILI DA ULOŽE MILIONE

Vesti

KO JE EKSCENTRIČNI MILIJARDER KOJI KONTROLIŠE NAJVEĆU FABRIKU VAKCINA NA SVETU Sve je počelo zbog jednog konja, a zbog korone za 5 minuta su ODLUČILI DA ULOŽE MILIONE

Podeli vest

Ekscentrični milijarder na čelu indijskog Serum Instituta još je prošlog meseca upozoravao da bi moglo doći do kašnjenja isporuke vakcine drugim zemljama jer Indija prednost daje domaćoj potražnji.

Britanski ministar zdravstva Met Henkok konačno je priznao da je "previše obećavao" i da će isporuka pet miliona doza AstraZeneka vakcine iz Indije kasniti. Za to je optužio indijski Serum Institut, najvećeg proizvođača cepiva na svetu.

Izvršni direktor instituta Adar Punavala je još 21. februara zamolio druge države da budu "strpljive" jer je kompaniji naređeno da doze zadrži u Indiji.

- Naloženo nam je da nam  prioritet budu ogromne potrebe Indije, i u skladu s time uravnotežimo potrebe ostatka sveta. Trudimo se najbolje što možemo - poručio je 40-godišnji Punavala.

Šef indijskog instituta pokušava da opravda indijsku "nacionalizaciju cepiva" u trenutku kad gradska vlada Nju Delhija najavljuje planove za povećavanje vakcine sa 40.000 na 125.000 dnevno.

Indija je do sada vakcinisala 37 miliona ljudi s najmanje jednom dozom, ali premijer Narendra Modi zatražio je od državnih čelnika da povećaju testiranja i vakcinu zbog straha od novog talasa zaraze.

Foto: REUTERS/Francis Mascarenhas

Kompanija je u vlasništvu porodice: Adar Punavala

Cilj Serum InstitutA je povećati proizvodnju na 100 miliona doza mesečno do aprila. Time bi Indija postala glavni konkurent Rusiji i Kini na globalnom tržištu vakcina.

Inače, institut je osnovao otac Adara Punavala, Sajrus, 1966. godine. Za osnivanje kompanije zaslužna je bila smrt konja. Naime, porodica Punavala dugo godina bavila se uzgojem trkaćih konja. Nakon što je jednog od njihovih konja ugrizla zmija, zbog birokratskih kašnjenja nije bilo raspoloživog seruma. Punavala je zato došao na ideju da osnuje farmaceutsku kompaniju kako bi konji pravovremeno mogli biti lečeni.

Deo kampusa u vlasništvu porodice Punavala u Puneu i danas je ergela, ali takođe zapošljava stotine radnika koji rade na proizvodnji vakcine za svetsku upotrebu.

Ljubav prema brzini otac je preneo na sina pa tako Adar poseduje celu "ergelu" trkačkih automobila. Našli su se tu modeli "ferarija", "rols-rojsa", pa čak i jedan "Betmobile" za koji se veruje da je adaptacija Mercedesa S350 vredna 40.000 funti. 

U kolekciji je mesto našlo i nekoliko vintidž automobila.
Prošle godine, izvršni direktor i njegov otac odlučili su da ulože milione u vakcine protiv kovida-19, nekoliko meseci pre nego što se znalo hoće li neka od njih uopšte biti delotvorna.

- Bio je to brzinski petominutni razgovor između mene i oca - samouvereno je izjavio Punavala za NPR.

Otprilike polovina proizvodnih kapaciteta seruma obećano je indijskoj vladi, ali institut takođe izvozi doze AstraZenece u brojne druge zemlje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija